Πάντα φρέσκο λεμόνι στην κουζίνα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πάντα φρέσκο λεμόνι στην κουζίνα


Τα λεμόνια που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι κίτρινα και ακέρωτα.


ΥΛΙΚΑ (για ένα βάζο 1 λίτρου)

12 περίπου λεμόνια

12 κουταλάκια του γλυκού θαλασσινό αλάτι

Μπαχαρικά της αρεσκείας μας (εμείς χρησιμοποιήσαμε καρδάμωμο, μαραθόσπορο και σιναπόσπορο)


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα στεγνώνουμε. Κόβουμε τις δύο άκρες. Χαράζουμε κατά μήκος στα 4 ή στα 6 δίχως να κόψουμε εντελώς.

Μέσα σε κάθε λεμόνι, με ένα κουτάλι, βάζουμε ένα κοφτό κουταλάκι αφρίνα (όχι ψιλό αλάτι).

Στοιβάζουμε τα λεμόνια στο βάζο στριμωχτά μέχρι πάνω, πιέζοντάς τα με δύναμη.

Ενδιάμεσα βάζουμε τα μπαχαρικά –σιναπόσπορο, κάρδαμο, μαραθόσπορο.

Στύβουμε όσο χυμό χρειάζεται για να γεμίσει το βάζο μέχρι πάνω και κλείνουμε αεροστεγώς.

Διατηρούμε εκτός ψυγείου σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Μία φορά την ημέρα τουμπάρουμε το βάζο και το αφήνουμε ξανά στην ίδια θέση. Υστερα από μία εβδομάδα με 10 ημέρες το τουρσί μας είναι έτοιμο.

Οπότε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι, ανοίγουμε το βάζο και παίρνουμε χυμό – έχει τα αρώματα του λεμονιού και τη φρουτένια γεύση χάρη στην έντονη οξύτητα.

Μπορούμε να πάρουμε και ένα κομμάτι από λεμόνι: βγάζουμε ένα λεμόνι από το βάζο, παίρνουμε ένα κομμάτι και επιστρέφουμε στο βάζο τον υπόλοιπο καρπό. Το ψιλοκόβουμε και το χρησιμοποιούμε ωμό σε σαλάτα ή σε μαγειρευτά λεμονάτα ή φούρνου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Χρησιμοποιούμε λιγότερο αλάτι γιατί ο χυμός είναι αλατισμένος


Το ΒΗΜΑ