Τι είναι το πολυδιάστατο τεστ θυμού, που έχει κατακτήσει το TikTok; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι είναι το πολυδιάστατο τεστ θυμού, που έχει κατακτήσει το TikTok;



Οι άνθρωποι αναζητούν ολοένα και περισσότερα τεστ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κατανοήσουν την ψυχική τους υγεία. Τώρα, οι χρήστες του TikTok στρέφονται στο «Πολυδιάστατο τεστ θυμού» ως έναν νέο τρόπο κατανόησης ενός διαφορετικού συναισθήματος, του θυμού.


Μια γρήγορη αναζήτηση του #AngerTest στο TikTok πιθανότατα θα σας δείξει εκατοντάδες βίντεο χρηστών που μοιράζονται τα αποτελέσματα των δοκιμών τους. Το Πολυδιάστατο τεστ θυμού προέρχεται από το IDRLabs – έναν ιστότοπο που παρέχει διαφορετικά ατομικά τεστ αξιολόγησης προσωπικότητας – και αποτελείται από 38 ερωτήσεις που σας ζητούν να σκεφτείτε τις εμπειρίες σας με τον θυμό. Έχει σκοπό να δοκιμάσει την ευαισθησία σας στο συναίσθημα.


Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το τεστ θα είναι “ακριβές” για εσάς. Μπορεί, ωστόσο, να σας βοηθήσει να αναλογιστείτε τις δικές σας εμπειρίες, είπε η Rachel Harlich, LMSW, ψυχοθεραπεύτρια με έδρα το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, στο Verywell.

Ειδικά για τον εαυτό της ως θεραπεύτρια τραυμάτων, είπε η Harlich, πιστεύει ότι το τεστ μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο σε μια πορεία προς την αυτογνωσία. Για παράδειγμα, βλέποντας τα αποτελέσματά σας, θα σας παροτρύνει να ρωτήσετε: «Τι έχω βιώσει στη ζωή μου για να είμαι θυμωμένος;» Το τεστ μπορεί να πυροδοτήσει προβληματισμό και να γίνει κάτι περισσότερο από μια περιγραφή χαρακτήρων σε οριακό σημείο.

Το τεστ μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να αναλογιστούμε τον σκοπό του ίδιου του θυμού. Ο Aaron Sell, PhD, καθηγητής ψυχολογίας και εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στο Οχάιο, είπε στον Verywell ότι ο θυμός έχει εξελιχθεί για να μας βοηθήσει να επικοινωνήσουμε, να βαθμονομήσουμε εκ νέου τα όρια και να λύσουμε προβλήματα.


Τι είναι το πολυδιάστατο τεστ θυμού;

Το τεστ αξιολογεί πέντε «διαστάσεις» του συναισθήματος:

Διέγερση θυμού: Συχνότητα, μέγεθος και διάρκεια αντιδράσεων θυμού

Φάσμα θυμού: Το εύρος των καταστάσεων που είναι πιθανό να πυροδοτήσουν μια θυμωμένη απάντηση

Εχθρική προοπτική: Πόσο κυνικά/ύποπτα βλέπει κανείς τον κόσμο

Εξωτερικός θυμός: Τάση να «βγάζεις θυμό» σε εξωτερικό περιβάλλον

Εσωτερικός θυμός: Τάση να εσωτερικεύουμε τον θυμό και/ή να μην τον μοιράζεστε ανοιχτά
Το τεστ βασίζεται στο Πολυδιάστατο Κατάλογο Θυμού (MAI) της ψυχολόγου Judith Siegel, το οποίο αναπτύχθηκε το 1986.Επειδή οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι ο θυμός και η εχθρότητα μπορεί να συνδέονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη στεφανιαία νόσο, το MAI έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση ορισμένων κινδύνους για την υγεία.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο Σελ, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους οι ειδικοί αξιολογούν τον θυμό. Επειδή όμως αυτό το δημοφιλές τεστ TikTok βασίζεται στην αυτοαναφορά, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για διαγνωστικούς σκοπούς.

Διαβάστε το παρακάτω σενάριο και επιλέξτε την απάντηση που ταιριάζει περισσότερο στο πώς θα αντιδρούσατε εσείς. Η απάντηση θα σας δείξει ποιο είναι το ψυχολογικό προφίλ του θυμού σας.

Μαλώνετε με το σύντροφό σας. Μια μικρή διαφωνία για κάτι ασήμαντο εξελίχθηκε σε ομηρικό καυγά και καταλήγετε να παίρνετε τηλέφωνο ένα κοντινό φίλο/φίλη για να το συζητήσετε. Ακούτε με προσοχή τις συμβουλές που έχει να σας δώσει και υπόσχεται πως δε θα αποκαλύψει τίποτα σε κανέναν για τον καυγά. Μια εβδομάδα μετά, ενώ βρίσκεστε σε ένα δείπνο με φίλους, κάποιος από την παρέα σας ρωτά ψιθυριστά «Τι έγινε; Τα βρήκατε;».

