Το έθιμο της Μπάμπως μας θυμίζει ο σύλλογος Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το έθιμο της Μπάμπως μας θυμίζει ο σύλλογος Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης



//Ανακοίνωση του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης.

Μέρα της μάμμης που με τη σοφία και την πείρα της βοηθούσε τις έγκυες γυναίκες στη γέννα.

Με το πέρασμα του χρόνου η γιαγιά από μάμμη έγινε μαμή και μια φορά το χρόνο οι γυναίκες αποδίδουν τις τιμές που τις πρέπουν, τιμώντας έτσι και τις γονιμοποιές δυνάμεις της φύσης.

Το έθιμο αυτό το φέραν οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας ,"Μπάμπω Ντεν" και της Ανατολικής Θράκης "Μπαμπού Γκιούνου".

Έτσι στις 8 Ιανουαρίου γιορτή της Αγ.Δομνίκη κάθε γυναίκα του χωριού η οποία είχε αποκτήσει παιδιά έπρεπε να επισκέπτεται στο σπίτι της τη μαμή και να της προσφέρει δώρα τα οποία κάποτε ήταν χρήσιμα στο έργο της, όπως σαπούνι και πετσέτα καθώς και διάφορα φαγητά και ποτά αλλά και κάλτσες, μαντήλα, ποδιά κ.ά.

Οι γυναίκες ντυμένες και στολισμένες έκαναν πομπή η οποία περιδιαβαίνοντας τους δρόμους του χωριού κατέληγε στην πλατεία όπου διασκέδαζαν μέχρι πρωίας.Ολες χόρευαν με τη σειρά έλεγαν ιστορίες και ανέκδοτα σόκιν.

Ήταν ένα γλέντι για να χαρεί η"μπάμπω" αλλά και όλες οι γυναίκες, παντρεμένες και κυρίως οι χήρες,οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα να γλεντήσουν ασυνόδευτες.

Το έθιμο μεταγενέστερα ονομάστηκε "Ημέρα της Γυναικοκρατίας".
Σύμφωνα με λαογράφους το έθιμο έχει ρίζες αρχαιοελληνικές και θυμίζει τα "Θεσμοφόρια".

Το έθιμο αυτό,αν και δεν υπάρχει πια μαμή στα χωριά διατηρείται και αναβιώνετε χάρη στην έντονη δραστηριοποίηση των Γυναικείων αλλά και πολιτιστικών συλλόγων στη Θράκη και στη Μακεδονία.