“Η Ζωή είναι Γυναίκα” - Η ανακοίνωση του Δ.Θέρμης και φωτογραφίες από την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη Γυναίκα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

“Η Ζωή είναι Γυναίκα” - Η ανακοίνωση του Δ.Θέρμης και φωτογραφίες από την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη Γυναίκα


//Ανακοίνωση Δ.Θέρμης:

Πλήθος γυναικών τίμησε την εκδήλωση με τίτλο “Η Ζωή είναι Γυναίκα” στη Θέρμη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου η εξ αναβολής εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Κεντρική πλατεία “Παραμάνα” στη Θέρμη, παρουσία πλήθους γυναικών και προσκεκλημένων.




Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος ενώ παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό η διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, Καλυψώ Γούλα, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η διδάσκουσα στο Α.Π.Θ., στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Όλγα Παντούλη, η αντιπρόεδρος της ΕΕΕΘ, πρόεδρος του Τμήματος Επαγγελματιών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΕΕ, Φανή Μπλιούμη και εκπρόσωπος του Τοπικού Κύκλου του Συμβουλίου Νέων Τριλόφου, Κωνσταντίνα Πανώρα.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θέρμης τόνισε ότι «μετά έναν αιώνα αγώνων η κοινωνική θέση της γυναίκας βελτιώθηκε, όμως παρόλα αυτά, απέχουμε πολύ από τον στόχο για πλήρη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.



Διότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί οι γυναίκες εξακολουθούν να πέφτουν θύματα πρωτοφανούς βίας, αδικίας και εκμετάλλευσης. Οι γυναίκες βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση σχεδόν παντού. Στην οικογένεια, στην απασχόληση, στις κοινωνικές δράσεις, στην πολιτική. 

Σήμερα, με αυτήν μας την εκδήλωση αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής στις γυναίκες. Παράλληλα η εκδήλωση αποτελεί και μια υπενθύμιση για πόσα πολλά έχουμε να κάνουμε ακόμη, ώστε η γυναίκα να βρει την ισότιμη θέση της στην κοινωνία».



Με ένα σύντομο καλωσόρισμα ευχαρίστησε τις γυναίκες που έδωσαν δυναμικό “παρών” στην εκδήλωση τονίζοντας μάλιστα πως “χωρίς τις γυναίκες όλα θα ήταν δύσκολα να γίνουν” , ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών και Εμπόρων Θέρμης, που ήταν άλλωστε και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, και Πρόεδρος της Κοινότητας Θέρμης – Τριαδίου Ευστάθιος Πιστέλας.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Στέλιος Αποστόλου στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε πως «παρά την πρόοδο και την εξέλιξη που έχει σημειωθεί, αν αναλογιστούμε ότι γυναίκες έχουν καταλάβει αξιώματα και εξέχουσες θέσεις στην κοινωνική, πολιτική, επιχειρηματική ζωή, όπως αυτό της Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο πολλά προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται, όπως η βία και η κακοποίηση. 

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών έμφυλης βίας, εκμετάλλευσης, διακρίσεων και δολοφονιών με θύματα γυναίκες, εξαιτίας της νοοτροπίας και των στερεοτύπων που θέλουν ακόμη τη γυναίκα υποδεέστερη, υπόδουλη, αντικείμενο εκμετάλλευσης και πολίτη δεύτερης κατηγορίας.



Ως δήμος Θέρμης σκεπτόμαστε και πράττουμε και τις 365 μέρες του χρόνου για την έμπρακτη στήριξη των γυναικών, με όλες τις δομές στήριξης που έχουμε στο οργανόγραμμά μας. Στην κατεύθυνση αυτή, προσπαθούμε μέσω του Γραφείου Απασχόλησης του δήμου να βοηθήσουμε στην εξεύρεση εργασίας. Έτσι σε σύνολο 250 ατόμων που απευθύνθηκαν στο Γραφείο για πρώτη φορά το 2021, εκ των οποίων τα 180 ήταν γυναίκες, οι 120 εξ αυτών βρήκαν εργασία. Στο μητρώο των ωφελούμενων των κοινωνικών δομών του δήμου είναι εγγεγραμμένα 498 άτομα από τα οποία 369 είναι γυναίκες. Προσπαθούμε, λοιπόν, να κτίσουμε ένα δίχτυ προστασίας και στήριξης για τις γυναίκες, γιατί πιστεύουμε στην ισότητα των φύλων, γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί έναν στόχο που μας ενώνει ως κοινωνία».





