Από την αερογέφυρα Θέρμης με κατεύθυνση προς την πόλη - Μεγάλη κινητοποίηση με 300 λεωφορεία αύριο Δευτέρα 31/1 - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Από την αερογέφυρα Θέρμης με κατεύθυνση προς την πόλη - Μεγάλη κινητοποίηση με 300 λεωφορεία αύριο Δευτέρα 31/1




Με στόχο να ακουστούν τα αιτήματα των απασχολούμενων σε τουριστικά γραφεία και λεωφορεία , την στιγμή που το 97% των οχημάτων είναι στο… χειρόφρενο.

Πορεία εντός της Θεσσαλονίκης θα γίνει τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου από 300 περίπου τουριστικά λεωφορεία στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης που κήρυξε η Ένωση Επιχειρηματιών Τουρισμού Ελλάδος – Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων.

Το σημείο εκκίνησης θα είναι στις 11 το πρωί από το Mediterranean Cosmos, ενώ τα οχήματα θα είναι παρατεταγμένα από την αερογέφυρα Θέρμης με κατεύθυνση προς την πόλη. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με προορισμό το ΥΜΑΘ όπου και οι ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων και λεωφορείων θα παραδώσουν το ψήφισμά τους το οποίο παράλληλα θα αποσταλεί στον πρωθυπουργό, στα υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Μεταφορών και σε βουλευτές.
Υπολογίζουμε πως περί τα 300 οχήματα θα λάβουν μέρος στην κινητοποίηση. Στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης υπάρχουν περισσότερα από 3000 λεωφορεία ωστόσο πολλά οχήματα είναι πλέον ανασφάλιστα, δεν έχουν μπαταρία ή δεν έχουν οδηγούς. Οπότε αναγκαστικά δεν μπορούν να κατέβουν την Δευτέρα στους δρόμους. Εδώ και 23 σχεδόν μήνες είμαστε σε ακινησία. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως έργο για τα τουριστικά λεωφορεία. Το 96-97% των οχημάτων του κλάδου μας έχει βάλει χειρόφρενο. Μόλις 3-4% κινείται για μεταφορά μαθητών.
 Από την άλλη οι σχολικές εκδρομές που αναμέναμε για να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση, έχουν απαγορευτεί στο πλαίσιο των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.Την ίδια ώρα τα έξοδά μας “τρέχουν”. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα αρκετοί έχουμε λάβει και ειδοποιητήρια από τον ΕΦΚΑ και την Εφορία για να πληρώσουμε λογαριασμούς. Και αν αυτοί δεν πληρωθούν θα υπάρχουν προσαυξήσεις και τόκοι. Αυτό είναι παράλογο. Δεν έχουμε έσοδα για να πληρώσουμε αυτούς τους λογαριασμούς. Θα έπρεπε να υπάρξει πάγωμα σε συγκεκριμένα έξοδα
σημείωσε ο κ. Μιχάλης Πεζίκογλου πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας- Θράκης.



Ο ίδιος ανέφερε πως πέρυσι τα 3500 ευρώ που είχαν δοθεί για στήριξη, καθώς η υπήρχε μειωμένη πληρότητα στα οχήματα μέχρι το 65%, ήταν για δύο μήνες. Έκτοτε όπως ανέφερε δεν υπήρξε καμία χρηματική ενίσχυση.

Τα μέλη της ένωσης ζητούν μεταξύ άλλων αποζημίωση για τα τουριστικά λεωφορεία για τουλάχιστον άλλους τέσσερις μήνες (Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2020) όπου η πληρότητα ήταν επίσης μειωμένη αλλά και για τους επόμενους μήνες έως σήμερα όπου συνεχίζεται το μέτρο (85% μειωμένη πληρότητα). Επίσης σημειώνουν πως έχουν ήδη πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για το 2022 ενώ τα οχήματά τους είναι ακινητοποιημένα. Αναφέρουν πως για το 2021-22 υπήρξε μείωση τελών σε ποσοστό 50% και ζητούν να υπάρξει ανάλογη ρύθμιση και για τη νέα χρονιά.
Αυτή την στιγμή πολλοί επαγγελματίες του κλάδου είναι σε απόγνωση και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Δεν μπορούν να πληρώσουν ασφάλειες, τηλέφωνα, ίντερνετ, αλλά και λογαριασμούς για ρεύμα και θέρμανση. Η μείωση του τζίρου μας είναι πολύ μεγάλη και πλέον μιλάμε για θέμα επιβίωσης
 σημείωσε ο κ. Πεζίκογλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογες κινητοποιήσεις με πορείες τουριστικών λεωφορείων θα γίνουν τη Δευτέρα το πρωί στις έδρες των νομών ανά την Ελλάδα.

Σε περίπτωση που δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους οι εκπρόσωποι του κλάδου θα προχωρήσουν, όπως ανέφερε ο κ. Πεζίκογλου, σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις με αποκλεισμό λιμανιών και αεροδρομίων



φωτο αρχειου typosthes.gr