«Σαφάρι» κατά της πειρατείας στη συνδρομητική τηλεόραση - Στο στόχαστρο και οι χρήστες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

«Σαφάρι» κατά της πειρατείας στη συνδρομητική τηλεόραση - Στο στόχαστρο και οι χρήστες
Σε… κυνήγι κατά της πειρατείας στη συνδρομητική τηλεόραση έχουν επιδοθεί από τον Ιούλιο του 2021 και συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τα στελέχη της Επιτροπής για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ) και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που διαθέτουν συνδρομητική τηλεόραση και την Ελληνική Αστυνομία.

Μάλιστα οι χρήστες των παράνομων αυτών καναλιών, που μέχρι σήμερα έμεναν στο απυρόβλητο, θα ελέγχονται με τον κίνδυνο ποινικών διώξεων. Στόχος είναι να χτυπηθεί η πειρατεία που αποτελεί μεγάλη αιμορραγία εσόδων τόσο για τους τηλεπικοινωνκούς παρόχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο.

Στην τελευταία επιχείρηση της αστυνομίας σε πειρατική εταιρεία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σημειωματάριο και τετράδια με πελατολόγιο το οποίο βρίσκεται πλέον στα χέρια της αστυνομίας. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα να φτάσουν μέχρι τους χρήστες, οι οποίοι αν και γνώριζαν ότι η σχετική υπηρεσία ήταν αποτέλεσμα κλοπής, πάραυτα προχώρησαν σε συμφωνία για να παρακολουθούν φθηνότερο συνδρομητικό περιεχόμενο.


Καταγγελίες των εταιρειών συνδρομητικής τηλεόρασης

Σημειώνεται ότι η όλη διαδικασία για τις παράνομες επιχειρήσεις που έχουν στηθεί γίνεται μετά από καταγγελίες των εταιρειών συνδρομητικής τηλεόρασης, οι οποίες για να μεταδίδουν από τις πλατφόρμες τους περιεχόμενο, έχουν πληρώσει πολλά εκατομμύρια σε τηλεοπτικά δικαιώματα.

Μέλημα των αρμόδιων αρχών είναι το άμεσο «μπλοκάρισμα» των παράνομων καναλιών ακόμα και κατά τη διάρκεια της αναμετάδοσης και ο εντοπισμός των παράνομων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο διάστημα έχουν «μπλοκαριστεί» πάνω από 500 domains name και 200 IPs διευθύνσεις.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράςς όλα τα ερασιτεχνικά sites έχουν ήδη κλείσει και αυτή τη στιγμή έχουν μείνει μεγαλύτερα sites με χιλιάδες παράνομους συνδρομητές.


Ο «δυναμικός αποκλεισμός ιστοσελίδων»

Πρόκειται για τον λεγόμενο “δυναμικό αποκλεισμό ιστοσελίδων” (dynamic blocking), ο οποίος έχει ως στόχο να σταματά, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, την πρόσβαση σε site και υπηρεσίες που προβάλλουν παράνομα συνδρομητικό περιεχόμενο, στοχεύοντας κατά βάση την μετάδοση αθλητικών γεγονότων.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού που καθορίζει επακριβώς τη διαδικασία, ενεργοποιώντας ουσιαστικά το νέο νόμο.

Με την νέα αυτή διαδικασία ουσιαστικά μετά από καταγγελία διατάσσεται το κλείσιμο της διεύθυνσης μπλοκάροντας την πρόσβαση. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά το “κατέβασμα” της διεύθυνσης σε ορισμένες περιπτώσεις εντοπίζονται μέχρι και 100.000 χτυπήματα που αναζητούν παράνομη πρόσβαση και απλά βλέπουν το μήνυμα πως έχει διακοπεί η θέαση λόγω παράνομης αναμετάδοσης.


Η αλλαγή στο νομικό πλαίσιο

Ο αποκλεισμός υπηρεσιών που αναμεταδίδουν παράνομα συνδρομητικά κανάλια μέσω διαδικτύου ισχύει εδώ και τρία χρόνια. Μετά από καταγγελία, η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) μπορεί να ζητήσει από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να κόψουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες διευθύνσεις (IP addresses).

Το 2020 η ΕΕΤΤ σε συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους μπλόκαρε την πρόσβαση σε 332 ιστοσελίδες λόγω παραβίασης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, έναντι 26 το 2019 και 38 το 2018. Ωστόσο όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν αφορούσαν αποκλειστικά την παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικής τηλεόρασης αλλά γενικότερα παράνομη αναμετάδοση, όπως π.χ. τραγωδιών.

Άλλο ένα από τα αρνητικά της προηγούμενης διαδικασίας ήταν ότι ο εντοπισμός και η καταγγελία των παράνομων ιστοσελίδων έπαιρνε από εβδομάδες έως και μήνες και το πρόβλημα είναι ότι μετά την ενημέρωση που είχαν οι ιστοσελίδες και μέχρι να μπει «λουκέτο» είχαν μεταφέρει την δραστηριότητά τους σε άλλες ιστοσελίδες «καθρέπτες».

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται πως στη χώρα μας υπάρχουν περί τις 400.000 με 500.000 πειρατικές συνδέσεις.


Η τελευταία επιχείρηση

70χρονος που δραστηριοποιούνταν στο χώρο της πειρατείας συνδρομητικών καναλιών, πωλούσε ηλεκτρονικές συσκευές και παρείχε παράνομη συνδρομή σε προστατευόμενο περιεχόμενο πνευματικής ιδιοκτησίας, συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία.

Εκτιμάται ότι στο πλαίσιο της δράσης του αποκόμισε περισσότερα από 200.000 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη ζημία σε διαφυγόντα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων που έχουν υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης υπερβαίνει τα 600.000 ευρώ.

Έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση με τη συνδρομή υπαλλήλων της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων και παρουσία δικαστικού λειτουργού, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 86 ηλεκτρονικές συσκευές, ορισμένες εκ των οποίων είχαν εγκατεστημένο πειρατικό πρόγραμμα αναπαραγωγής συνδρομητικών καναλιών,
  • Φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, tablet , συσκευές αποθήκευσης (σκληροί δίσκοι και usb)
  • Χρηματικό ποσό 1.950 ευρώ,
  • Κινητό τηλέφωνο,
  • Σημειωματάρια και τετράδια με πελατολόγιο.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ο 70χρονος είχε αποστείλει μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών περισσότερα από 200 δέματα σε όλη την Ελλάδα.

Μαρία Μόσχου -Μoved.gr