Βούτυρο: Η εκπληκτική βιταμίνη που περιέχει και ποτέ δεν περιμένατε - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Βούτυρο: Η εκπληκτική βιταμίνη που περιέχει και ποτέ δεν περιμένατε



Το βούτυρο έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά. Μόνο μια κουταλιά της σούπας παρέχει πάνω από 100 θερμίδες και 11,5 γραμμάρια λίπους, συμπεριλαμβανομένων 7,2 γραμμαρίων κορεσμένου λίπους, σύμφωνα με το MyFoodData.

Επιπλέον, αυτό το άλειμμα είναι χαμηλό σε πρωτεΐνη και δεν περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο, φυτικές ίνες ή βιταμίνη C.

Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα. Ο ένοχος είναι τα κορεσμένα λιπαρά, ένα από τα κύρια θρεπτικά συστατικά του, λέει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το βούτυρο είναι κακό για εσάς. Στην πραγματικότητα περιέχει πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν από τον καρκίνο, τη φλεγμονή του δέρματος, την οστεοπόρωση και την απώλεια όρασης, εξηγεί το WebMD. Για παράδειγμα, το ασβέστιο και η βιταμίνη D διατηρούν τα οστά σας δυνατά, ενώ η βιταμίνη Ε προάγει την υγεία του δέρματος και καταπολεμά το οξειδωτικό στρες.

Αν και το βούτυρο μπορεί να μην είναι η πιο θρεπτική τροφή που υπάρχει, μπορεί να έχει τη θέση του σε μια ισορροπημένη διατροφή. Κι αυτό γιατί, το, κατά τα άλλα, δημοφιλές άλειμμα μπορεί να υπερηφανεύεται για μεγάλες ποσότητες μιας συγκεκριμένης βιταμίνης που υποστηρίζει την υγεία των ματιών και του δέρματος, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.




Ο λόγος που πρέπει να τρώτε βούτυρο πιο συχνά

Παρά την κακή φήμη του, λοιπόν, το βούτυρο μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή όταν καταναλώνεται με μέτρο. Πρώτα απ’ όλα, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α. Αυτό το λιποδιαλυτό θρεπτικό συστατικό ρυθμίζει την ανάπτυξη των κυττάρων, προάγει την καλή όραση και βοηθά το σώμα σας να παράγει λευκά αιμοσφαίρια, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Harvard. Μια δίαιτα χαμηλή σε βιταμίνη Α μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία, νυχτερινή τύφλωση, κόπωση και εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Το βούτυρο είναι, επίσης, μια καλή πηγή βήτα-καροτίνης, ενός αντιοξειδωτικού που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Οι δίαιτες πλούσιες σε καροτενοειδή μπορεί να προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες, να ενισχύσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με το Icahn School of Medicine at Mount Sina. Μάλιστα, μια κουταλιά της σούπας βούτυρο παρέχει το 11% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α.

Επιπλέον, το βούτυρο είναι πλούσιο σε λίπος, καθιστώντας ευκολότερο για το σώμα σας να απορροφήσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά. «Η περιεκτικότητα σε λίπος στο βούτυρο αυξάνει επίσης την απορρόφηση των απαραίτητων βιταμινών στα τρόφιμα που το συνοδεύουν, δηλαδή τις βιταμίνες A, D, E και K. Χωρίς λίπος, στην πραγματικότητα δεν απορροφούμε αυτές τις βιταμίνες σωστά», είπε η διαιτολόγος Lauren Minchen στο Real Simple.