Στην παρέμβασή της η γενική γραμματέας Καλυψώ Γούλα ανέφερε ότι “η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων υλοποιεί από το 2010 το ‘Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο ολοκληρωμένο και συγκροτημένο πρόγραμμα δράσης σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών σε όλη τη χώρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, εμπορία γυναικών με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση).



Το Δίκτυο περιλαμβάνει 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους και προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης των γυναικών θυμάτων. Επίσης περιλαμβάνει την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, που είναι εθνικής εμβέλειας, λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο».

Η κ. Γούλα αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη του κινήματος #metoo στην χώρα μας, λέγοντας ότι «μετά τη συγκλονιστική αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, δημιουργήθηκε σχετική διαδικτυακή πύλη από την Πολιτεία https://metoogreece.gr για τη συλλογή πληροφοριών και καταγγελιών για ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας, για δε το συντονισμό δράσεων για την καταπολέμησή τους ορίσθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Γενική Γραμματεία μας, ως ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την παρακολούθηση της σχετικής διαδικτυακής πύλης».



Με ένα προσωπικό παράδειγμα από την περίοδο της προετοιμασίας της για αγώνες ως αθλήτρια, αλλά και με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επεσήμανε πως μία γυναίκα όλα τα μπορεί.

Η διδάσκουσα στο Α.Π.Θ. στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Όλγα Παντούλη αναφέρθηκε στους “Αγώνες και τις Αγωνίες των γυναικών σήμερα”, ενώ η Φανή Μπλιούμη μίλησε για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα τόνισε πως “είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για την έμπρακτη ισότητα αντρών – γυναικών, και στο εμπόριο ακόμη περισσότερα. Όταν μια γυναίκα – εργαζόμενη στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα παίρνει άδεια μητρότητας μετά τη γέννα, η γυναίκα έμπορος, και ιδίως η αυτοαπασχολούμενη απλά συνεχίζει να δουλεύει, γιατί το κατάστημα δεν μπορεί να κλείσει. Διότι αν κλείσει κανείς δεν θα της δώσει επίδομα για τα χαμένα έσοδα. Και φυσικά η γυναίκα έμπορος γίνεται χίλια κομμάτια, για να ανταπεξέλθει και στο ρόλο της μητέρας”.



Στο ρόλο και τις πρωτοβουλίες των νέων κοριτσιών που συμμετέχουν στα Συμβούλια Νέων αναφέρθηκε το μέλος του Τοπικού Κύκλου Τριλόφου, Κωνσταντίνα Πανώρα.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο δήμος Θέρμης δια της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Κοινωνικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας καθώς και με την Ένωση Επαγγελματιών και Εμπόρων Θέρμης και ολοκληρώθηκε με άφθονη μουσική από το Δημήτρη Τριχάκη και κέφι από τους συμμετέχοντες. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επίσης η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΘ Κλεόβουλος Θεοτόκης, καθώς και αντιπροσωπεία γυναικών από τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης, Πιερίας με επικεφαλής την Ματούλα Βελόνη και Λαγκαδά.

Από πλευράς Δήμου Θέρμης παραβρέθηκαν επίσης η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνά Παπαδάκη, οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών Απόστολος Τσολάκης, Συντήρησης και Αυτεπιστασίας Βασίλης Μουστάκας, Καθαριότητας Στέλιος Γκιζάρης, Πρασίνου και Περιβάλλοντος Αργύρης Μωραΐτης, Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ Γιώργος Αγγέλου και Πολυχρόνης Κοντοπίδης αντίστοιχα, η Εντεταλμένη Σύμβουλος υπεύθυνη για θέματα Κοινωνικών δομών και του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου Φανή Χατζηδημητρίου, η Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ευαγγελία Κούτρη, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Καρδίας Ιωακείμ Τρικαλιάρης, Ταγαράδων Δημήτρης Καλαθάς και Νέας Ραιδεστού Παναγιώτης Κατρανιάς και πλήθος δημοτικών και τοπικών Συμβούλων.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δικηγόρος Πωλίνα Μπιζέρα.