Πλούσιος ο απολογισμός δράσης του 2021 για τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πλούσιος ο απολογισμός δράσης του 2021 για τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Θέρμης



Πλούσια, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, ήταν η δράση της Ομάδας των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Θέρμης και το 2021.

Πρώτη προτεραιότητα της Ομάδας ήταν η συνεχής εκπαίδευση των μελών της όσο και του γενικού πληθυσμού για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. 


Ειδικότερα, κατά τους μήνες Ιανουάριο έως Απρίλιο όταν υπήρχαν ακόμη αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω covid-19, οι εθελοντές παρακολούθησαν εκπαιδεύσεις σε θεωρητικά αντικείμενα με εξ αποστάσεως μεθόδους. 

Στη συνέχεια όταν έγινε άρση των περιορισμών πραγματοποιήθηκαν εντατικά μαθήματα με έμφαση στα αντικείμενα των βασικών πρώτων βοηθειών και της δασοπυρόσβεσης. 

Από το Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο, όταν χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ομάδας συνεχίστηκε απρόσκοπτα. Έτσι παρόλες τις δυσκολίες η Ομάδα κατάφερε να διοργανώσει 36 εκπαιδευτικές συναντήσεις συνολικής διάρκειας 72 ωρών. Πέρα από την εκπαίδευση εντός της Ομάδας, αριθμός εθελοντών παρακολούθησε και τα σεμινάρια 

Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης που συνδιοργανώνει ο Δήμος Θέρμης με το ΕΚΑΒ.

Επιπλέον, η Ομάδα διοργάνωσε πέντε εκπαιδεύσεις του γενικού πληθυσμού σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της. Από αυτές οι τέσσερις αφορούσαν σχολεία του Δήμου Θέρμης και των δύο βαθμίδων και η πέμπτη αφορούσε προσωπικό ιδιωτικής επιχείρησης.

Πέρα από τις δράσεις εκπαίδευσης η Ομάδα συνέδραμε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου και στους αγώνες των τοπικών ομάδων παρέχοντας υγειονομική υποστήριξη. 

Συγκεκριμένα παρείχε υγειονομικές υπηρεσίες σε τρεις συναυλίες στο Φράγμα Θέρμης, αλλά και σε 40 αθλητικούς αγώνες και λοιπές εκδηλώσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Θέρμης καλύπτει συστηματικά τους αγώνες εντός έδρας του ανδρικού ποδοσφαιρικού τμήματος , του ανδρικού και γυναικείου τμήματος καλαθοσφαίρισης του Θερμαϊκού Θέρμης καθώς επίσης και της ανδρικής ομάδας του ΚΑΣ Νέα Ραιδεστός.




Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 2021 η Ομάδα ενισχύθηκε με ένα πυροσβεστικό όχημα Nissan Navara αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά της. 

Καθημερινά οι εθελοντές βρίσκονται επί ποδός παρέχοντας αθροιστικά πάνω από 1.200 ώρες έργου. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η έγκαιρη αντιμετώπιση τουλάχιστον 32 πυρκαγιών (χορτολιβαδικών, δασικών, αγροτοδασικών). 

Ακόμη μετά την λήξη της αντιπυρικής περιόδου η Ομάδα συνέχισε την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας στα γυρίσματα της ταινίας «Οι Αναλώσιμοι».

Το περασμένο φθινόπωρο ο ποταμός Ανθεμούντας υπερχείλισε δύο φορές με σημαντικότερη αυτήν στις 15 Οκτωβρίου. Η Ομάδα και πάλι βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πεδίο, παρέχοντας συνδρομή όπου ήταν απαραίτητο, αποκλείοντας επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου.

Τους χειμερινούς μήνες συνέδραμε με τα συνεργεία του Δήμου στην ρίψη αλατιού στις ορεινές κοινότητες του Δήμου.

Τέλος η Ομάδα των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Θέρμης πρόσφερε σημαντική βοήθεια στις προσπάθειες του Δήμου για την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας μετά το σεισμό στην Ελάσσονα καθώς και μετά τις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια.