Σε απόγνωση τα ελληνικά νοικοκυριά – 3 στα 4 δηλώνουν αδυναμία πληρωμής λογαριασμών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σε απόγνωση τα ελληνικά νοικοκυριά – 3 στα 4 δηλώνουν αδυναμία πληρωμής λογαριασμών


Αποκαλυπτική έρευνα από το Ευρωβαρόμετρο για τη δεινή θέση που βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά

Παγιδευμένα στο σπιράλ της ενεργειακής ακρίβειας και των συνεχών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά είναι τα ελληνικά νοικοκυριά, που στη πλειοψηφία τους δηλώνουν αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων λογαριασμών τους.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το Ευρωβαρόμετρο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, όπου τα στοιχεία που αντλούνται και η εν γένει κατάσταση που έχει αποτυπωθεί, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό μεταφράζεται και ως εξής: οι συνθήκες και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν πολλαπλασιαστεί τους αυτούς τους δύο μήνες, με δεδομένη τη συνεχή αύξηση του πληθωρισμού που έφτασε το 8,9% τον Μάρτιο και την αδιάκοπη… άνοδο των ενεργειακών τιμολογίων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως προκύπτει από το Ευρωβαρόμετρο, αποτελούν «case of study» για όλη την Ευρώπη, αναφορικά με την αδυναμία τους να πληρώσουν βασικές υποχρεώσεις και μηνιαίους λογαριασμούς. Σύμφωνα με την έρευνα, το 77% των Ελλήνων δηλώνουν αδυναμία-δυσκολία εξόφλησης των λογαριασμών, όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο μέσος όρος είναι στο 33%. Για το 29% των συμπατριωτών μας αυτή η «συνθήκη»-αδυναμία είναι πάγια, ενώ για το 48% είναι περιστασιακή. Το εν λόγω ποσοστό, πάντως, είναι πιθανόν να έχει αυξηθεί τους δύο τελευταίους μήνες.

Μόνο το 23% φαίνεται να μην αντιμετώπισε καμία δυσκολία στην πληρωμή των λογαριασμών, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ωστόσο να απέχει σημαντικά και να «εδράζεται» στο 66%.

Εντυπωσιακό είναι και το ακόλουθο στοιχείο: 
ένας στους δύο Ελληνες, για την ακρίβεια το 49%, αγωνιούσε για την κάλυψη των δαπανών της οικογένειας και του νοικοκυριού, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ των 27 (26%).

Οι Έλληνες, στην πλειονότητά τους, βρίσκουν ότι η ελληνική οικονομία είναι σε άσχημη κατάσταση και θεωρούν ότι ποιότητα της ζωής τους έχει χειροτερέψει. Υγεία, οικονομία, ανεργία και αύξηση του κόστους διαβίωσης, εντοπίζονται ως οι σημαντικότερες προκλήσεις για την Ελλάδα στην παρούσα περίοδο.

Γενικότερα, οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειονότητα, εννέα στους δέκα, βρίσκουν την ελληνική οικονομία να μην είναι σε καλή κατάσταση, καταγράφοντας το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό στην παρούσα έρευνα. Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει υποστεί επιδείνωση είναι το υψηλότερο της έρευνας (85% στην Ελλάδα, 55% στην ΕΕ).

Επίσης, οι Έλληνες εμφανίζονται λιγότερο καθησυχασμένοι από τους υπόλοιπους ευρωπαίους σχετικά με την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους (Ελλάδα 50% , ΕΕ 27%).


Εργασιακά Νέα