Ποια χώρα καταναλώνει τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά στην Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ποια χώρα καταναλώνει τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά στην Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας



H Eurostat δημοσιοποίησε έρευνα για τo ποια ευρωπαϊκή χώρα καταναλώνει τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής, το 2019, ένας στους τρεις Ευρωπαίους (33%) ανέφερε ότι δεν έτρωγε καθόλου φρούτα ή λαχανικά σε καθημερινή βάση και ότι μόνο το 12% του πληθυσμού της Ε.Ε. κατανάλωνε τις συνιστώμενες 5 μερίδες ή περισσότερες καθημερινά. 

Στο γενικό μέσο όρο, πάνω από το μισό του ευρωπαϊκού πληθυσμού (55%) δήλωσε ότι έτρωγε από μία έως 4 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.


Η πρωτιά και η θέση της Ελλάδας

Την πρώτη θέση με την υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη 5 ή περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών κατέχει η Ιρλανδία με 33%. Στη συνέχεια, ακολουθούν η Ολλανδία 30%, η Δανία 23% και η Γαλλία 20%. Η χαμηλότερη κατανάλωση ημερησίως συμβαίνει στη Ρουμανία με 2%, στη Βουλγαρία με 5%, στη Σλοβενία με 5% και στην Αυστρία με 6%.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό του πληθυσμού που κατανάλωνε 5 ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά διαμορφωνόταν στο 12%, ποσοστό που αντιστοιχεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


Γυναίκες ή άντρες; Ποιοι καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά;

Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι γυναίκες καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε σχέση με τους άντρες. Κατά μέσο όρο, το 58% των γυναικών δήλωσαν ότι έτρωγαν 1 έως 4 μερίδες καθημερινά σε σχέση με το 51% των ανδρών. 

Παράλληλα, περισσότεροι άνδρες από ότι γυναίκες ανέφεραν ότι παραλείπουν εντελώς την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (39% έναντι 27%).