Γιατί πρέπει να αρχίσεις να πίνεις κατσικίσιο γάλα ; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί πρέπει να αρχίσεις να πίνεις κατσικίσιο γάλα ;



Το κατσικίσιο γάλα σε πολλούς από εμάς ξυπνάει μνήμες από τη γιαγιά στο χωριό να μας κυνηγάει με μια κούπα στο χέρι. Πολλά έχουν αλλάξει όμως από την εικόνα εκείνη.

Το κατσικίσιο γάλα για πολλούς κρύβει το μυστικό της μακροζωίας ενώ τα οφέλη του για την υγεία είναι αδιαμφισβήτητα. Εκτός αυτού έχει πλέον συσκευαστεί και το βρίσκουμε σε απλή μορφή ή και με γεύση κακάο, από διάφορες εταιρίες, στα ράφια των περισσότερων σούπερ μάρκετ.

 Ο λόγος είναι φυσικά τα πολλαπλά οφέλη που έχει για τον οργανισμό μας καθώς και τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με το αγελαδινό γάλα. Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως τόσο το κατσικίσιο γάλα όσο και τα παράγωγά του όπως το γιαούρτι και το τυρί αποτελούν μυστικά μακροζωίας. 

Η προσωπική μας εμπειρία δείχνει πως οι παππούδες και οι γιαγιάδες που το έπιναν στο χωριό έζησαν χρόνια πολλά. Οι κάτοικοι μάλιστα της Ικαρίας, του μοναδικού ελληνικού νησιού στο τοπ 5 των αιωνόβιων κατοίκων παγκοσμίως, τρέφονται σχεδόν εξ ολοκλήρου με γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας που προέρχονται από την κατσίκα και όχι από την αγελάδα όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί.

Παρακάτω θα δείτε το γιατί:

👉Είναι πιο εύπεπτο

Το κατσικίσιο γάλα έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη σε σχέση με το αγελαδινό, γεγονός που το καθιστά πιο εύπεπτο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπρόσθετα τα χαμηλά λιπαρά του σε συνδυασμό με την σχετικά μεγάλη του ομοιότητα στο ανθρώπινο γάλα, το κάνουν να είναι πιο φιλικό και πιο εύκολα μεταβολίσιμο από τον άνθρωπο. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως τα κατσίκια ως ζώα εκτρέφονται μόνο ελεύθερα από δέντρα και βλαστούς, συνεπώς τόσο το κρέας όσο και το γάλα τους είναι πιο αγνά από κάθε ζώο που εκτρέφεται σε συνθήκες μαζικής εκτροφής και παραγωγής.


👉Έχει πλούσια διατροφική αξία

Το γάλα κατσίκας είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α και D, ασβεστίου, φωσφόρου και σελήνιου. Βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση μετάλλων και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό σε σχέση με το αγελαδινό. Περιέχει επίσης λιπαρά οξέα που βοηθούν ενάντια σε πολλές ασθένειες ενώ μειώνουν και την χολιστερόλη. Τι καλύτερο λοιπόν από το να το εντάξουμε στο διατροφολόγιό μας το κατσικίσιο γάλα; Αν η γεύση η η μυρωδιά του είναι αυτό που μας σταματάει μπορούμε να δοκιμάσουμε τη σοκολατούχα εκδοχή ή να προτιμήσουμε να φάμε τυρί αντί να πιούμε γάλα.

👉Ενισχύει τον μεταβολισμό

Το κατσικίσιο γάλα έχει ίδια θερμιδική αξία με το αγελαδινό γάλα. Η πιο εύπεπτη όμως σύστασή του το καθιστά ιδανικό για ανθρώπους που θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους. Επιπρόσθετα τα μεταλλικά στοιχεία καθώς και τα “καλά” λιπαρά που περιέχει ενισχύουν τον μεταβολισμό μας. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί διατροφολόγοι έχουν αρχίσει και το εντάσσουν σε προγράμματα διατροφής ενώ παλαιότερα αφαιρούσαν σχεδόν τελείως τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όλα τα παραπάνω μας κάνουν να αναθεωρούμε την άποψη που έχουμε για το κατσικίσιο γάλα και σίγουρα μας κάνουν να θέλουμε να το δοκιμάσουμε!