Έξυπνη συσκευή θα αποξηραίνει τα φρούτα: Μια μικρή επανάσταση χωρίς κόστος - Πώς θα λειτουργεί - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Έξυπνη συσκευή θα αποξηραίνει τα φρούτα: Μια μικρή επανάσταση χωρίς κόστος - Πώς θα λειτουργεί



Σε έκταση έξι στρεμμάτων θα εγκαταστήσουν οι παραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βοκερίας «Ορεινά Φρούτα 551» στο Μανιάκι Φλώρινας το «έξυπνο» ηλιακό ξηραντήριο που μπορεί να αλλάξει τον μαζικό τρόπο αποξήρανσης των φρούτων.

Εάν το καινοτόμο ξηραντήριο αποδειχθεί μάλιστα τόσο αποδοτικό όσο έχει υπολογιστεί, τότε δεν αποκλείεται οι παραγωγοί του να πετύχουν μια… μικρή επανάσταση στην αποξήρανση των φρούτων, που θα γίνεται μάλιστα χωρίς το παραμικρό κόστος, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα επιτρέψει να αυξήσουν τις εξαγωγικές τους επιδόσεις. Το συγκεκριμένο ηλιακό ξηραντήριο είναι επινόηση ομάδας ερευνητών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και προτάθηκε στους παραγωγούς στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Αναπτυξης (ΠΑΑ) του ΥΠΑΑΤ.

«Η ευρωπαϊκή κουλτούρα είναι πιο κοντά στο αποξηραμένο φρούτο» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος του προαναφερόμενου συνεταιρισμού, Αδάμ Γαβριηλίδης και προσθέτει ότι με την επιδιωκόμενη αύξηση των εξαγωγών δεν ευνοούνται μόνο οι ίδιοι οι παραγωγοί, αλλά και η εθνική οικονομία συνολικά.

Η ταυτότητα του έξυπνου ηλιακού ξηραντηρίου φρούτων



Το «Έξυπνο ηλιακό ξηραντήριο φρούτωνν», εγκρίθηκε σε συνέχεια σχετικής πρότασης που υπέβαλε το Επιμελητήριο Φλώρινας και ο Συνεταιρισμός Βοκερίας Ορεινά Φρούτα 551 με έδρα Μανιάκι Φλώρινας, που είναι και ο τελικός χρήστης του. Η δημιουργία του ηλιακού ξηραντηρίου, γίνεται στο πλαίσιο και της σύμπραξης του Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΠΙΣΕΥ, της εταιρείας OPUNTECH, του ιδρύματος ΚΟΚΚΑΛΗ και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων νομού Φλώρινας. Είναι προϋπολογισμού 155.000 ευρώ και επιδοτούμενο 100%.

Σκοπός του έργου είναι η κατασκευή μίας μεταποιητικής μονάδας με ηλιακή ενέργεια, ενώ εναλλακτικά κι οταν μόνο χρειάζεται «θα δουλεύει και ένας καυστήρας βιοντίζελ, που θα συνεργεί με τον ήλιο όταν δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει με την ισχύ του στους βαθμούς θερμοκρασίας που απαιτούνται από τον φούρνο, προκειμένου να γίνει η ξήρανση των φρούτων», διευκρινίζει ο κ. Γαβριηλίδης.

Στην πρώτη φάση λειτουργίας του εντός του ερχόμενου καλοκαιριού, «θα διερευνηθεί στην πράξη αυτό που έδειξε η μελέτη», σημειώνει ίδιος και προσθέτει ότι «σύμφωνα με μελέτη που έγινε, με βάση την υγρασία του ροδάκινου, η δυναμικότητα αποξήρανσης με τη χρήση του έξυπνου ηλιακού ξηραντήριου, ανέρχεται σε 180 κιλά νωπού ροδάκινου στο οκτάωρο».

Το καινοτόμο ηλιακό ξηραντήριο θα παρέχει υγιεινή ελεγχόμενη ξήρανση μέσω θερμού αέρα, μέγιστη αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας με συλλέκτες αέρος ή νερού, αυτόματο έλεγχο διεργασίας και ευφυή λειτουργία καθώς και συνεχή λειτουργία με bacκ up ηλεκτρική ενέργεια ή καύσιμα. Οι σχεδιαστές επισημαίνουν, ότι δεν θα υπάρχει καμία υποβάθμιση χρώματος από την UV ακτινοβολία.

Ο ξηραντήρας, είναι εξοπλισμένος από οικονομικό δίκτυο αισθητήρων (θερμοκρασίας- υγρασίας) χαμηλών ενεργειακών απαιτήσεων για τη ρύθμιση της ροής του αέρα και με σκοπό την ποσοτικά και ποιοτικά βέλτιστη παραγωγή ξηρών ροδάκινων μέσω κατάλληλου αλγορίθμου εποπτείας. Όλα τα δεδομένα που θα συγκεντρώνονται μέσω του δικτύου σε ειδική cloud εφαρμογή που θα επιτρέπει την εξ αποστάσεως παρακολούθηση.

Ο συνεταιρισμός σε αριθμούς



Ο συνεταιρισμός Βοκερίας Ορεινά Φρούτα 551 στο Μανιάκι Φλώρινας, έχει 21 μόνιμα μέλη (υπάρχουν και εξωτερικοί συνεργάτες), οι οποίοι και καλλιεργούν περί τα 800 στρέμματα με ροδάκινα, κεράσια και μήλα, ενώ η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται σε 1,6 εκατ. φρούτα.

Οι παραγωγοί του συνεταιρισμού, διαθέτουν τα φρούτα τους στην ελληνική αγορά, δηλαδή στις Λαχαναγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε σούπερ μάρκετ αλλά και στην Λαχαναγορά της Βουδαπέστης. Ο συνεταιρισμός λέει ο κ Γαβριηλίδης είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν εξαγωγές νεκταρινιών στη νότια Κορέα, αλλά η συγκεκριμένη συνεργασία προς το παρόν έχει «παγώσει», λόγω της γραφειοκρατίας «παρά την απόλυτη ικανοποίηση των πελατών μας στην μακρινή αυτή αγορά, που απαιτεί μηδενικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων».

Αναφερόμενος στα σχέδια του συνεταιρισμού, ο κ. Γαβριηλίδης επισημαίνει ότι «μόνο με καθετοποίηση παραγωγής θα μπορέσει να πάει μπροστά ο αγροτικός τομέας». «Τα έσοδα είναι στην καθετοποίηση και στην μεταποίηση, όχι στην παραγωγή, γιατί αυτή έχει ανελαστικές τιμές, δεδομένου ότι αυτές καθορίζονται από τους εμπόρους και όχι από τους παραγωγούς. Στην μεταποίηση όμως, ο παραγωγός μπορεί να παίξει… μπάλα στην τιμολόγηση και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές και ξεκάθαρο σε όλους», κατέληξε.

*Τα σχεδιαγράμματα παραχώρησε για χρήση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αδάμ Γαβριηλίδης