Λεμόνι και λάιμ: Ποιες είναι οι διαφορές τους; Αναλυτικός πίνακας για τη διατροφική τους αξία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Λεμόνι και λάιμ: Ποιες είναι οι διαφορές τους; Αναλυτικός πίνακας για τη διατροφική τους αξίαΣίγουρα θα έχεις δει κάποια συνταγή ή θα έχεις ακούσει για κάποιο κοκτέιλ όπου ένα από τα συστατικά του είναι..το λάιμ. Ίσως και να σκέφτηκες ή να άκουσες πως είναι το ίδιο με το λεμόνι. Τι ισχύει όμως πραγματικά; Μήπως θα σε ενδιέφερε να μάθεις πως μπορείς να τα ξεχωρίζεις; Τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο άρθρο, συνέχισε την ανάγνωση και μάθε τα πάντα γι΄αυτά.
Πάμε να ξεκινήσουμε..

Τι είναι τα εσπεριδοειδή

Το λεμόνι και το λάιμ (ή αλλιώς μπορεί να το έχεις ακούσει και ως μοσχολέμονο) ανήκουν στην οικογένεια των εσπεριδοειδών. Τα φρούτα αυτά ενώ περιέχουν ελάχιστες θερμίδες, είναι πολύ θρεπτικά, προσφέροντας σου μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην ενίσχυση της υγεία σου.Ωστόσο τα δύο αυτά εσπεριδοειδή εκτός από πολλές ομοιότητες εμφανίζουν και κάποιες μικρές διαφορές. Ας δούμε λοιπόν πως μπορείς να ξεχωρίσεις και εσύ το λεμόνι από το λάιμ.

Εμφάνιση

Ας ξεκινήσουμε από το εξωτερική εμφάνιση. Τα λάιμ είναι μικρά σε μέγεθος, στρογγυλά και πράσινα, ενώ τα λεμόνια είναι συνήθως μεγαλύτερα σε μέγεθος, έχουν σχήμα οβάλ και έχουν ένα έντονο κίτρινο χρώμα.

Γεύση

Μια επιπλέον διαφορά των δύο αυτών εσπεριδοειδών είναι αυτή της γεύσης. Και τα δύο λοιπόν χαρακτηρίζονται από την ξινή τους γεύση. Ωστόσο, τα λεμόνια τείνουν να είναι ελαφρώς γλυκά, ενώ τα λάιμ είναι συνήθως πιο πικρά. Μπορεί η διαφορά εδώ να μην είναι πολύ μεγάλη, είναι αυτή όμως που όπως θα δεις στην συνέχεια θα καθορίζει την χρήση τους στη μαγειρική.Μαγειρική

Όσον αφορά τη μαγειρική λοιπόν, και τα δύο εσπεριδοειδή χρησιμοποιούνται με παρόμοιους τρόπους. Και τα δύο αποτελούν εξαιρετικά συστατικά σε ντρέσινγκ σαλάτας, σάλτσες, μαρινάδες, ποτά και κοκτέιλ. Αυτό που θα επιλέξεις ωστόσο πιθανότατα θα βασίζεται στο γευστικό προφίλ του πιάτου.

Δεδομένου ότι τα λάιμ είναι πιο πικρά, συχνά προορίζονται για αλμυρά πιάτα, ενώ η γλυκύτητα των λεμονιών προσφέρεται για ευρύτερες εφαρμογές τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά πιάτα.

Φυσικά αυτός δεν είναι ένας απαράβατος κανόνας, πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, το λάιμ είναι το χαρακτηριστικό συστατικό σε ορισμένα γλυκά ποτά, όπως η μαργαρίτα. Ενώ σπάνια θα δεις το λεμόνι σαν συστατικό σε κάποιο γλυκό πιάτο.

Διατροφική αξία


Ας προχωρήσουμε όμως στο εσωτερικό αυτών των εσπεριδοειδή και ας δούμε λοιπόν τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν στον οργανισμό σου

Παρατηρείς λοιπόν πως οι διαφορές τους στα θρεπτικά συστατικά είναι και εδώ επίσης πολύ μικρές. Με εξαίρεση την βιταμίνη C και την Βιταμίνη Α.

Τα εσπεριδοειδή είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C, όπως φαίνεται άλλωστε και στον παραπάνω πίνακα. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για τον οργανισμό σου καθώς αποτελεί σύμμαχο για το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Ενώ βοηθάει επίσης στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν παρατηρούμε πως νικητής βγαίνει το λεμόνι με μεγαλύτερη περιεκτικότητα στην συγκεκριμένη βιταμίνη σε σχέση με το λάιμ.Αντίθετα βλέπουμε πως το λάιμ κερδίζει σχετικά με την περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης που παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία σου και κυρίως στην διατήρηση της καλής υγείας των ματιών σου.

Συμπερασματικά


Καταλήγουμε λοιπόν πως και το λεμόνι και το λάιμ εμφανίζουν ελάχιστες διαφορές, αποτελούν συγγενικά τρόφιμα που βρίσκουν εφαρμογή σε μια ποικιλία μαγειρικών, φαρμακευτικών και οικιακών εφαρμογών.

Ενώ επίσης αποτελούν εξαιρετικά τρόφιμα για τον οργανισμό σου, προσφέροντας μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών αλλά και νερό. Άρα κάνε τους κατάλληλους γευστικούς συνδυασμούς και επίλεξε τελικά αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην δική σου γευστική προτίμηση.

fmh.gr
Κατερίνα Νταλέ

Δεν υπάρχουν σχόλια