Κρεμμύδια: Τα άγνωστα οφέλη για την υγεία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κρεμμύδια: Τα άγνωστα οφέλη για την υγεία



Κρεμμύδια, είτε τα αγαπάτε είτε τα μισείτε. Αλλά αν ανήκετε στην τελευταία κατηγορία, ίσως θελήσετε να το ξανασκεφτείτε. Τα κρεμμύδια είναι πολύ καλά για εσάς και η προσθήκη αυτού του πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά, αρωματικού λαχανικού στην εναλλαγή των γευμάτων σας είναι μια έξυπνη και νόστιμη κίνηση.

Με απλά λόγια, «είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Β6 και C», λέει η Jennifer Weis, RD, LDN, ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια της Jennifer Weis Nutrition, στο realsimple.com.

Χάρη στη διατροφική του αξία, την προσβασιμότητα και τη νόστιμη γεύση του, δεν είναι περίεργο ότι αυτός ο ευέλικτος λαμπτήρας είναι βασικό στοιχείο στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο και αποτελεί τη βάση γεύσης για μια μεγάλη ποικιλία πιάτων.

Περπατήστε στον διάδρομο προϊόντων του παντοπωλείου σας ή κάντε μια βόλτα στην τοπική αγορά αγροτών και πιθανότατα θα δείτε μια πληθώρα επιλογών — υπάρχουν στην πραγματικότητα 21 διαφορετικοί τύποι.


Κρεμμύδια: Τα άγνωστα οφέλη για την υγεία

Τα κρεμμύδια είναι ένα είδος λαχανικών του γένους allium, μαζί με παρόμοιους αρωματικούς βολβούς όπως το σκόρδο, το πράσο, το σχοινόπρασο και τα ασκαλώνια. (Αν και αυτά τα άλλα γνωστά λαχανικά δεν είναι τα ίδια , ανήκουν στην ίδια οικογένεια λαχανικών και αποφέρουν επίσης πολλά οφέλη για την υγεία).

Ολόκληρα, πρέπει να διατηρούνται στο ντουλάπι σας ή σε άλλο δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος (όχι στο ψυγείο) για περίπου δύο εβδομάδες—αλλά μην τις αποθηκεύετε δίπλα σε πατάτες, οι οποίες εκπέμπουν αέρια και υγρασία που μπορούν να χαλάσουν γρήγορα τα κρεμμύδια.

Αν σας περισσεύει κρεμμύδι που έχει ήδη κοπεί, το βάζετε σε μια επανασφραγιζόμενη σακούλα στο ψυγείο για να μείνει φρέσκο ​​για περίπου μια εβδομάδα (μπορείτε επίσης να το αποθηκεύσετε σε δοχείο στην κατάψυξη).


Διατροφικά οφέλη των κρεμμυδιών

Τα κρεμμύδια βοηθούν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Η κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να έχει υγιή αντίκτυπο στο καρδιαγγειακό σας σύστημα. Συγκεκριμένα, η έρευνα έχει βρει ότι η πολυφαινόλη που ονομάζεται κερσετίνη που βρίσκεται στα κρεμμύδια βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων τριγλυκεριδίων.

Τα πιο σκουρόχρωμα κρεμμύδια, όπως τα κόκκινα κρεμμύδια και τα κρεμμύδια Chartreuse, περιέχουν τις υψηλότερες ποσότητες κερσετίνης.

Έρευνα από την American Chemical Society διαπίστωσε επίσης ότι το «χωρίς δάκρυα κρεμμύδι» μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά για την υγεία του ανοσοποιητικού, αντιφλεγμονώδη και πολλά άλλα

Τα κρεμμύδια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες και τις ελεύθερες ρίζες, τα οποία βοηθούν στην αποκατάσταση και προστασία των κατεστραμμένων κυττάρων στο σώμα σας. Είναι μια από τις καλύτερες πηγές φλαβονοειδών (συμπεριλαμβανομένης της κερκετίνης), φυτοχημικών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agriculture and Food Chemistry, τα κρεμμύδια περιέχουν τουλάχιστον 25 διαφορετικές φλαβονόλες.

“Το κόκκινο και το κίτρινο κρεμμύδι είναι πιο πλούσια σε αυτά τα αντιοξειδωτικά από άλλα είδη κρεμμυδιών. Στην πραγματικότητα, τα κίτρινα κρεμμύδια μπορεί να περιέχουν σχεδόν 11 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα λευκά κρεμμύδια”, λέει η Sara Peternell, MNT, πιστοποιημένη ολιστική διατροφολόγος που ειδικεύεται στην οικογενειακή διατροφή.

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην αποτροπή της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, η οποία οδηγεί σε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και καλύτερη γενική υγεία.


Τα κρεμμύδια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Έχει διεξαχθεί κάποια ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με το πώς τα κρεμμύδια μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Guelph κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κόκκινα κρεμμύδια, συγκεκριμένα, είναι τα πιο αποτελεσματικά στη μείωση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου και του μαστού. Αυτό οφείλεται για άλλη μια φορά στα υψηλά επίπεδα κερκετίνης και ανθοκυανίνης (άλλος τύπος αντιοξειδωτικού φλαβονοειδούς).

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cancer Prevention Research διαπίστωσε ότι μία έως επτά μερίδες λαχανικών, είναι πλούσια σε οργανικό θείο και φλαβονόλες – ενώσεις που έχει βρεθεί ότι έχουν συστατικά που αναστέλλουν τον όγκο.