Ο ΟΑΕΔ μετονομάστηκε σε ΔΥΠΑ: Tι σημαίνουν τα αρχικά και τι αλλάζει για τους άνεργους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ο ΟΑΕΔ μετονομάστηκε σε ΔΥΠΑ: Tι σημαίνουν τα αρχικά και τι αλλάζει για τους άνεργους




Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά», που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στον ΟΑΕΔ και τον μετονομάζει, μεταξύ άλλων, σε ΔΥΠΑ.

ΔΥΠΑ σημαίνει Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και δεν είναι λίγοι αυτοί που «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» ότι το νέο Νομοσχέδιο θα υποβαθμίσει τον ΟΑΕΔ από Οργανισμό σε Υπηρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νομοσχέδιο «δουλειές ξανά», εισάγει εισοδηματικά κριτήρια για την διατήρηση σειράς βοηθημάτων και παροχών που προβλέπονται για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Ανέργων ενώ παράλληλα εισάγει και κόφτες, που εμποδίζουν τη λήψη επιδομάτων.

Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται διακοπή των παροχών και διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ επί δύο έτη σε περίπτωση άρνησης τριών προσφερόμενων θέσεων εργασίας, διακοπή των παροχών και διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ επί έξι μήνες σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ επί έξι μήνες σε περίπτωση παράλειψης σύνταξης Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης, και ειδικότερες συνέπειες σε περίπτωση µη εκπλήρωσης λοιπών υποχρεώσεων.

Παράλληλα, το Νομοσχέδιο εισάγει την υποχρεωτική κατάρτιση των ανέργων, όπου ανέκαθ εν ήταν προαιρετική ενώ προβλέπει και τον διορισμό νέων «gοlden boys» (διοικητές-υποδιοικητές-ειδικοί σύμβουλοι-μετακλητοί) σε δημόσιες θέσεις με παχυλούς μισθούς. Σύμφωνα πάντως με τα όσα γράφει ο Διονύσης Τεμπονέρας, δικηγόρος – εργατολόγος, στο news247, το νέο νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ, ενσωματώνει τη βασική παραδοχή της Έκθεσης Πισσαρίδη, σύμφωνα με την οποία, οι άνεργοι «είναι πιθανότερο να μην διαθέτουν τις δεξιότητες, που απαιτούνται στην αγορά εργασίας».

Στις βασικές αλλαγές που στον ΟΑΕΔ, πλέον ΔΥΠΑ, είναι οι εξής:

Καταβάλλεται μπόνους 300 ευρώ για την κατάρτιση ψηφιακού ατομικού δελτίου δράσης, από τους μακροχρόνια ανέργους, πάνω από 5 έτη. Έτσι ώστε να επανασυνδεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι, με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, είπε ο υπουργός.

Εισάγονται και εισοδηματικά κριτήρια για την παραμονή, μετά το 12μηνο στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και τη διατήρηση των επιδομάτων, των παροχών. Θα είναι τα ίδια κριτήρια που ισχύουν ήδη για το Επίδομα Θέρμανσης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εργασίας.

Μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων, θα ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο ανέργων, για δύο χρόνια

Συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης. Το 30% των χρημάτων που αφορούν στα ζητήματα αυτά, θα παρακρατούνται και θα δίνονται μόνον εφόσον η πιστοποίηση που προβλέπεται, θα έχει περατωθεί επιτυχώς. Παράλληλα, τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, περνάνε για πρώτη φορά, στο χώρο της κατάρτισης.

Από σήμερα, ξεκινάει ο «εκσυγχρονισμός στεγαστικής πολιτικής» της χώρας, με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, ως βασικό βραχίονα.

Θεσπίζεται ο «Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων», ένα ψηφιακό εργαλείο στα χέρια του πολίτη, όπου θα καταγράφονται οι δεξιότητες, οι καταρτίσεις και οι πιστοποιήσεις που λαμβάνει ή και δικαιούται ο καταρτιζόμενος.

Εισάγεται πλέγμα ρυθμίσεων με στόχο την εμπέδωση του τρίπτυχου «Αξιολόγηση – Ποιότητα – Πιστοποίηση» στο σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης και συνδέονται οι αμοιβές με τα αποτελέσματα.

Στο «σφυρί» και η περιουσία του Οργανισμού;

Εισάγονται, ειδικότερα, ρυθμίσεις που διευκολύνουν τόσο την απόκτηση/ανέγερση ακινήτων που θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζόμενων, ανέργων και των οικογενειών τους όσο και την αξιοποίηση της περιουσίας της ΔΥΠΑ για την αύξηση των εσόδων της. Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο επεκτείνονται οι αρμοδιότητες της ΔΥΠΑ, έτσι ώστε πέρα από την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του εργατικού δυναμικού να μπορεί η ΔΥΠΑ να ασχοληθεί και με τις στεγαστικές ανάγκες των νέων, μέσω της χορήγησης παροχών και της υλοποίησης σχετικών προγραμμάτων.

Με τις νέες ρυθμίσεις επιτρέπεται στη ΔΥΠΑ να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα για την εκπλήρωση των σκοπών που σχετίζονται με τη στεγαστική συνδρομή, τους οποίους έχει αποκτήσει ως διάδοχος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Προβλέπεται, επίσης, ότι η Υπηρεσία μπορεί να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων, με σκοπό την προώθηση των κυβερνητικών πολιτικών σχετικά με τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των νέων.

Για τα ακίνητα ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ που δεν προορίζονται για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των εργαζόμενων εισάγονται ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη εκμετάλλευση και την αύξηση των εσόδων της. Σε αυτό το πλαίσιο, επιτρέπεται η σύναψη μακροχρόνιων μισθώσεων, η σύμπραξη με ιδιώτες οι οποίοι μπορεί να αναλάβουν την οικοδόμηση αδόμητων ακινήτων, ο εγγυήσεις που θα πρέπει να παρέχουν για να συμμετάσχουν στους σχετικούς διαγωνισμούς, κ.ά.


e-dimosio.gr