Νεκρή φάλαινα στην Ρόδο με 15 κιλά πλαστικών στο στομάχι της - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Νεκρή φάλαινα στην Ρόδο με 15 κιλά πλαστικών στο στομάχι της

 

Δεν είναι σπάνιος ο θάνατος των ζιφιών,
 όπως και άλλων κητωδών από την κατάποση πλαστικών.


Πριν λίγο καιρό μια φάλαινα εκβράστηκε νεκρή σε παραλία στη Γαλλία και στην κοιλιά της εντοπίστηκαν 16 κιλά πλαστικών από τους ειδικούς που έκαναν τη νεκροψία. Μια μάζα από πακέτα τσιπς και ζυμαρικών, πλαστικές σακούλες και τσάντες για ψώνια: η νεκροψία μιας ραμφοφάλαινας, η οποία ξεβράστηκε το Σάββατο στην παραλία της Λαντ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, επέτρεψε να αποκαλυφθούν 16 κιλά πλαστικών απορριμμάτων μέσα στην κοιλιά του κήτους.

Χθες μια ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris) μήκους 5μ και 30 εκ. προσάραξε νεκρή την περασμένη Δευτέρα στην παραλία Κρεμαστή, ΒΔ της πόλης της Ρόδου. Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής ο θάνατος του ζώου σχετίζεται με κατάποση μεγάλης ποσότητας πλαστικών που υπερβαίνει σε βάρος τα 15 κιλά.


Μόλις εντοπίστηκε ο ζιφιός στην παραλία της Ρόδου, με κινητοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενεργοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός διαχείρισης περιστατικών εκβρασμών θαλάσσιων θηλαστικών και στο σημείο μετέβη κλιμάκιο από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, ο κτηνίατρος και μέλος του Δικτύου Κτηνιάτρων του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης «ΑΡΙΩΝ» Παναγιώτης Μαργιές και ο διευθυντής του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου – Ενυδρείου του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Γιώργος Χατήρης συνοδευόμενος από τον βιολόγο Γεράσιμο Κονδυλάτο και τον ιχθυολόγο Ηλία Σαντορινιό.

Υπό την επιστημονική καθοδήγηση της καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Αναστασίας Κομνηνού διενεργήθηκε νεκροψία-νεκροτομή και συλλογή δειγμάτων από τους κτηνίατρους Παναγιώτη Μαργιέ και Κατερίνα Κακαζιάνη, με τη συνδρομή της θαλάσσιας βιολόγου Παρασκευής Λουϊζίδου. Τα δείγματα που συλλέχθηκαν εστάλησαν στα αρμόδια Εργαστήρια του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.


Η περίπτωση του ζιφιού στην Κεραμωτή της Ρόδου δεν είναι η μοναδική. Πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό που έρχεται να προστεθεί στα ήδη καταγεγραμμένα θανάτωσης θαλάσσιων οργανισμών από κατάποση πλαστικού.

«Δεν είναι σπάνιος ο θάνατος των ζιφιών, όπως και άλλων κητωδών από την κατάποση πλαστικών, η οποία έχει τόσο οξείες και θανατηφόρες όσο και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μεγάλη ποσότητα πλαστικών που βρέθηκε στα στομάχια του κήτους, δεν του επέτρεπε να τραφεί σωστά με κατάληξη την καχεξία και τον θάνατο του»
ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας-νεκροτομής η κ. Κομνηνού.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: 
Τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα για τους θαλάσσιους οργανισμούς, οι οποίοι επηρεάζονται επικίνδυνα. Το πρόβλημα είναι βαθιά αισθητό στη Μεσόγειο θάλασσα, που θεωρείται μία από τις πιο επιβαρημένες περιοχές παγκοσμίως. 
Γι’ αυτό χρειάζεται όλοι μας να αλλάξουμε στάση ζωής και καθημερινές συνήθειες για να δώσουμε μια ευκαιρία στις ελληνικές θάλασσες και τα υπέροχα είδη που φιλοξενούν. Άλλωστε κάθε μικρή νίκη στη διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι μια μεγάλη νίκη απέναντι στην κλιματική κρίση.


Στην Γαλλία Αρρώστησε η φάλαινα από την ποσότητα πλαστικών

Για τον Βιλί Νταμπέν, υπεύθυνο για τη διαχείριση του γαλλικού δικτύου, η παρουσία αυτών των αποβλήτων εξηγείται από την κατάσταση της υγείας της θηλυκής φάλαινας που είχε προσβληθεί από παρασιτική ασθένεια, η οποία την εξασθένισε και την εμπόδισε να συνεχίσει να τρέφεται σωστά.

Ενώ συνήθως, η ραμφοφάλαινα είναι «δραστήριος κυνηγός» που βουτά σε βάθος 1.000 μέτρων για να τραφεί, κυρίως με καλαμάρια, αυτή η θηλυκή φάλαινα «πρέπει να είχε μείνει στην επιφάνεια της θάλασσας και να κατάπιε ό,τι πέρασε κάτω από τη μύτη της», προσθέτει.

«Τελικά με αυτή την ασθένεια, πέρασε από την κατάσταση του δραστήριου κυνηγού στην κατάσταση μιας χελώνας που παρασύρεται και καταπίνει πλαστικά νομίζοντας πως είναι μέδουσες», εξηγεί.


Η μάζα πλαστικών επιτάχυνε τον θάνατο της φάλαινας

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, «αυτή η μάζα πλαστικών πιθανότατα επιτάχυνε το θάνατο του κητοειδούς», που υπολογίζεται ότι σημειώθηκε πριν από τουλάχιστον δέκα ημέρες. «Αυτά τα απόβλητα συσσωρεύονται στα τοιχώματα του στομάχου και του εντέρου, και μπορούν να προκαλέσουν αποφράξεις και να αποτρέψουν την είσοδο θρεπτικών ουσιών στο αίμα».

Για τον Βιλί Νταμπέν, η απορρόφηση τεμαχίων πλαστικού «δείχνει τη μεγάλη διαθεσιμότητα του συγκεκριμένου υλικού στους ωκεανούς», αλλά η απορρόφηση παραμένει «σπάνιο» γεγονός στα θαλάσσια θηλαστικά. Δηλαδή, 2 έως 3% των 2.000 δειγμάτων φώκιας, φάλαινας και δελφινιού που ξεβράζονται κάθε χρόνο στις μητροπολιτικές και υπερπόντιες ακτές.

Για το παρατηρητήριο, το «πρόβλημα» αφορά περισσότερο το φαινόμενο της «βιοσυσσώρευσης» που πλήττει επίσης τα θαλάσσια θηλαστικά, όταν τρώνε ψάρια που έχουν καταπιεί πλαστικά.



ertnews.gr