Τα αβοκάντο μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τα αβοκάντο μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών



Η κατανάλωση αβοκάντο μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ακόμη και όταν τρώγονται αντί για βούτυρο, τυρί ή επεξεργασμένα κρέατα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις προκαλούν σχεδόν 18 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ μόνο στις ΗΠΑ αφαιρούν μια ζωή κάθε 36 δευτερόλεπτα.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε πως τουλάχιστον δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 21%, ωστόσο δεν βρέθηκε ισοδύναμο όφελος στη μείωση κινδύνου για εγκεφαλικό, σύμφωνα με μελέτη σε πάνω από 68.000 γυναίκες και 41.000 άνδρες, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

Μια μερίδα αβοκάντο, που είναι φρούτο, ορίστηκε ως «½ αβοκάντο ή ½ φλιτζάνι αβοκάντο, που ζυγίζει περίπου 80 γραμμάρια», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Lorena Pacheco, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα διατροφής του Harvard T.H. Chan School of Public Health, στη Βοστώνη.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι το αβοκάντο έχει πιθανά οφέλη για την υγεία», σημείωσε η Cheryl Anderson, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση μισής μερίδας αβοκάντο (¼ φλιτζανιού) την ημέρα αντί για την ίδια ποσότητα αυγών, γιαουρτιού, τυριού, μαργαρίνης, βουτύρου ή επεξεργασμένων κρεάτων (όπως το μπέικον) μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών από 16% έως 22%.

Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε διαφορά όταν η μισή μερίδα αβοκάντο αντικαταστάθηκε με ισοδύναμη μερίδα ξηρών καρπών, ελιών και άλλων φυτικών ελαίων, κάτι λογικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς τα οφέλη για την υγεία εξαρτώνται από το ποια τροφή αντικαθίσταται.
Αν, για παράδειγμα, η αντικατάσταση αφορούσε αβοκάντο και καρύδια ή αμύγδαλα, οι επιπτώσεις στην υγεία θα ήταν πιθανώς αμελητέες, καθώς τα τρόφιμα έχουν παρόμοιες θρεπτικές ιδιότητες και αναμενόμενες επιπτώσεις στην υγεία
σχολίασε ο Dr. David Katz, ειδικός στην προληπτική ιατρική και πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής True Health Initiative.

Αν, όμως, το αβοκάντο αντικαθιστούσε το βούτυρο και τη μαργαρίνη ή καταναλωνόταν αντί για επεξεργασμένα κρέατα ή τυρί σε ένα σάντουιτς, «οι διατροφικές διακρίσεις είναι υπολογίσιμες» και θα άλλαζε το αποτέλεσμα για την υγεία, πρόσθεσε.

Ωστόσο τα αβοκάντο μπορεί επίσης να είναι ακριβά και επομένως μη διαθέσιμα σε όλους, οπότε αντίστοιχα υποκατάστατα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν καρύδια, αμύγδαλα, ελιές, ελαιόλαδο και μια ποικιλία σπόρων όπως η κολοκύθα και το λινάρι.

Άλλα τρόφιμα με σημαντικά οφέλη για την υγεία σε «πολύ χαμηλότερες τιμές», περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα ρεβίθια και τις φακές, «και ίσως δημητριακά ολικής αλέσεως και σπόρους όπως το κινόα», είπε ο Katz.

bestnews.gr