Το πορτοκάλι ή ο χυμός πορτοκαλιού είναι πιο υγιεινό; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το πορτοκάλι ή ο χυμός πορτοκαλιού είναι πιο υγιεινό;



Ο χυμός πορτοκάλι είναι κάπως συνυφασμένος με το υγιεινό πρωινό. Το καλό είναι ότι είναι εύκολο να τον βρούμε και εκτός σπιτιού.

 Ωστόσο τι είναι προτιμότερο: να καταναλώνουμε το φρούτο στην αρχική του μορφή ή το χυμό του που κάποιος θα φανταζόταν ότι έχει συμπυκνωμένα τα οφέλη του; Και επίσης οι χυμοί εμπορίου με τον ισχυρισμό 100% φρέσκο πορτοκάλι είναι μία καλή εναλλακτική;

 Συγκρίνουμε και αποφασίζουμε.

1 μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι
(130g)
250 mL χυμός πορτοκάλι250 mL συσκευασμένος χυμός από 100% πορτοκάλι
Ενέργεια (Kcal)61,6112115
Υδατάνθρακες (g)15,425,826,5
Σάκχαρα (g)12,220,824,5
Φυτικές ίνες (g)3,140,5< 0,5
Βιταμίνη C (mg)69,7124100
.
Για να φτιαχτεί ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι χρειάζεται να στύψουμε 2-3 πορτοκάλια αναλόγως το πόσο ζουμερά είναι. Σίγουρα αν κάποιος φάει τρία ολόκληρα πορτοκάλια θα φουσκώσει πολύ περισσότερο σε σχέση με το να πιει ένα ποτήρι χυμό. 

Αυτό οφείλεται κυρίως στην ποσότητα των φυτικών ινών που θα καταναλώσει καθώς και στο ότι οι θερμίδες των ροφημάτων είναι λιγότερο αποτελεσματικές στο να προκαλούν το αίσθημα κορεσμού. Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα ένα ποτήρι χυμός έχει περίπου διπλάσιες θερμίδες και σάκχαρα από ένα πορτοκάλι, περισσότερη βιταμίνη C (καθώς φτιάχνεται από περισσότερα από ένα πορτοκάλι) και σημαντικά λιγότερες φυτικές ίνες.

Όσον αφορά τη σύγκριση μεταξύ του φρεσκοστυμμένου χυμού και του χυμού εμπορίου από 100% πορτοκάλι, φαινομενικά δεν έχουν σημαντικές διαφορές. Παραδοσιακά, η διάρκεια ζωής των συσκευασμένων χυμών αυξανόταν με τη διαδικασία της παστερίωσης που απομακρύνει τυχόν μικροοργανισμούς όμως ταυτόχρονα υποβαθμίζει την ποιότητα και τη γεύση του τελικού προϊόντος. Πλέον υπάρχουν άλλες μέθοδοι επεξεργασίας που εξασφαλίζουν διατήρηση της γεύσης και των θρεπτικών συστατικών. Επίσης χυμοί από φρούτα όπως το πορτοκάλι που είναι φυσικά όξινοι βοηθούν στην διατήρησή τους.

Η απάντησή λοιπόν είναι ότι καλό θα είναι να προτιμάμε τα ολόκληρα φρούτα έναντι των χυμών καθώς προσφέρουν περισσότερες φυτικές ίνες, και λιγότερες θερμίδες ανά τεμάχιο. Επιπλέον ένα πορτοκάλι είναι πιο οικονομικό απ’ ότι ένας χυμός και είναι από τα φρούτα που λόγω του φυσικού τους περιβλήματος μεταφέρονται εύκολα ώστε να καταναλωθούν οποιαδήποτε στιγμή στη μέρα, σε αντίθεση με τον χυμό που πρέπει σύντομα να καταναλωθει.