Πώς αντιδράτε;

Α. Απομακρύνεστε από την παρέα και ζητάτε από το άτομο που εμπιστευθήκατε το μυστικό σας να σας ακολουθήσει. Βάζετε τις φωνές για τουλάχιστον είκοσι λεπτά.

Β. Σφίγγετε τα δόντια και αποφεύγετε να ρίξετε το βλέμμα σας στο φίλο/τη φίλη για το υπόλοιπο της βραδιάς. Αργότερα, όταν σας ρωτά τι συμβαίνει, λέτε απλώς ένα «Τίποτα, όλα καλά» όμως φεύγετε νωρίτερα και δεν απαντάτε στα τηλεφωνήματα που σας κάνει για μια-δυο βδομάδες.

Γ. Κάθεστε στην παρέα για το υπόλοιπο της βραδιάς, έχοντας όμως έναν κόμπο στο στομάχι. Σκέφτεστε συνεχώς αυτό που έγινε για τις επόμενες δύο μέρες. Δε λέτε τίποτα σε κανέναν, όμως υπόσχεστε στον εαυτό σας να μην εμπιστευθείτε ποτέ ξανά ένα ευαίσθητο ζήτημα ακόμη και στα πιο κοντινά σας πρόσωπα.

Δ. Αγνοείτε παντελώς το συμβάν για το υπόλοιπο της βραδιάς. Ζητάτε από το φίλο/τη φίλη να πάτε για καφέ την επόμενη μέρα και δηλώνετε πως πληγωθήκατε και ότι χρειάζεται χρόνος για να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη σας.

Ανάλογα με το πιθανό σενάριο που σας ταιριάζει περισσότερο

Α. Αντιδραστικό

Ανταποκρίνεστε αμέσως σε κάθε προσβολή και αδικία, συνήθως βάζοντας τις φωνές και χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι. Αυτό που πετυχαίνετε είναι η άμεση ικανοποίηση, όμως χάνετε μακροπρόθεσμα το σεβασμό. Οι άλλοι ίσως σας θεωρούν επιπόλαιο ή επιθετικό. Τα άτομα που ξεσπούν με αυτόν τον τρόπο αισθάνονται συχνά ενοχές, επειδή δεν καταφέρνουν να ελέγξουν τον εαυτό τους ή πληγώνουν τους ανθρώπους γύρω τους.

Β. Παθητικό-επιθετικό

Η συμπεριφορά αυτή χαρακτηρίζεται από έμμεσες αντιδράσεις (πισώπλατα σχόλια, ψυχρή συμπεριφορά), οι οποίες όμως προδίδουν εύκολα τι νιώθετε και καταλήγουν σε αυτό που θέλετε στην πραγματικότητα να αποφύγετε: στην κατά πρόσωπο αντιπαράθεση. Αυτό το μοτίβο αντίδρασης πυροδοτεί τη δυσφορία και μπορεί να οδηγήσει σε ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως ο πονοκέφαλος.

Γ. Ακυρωτικό

Η προσποίηση ότι όλα είναι καλά μπορεί κυριολεκτικά να σας αρρωστήσει. Η καταπίεση των συναισθημάτων καταστρέφει την αυτοεκτίμηση και ενισχύει το αίσθημα της αδυναμίας, καθώς δεν μπορείτε να αξιολογήσετε και να υπερασπιστείτε τις ανάγκες σας.

Η αντίδραση αυτή μπορεί επίσης να πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες, με αποτέλεσμα αρκετά προβλήματα υγείας όπως η δυσπεψία και η κατάθλιψη. Η καταπίεση του θυμού κάνει τις ορμόνες του στρες να αυξάνονται σε υπερβολικό βαθμό, επηρεάζοντας έτσι κάθε όργανο και κάθε σύστημα του σώματος.

Δ. Άμεσο

Παραδέχεστε ανοιχτά τι σας ενόχλησε. Αντί να πείτε ό,τι σας έρθει στο μυαλό εκείνη τη στιγμή, καταφεύγετε σε μια λογική, εποικοδομητική και ευγενική προσέγγιση. Η αντίδραση αυτή είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ιδανική.

Η αμεσότητα είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος να ξεπεράσετε το θυμό, να λύσετε και να ξεπεράσετε γρήγορα το πρόβλημα. Δείχνει ότι σέβεστε τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων, υπερασπίζεστε όμως και τη δική σας θέση.