Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης



Πότε βγαίνουν άκυρα, μέχρι πότε ισχύουν


Σημαντικές αλλαγές έρχονται από 7 Φεβρουαρίου στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για τα πιστοποιητικά νόσησης για εμβολιασμένους.

H επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» έφερε μικρή παράταση στην χρονική ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Για την ακρίβεια, λόγω των προβλημάτων στην εκτέλεση των ραντεβού εμβολιασμού τις τελευταίες ημέρες, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε μικρή παράταση στη λήξη του πιστοποιητικού.


Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, «λόγω του ότι στην κακοκαιρία δεν μπόρεσαν πολλοί συμπολίτες μας που είχανε προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό, να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού από 31 Ιανουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι».

Τι ισχύει για το πιστοποιητικό νόσησης

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα άλλαξε ο τρόπος έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης.

Συγκεκριμένα:
  • όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης
  • όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν θετικό μοριακό έλεγχο (PCR τεστ) για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης
Στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται πως το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κοροναϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού COVID-19 (rapid test).

Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο, με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.

Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

Ως πλήρως εμβολιασμένοι ορίζονται:

όσοι έλαβαν προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τη δεύτερη δόση με τα διδοσικά εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca ή το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson
όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2 με μία δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους με COVID-19
από την 1 Φεβρουαρίου 2022, όσοι ενήλικοι από την πρώτη κατηγορία έχουν λάβει την αναμνηστική δόση προτού παρέλθουν επτά μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Vita.gr