Τοξικοί άνθρωποι: 5 σημάδια για να τους αναγνωρίσετε - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τοξικοί άνθρωποι: 5 σημάδια για να τους αναγνωρίσετε



Οι τοξικοί άνθρωποι εντοπίζονται σε όλους τομείς της ζωής από έναν γονέα, έναν φίλο, έναν αδελφό μέχρι και από έναν εργοδότη, έναν συνέταιρο, έναν καθηγητή ,έναν σύντροφο ή έναν γείτονα. 

Η τοξικότητα μπορεί να εντοπιστεί ακόμα και σε άτομα με τα οποία έχουμε μια έντονη συναισθηματική σχέση. Τι συμβαίνει όμως όταν αρχίζουν και τα όριά μας κυριεύονται από τις τοξικές τους πράξεις ; Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από το ανερχόμενο κακό ;

Η αδυναμία μας ως δύναμη του τοξικού ανθρώπου

Ένας τοξικός άνθρωπος έχει τον απόλυτο κυρίαρχο έλεγχο πάνω μας. Μπορεί κάλλιστα να εντοπίσει τον ψυχισμό του ατόμου τον οποίο θέλει να χειραγωγήσει. Εντοπίζοντας κυρίως την αδύναμη πλευρά του καταφέρνει μέσα από μικρά βήματα στην αρχή να ελέγξει την συναισθηματική κατάσταση του συνανθρώπου του. Κι όμως, θα υπάρξουν στιγμές που πέρα από την υπενθύμιση των ανασφαλειών μας, θα μας προκαλέσουν και στιγμές « χαράς» με κύριο σκοπό να ξεγελαστεί οποιαδήποτε υποψία περί υποτιθέμενης χειραγώγησης .Θα υπάρξουν, δηλαδή, στιγμές που θα αναρωτιέστε ή ακόμα θα αμφισβητείτε τον εαυτό σας για τις υποτιθέμενες υποψίες. Εκεί λοιπόν ξεκινά το παιχνίδι για τον τοξικό άνθρωπο.

Η προέλευση της τοξικότητάς τους

Η τοξικότητα γεννά την τοξικότητα. Σε ένα μεγάλο ποσοστό οι τοξικοί γονείς μεγαλώνουν τοξικά παιδιά. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις τοξικών ανθρώπων που βίωσαν οδυνηρές εμπειρίες όπως σε μια τοξική ερωτική σχέση , αδελφική , συνεταιρική τις οποίες δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν.

Γιατί οφείλουμε να δώσουμε βάσει στα παρακάτω σημάδια ;

Η τοξικότητα αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή συναισθηματικής και λεκτικής βίας. Κανένας άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να εισβάλλει και να χειρίζεται τα συναισθηματικά όρια του συνανθρώπου του , συγγενής ή μη. Οφείλουμε να προστατεύουμε την ψυχική μας υγείας μιας με τον ίδιο τρόπο που πρέπει να προστατεύουμε και την σωματική. Είναι δύο βασικοί και εξίσου σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν τη ζωή μας.

1. Δεν σέβονται τα όριά

Παρόλο που για μια μερίδα ανθρώπων φαίνεται περίεργο, τα όρια αφορούν τους πάντες. Ακόμα και για την σχέση γονέα –παιδιού. Βάλτε όρια μεταξύ των συγγενών σας . Σε αυτές τις περιπτώσεις η αγάπη για να λάμψει χρειάζεται σαφή και αληθινά όρια. Εάν έχετε στην ζωή σας ανθρώπους που δεν σέβονται τα όχι σας, τότε απομακρυνθείτε. Εύκολο σίγουρα για πολλές περιπτώσεις δεν είναι και χρειάζεται διαρκείς αγώνας, όμως στην πορεία μπορεί να αποφέρει κέρδη στην ψυχική σας ηρεμία.

2.Τάσεις για έλεγχο και εξουσία

Στιγμές που τη μια στιγμή σας προκαλούν άγχος , έρχονται στο προσκήνιο οι ανασφάλειές σας, οι αδυναμίες, η κακή ψυχολογική κατάσταση ενώ βιώνετε και στιγμές που πιάνεται τον εαυτό σας να κατηγορεί εσάς για την λάθος εντύπωση απέναντι σε κάποιον που πριν λίγο σας έκανε να νιώσετε άσχημα αλλά ξαφνικά άλλαξε την άποψή του για εσάς και σας προκαλεί ανεξήγητη χαρά. Εκεί λοιπόν είναι που πρέπει να αποφύγετε αυτούς τους ανθρώπους που ικανοποιούν τον εγωϊσμό τους μέσα από τον χειριστικό έλεγχο. Θέλουν να ελέγξουν τι θα φορέσετε (ανεξαιρέτως φύλλου) , πως θα φερθείτε, με ποιόν θα μιλήσετε ή όχι, με ποιόν θα κάνετε παρέα ή όχι.

3. Απαισιοδοξία

Η ζωή είναι δύσκολη και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Όμως μπορεί να γίνει και πολλή όμορφη. Ούτε αυτό το αμφισβητεί κανείς. Τι συμβαίνει όμως όταν έχουμε ανθρώπους που μας αποθαρρύνουν από την ευκαιρία του να ζήσεις ή να πάρεις νέες προκλήσεις ή να κάνεις όνειρα ή να έχεις στόχους; Οι άνθρωποι που τείνουν να δηλητηριάζουν με άσχημες απαισιόδοξες λέξεις τους στόχους μας μπορούν να γίνουν εάν δεν τους βάλουμε όρια πολλοί τοξικοί. Εάν έχουν την τάση να εμπλέκονται στην ζωή μας με κύριο στόχο να την καλυτερέψουν γιατί εμείς δεν μπορούμε , τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλους κινδύνους στην συναισθηματική μας ισορροπία.

4. Το συμφέρον


Ένα ακόμα επικίνδυνο εργαλείο ενός τοξικού ανθρώπου. Κανένας τοξικός άνθρωπος δεν νοιάζεται πραγματικά για τον συνάνθρωπό του. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να πάρει μέρος σε μια μακροχρόνια διαδικασία ψυχολογικής υποστήριξης και να αναγνωρίσει την τοξικότητά του η οποία στοιχίζει όχι μόνο στον ίδιο του τον εαυτό αλλά και στους ανθρώπους με τους οποίους έρχεται σε επαφή. Η κυριότερη αιτία της συναναστροφής του με τους ανθρώπους είναι το συμφέρον. Και αυτό το συμφέρον μπορεί να δώσει τροφή όχι μόνο στην πραγματοποίηση των δικών του αναγκών αλλά και να αποτελέσει κυρίαρχο σκοπό για την συναισθηματική του ικανοποίηση και μόνο.Κι όμως ορισμένοι άνθρωποι γίνονται τοξικοί μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί ο εγωισμός τους και όχι κάποια υλιστική πράξη!

5. Φαινομενική καλοσύνη

Η πραγματική βοήθεια είναι αυτή που την πράττεις και την ξεχνάς. Υπάρχει όμως μια συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων που πράττει το καλό όμως το ζητά πίσω από τον άνθρωπο που βοήθησε. Αυτό είναι τοξικό. Στην ουσία τι συνέβη. Σε βοηθώ όχι για να βοηθηθείς αλλά για να με βοηθήσεις εσύ στο μέλλον. Αυτή είναι μια τοξική «καλοσύνη». Σε κάθε ευκαιρία σου υπενθυμίζω το πόσο σε έχω βοηθήσει , πόσο κοντά σου ήμουν.

maxmag.gr