H ανακοίνωση της Κοινότητας Λιβαδίου για τις εορταστικές ημέρες που έρχονται - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

H ανακοίνωση της Κοινότητας Λιβαδίου για τις εορταστικές ημέρες που έρχονται



//Ανακοίνωση της Κοινότητας Λειβαδιου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΛΕΙΒΑΔΙ
Τα προεόρτια των Χριστουγέννων έφθασαν. Με τη φροντίδα του Δήμου Θέρμης έλαμψαν και φέτος τα λαμπιόνια στο χριστουγεννιάτικο τεχνητό δένδρο στην κεντρική πλατεία του Λειβαδίου και οι φωτεινές γιρλάντες στην κεντρική οδό του οικισμού. 


Χρόνια πολλά σε όλους! Να γιορτάσουμε με αγάπη, υγεία και χαρά τις όμορφες γιορτές του Δωδεκαημέρου! Τον παλιό καλό καιρό οι μητέρες μας συνήθιζαν να στολίζουν ένα δενδρύλλιο κέδρου, το οποίο μεταφέραμε από το βουνό. Στους κλώνους του μικρού αυτού δένδρου κρεμούσαν αγγελάκια από κόλλα γλασσέ, τούφες από βαμβάκι και μικρές γυαλιστερές μπάλες διαφόρων χρωμάτων, τις οποίες αγόραζαν από τον παντοπώλη της γειτονιάς, συνήθως από το παντοπωλείο της Ειρήνης Αδραμερινά και του μπάρμπα -Βασίλη του Σταμπολή. 

Εκτός από αυτά, υπήρχαν τότε και άλλα 3 παντοπωλεία στο Λειβάδι, του Δημήτρη Πάλλα, του μπάρμπα- Θανάση Χαλκιά και του Δημήτρη Λιόλιου. Ηλεκτρικά λαμπιόνια που αναβοσβήνουν δεν υπήρχαν τότε στην αγορά. Μερικές νοικοκυρές πλαισίωναν το στολισμένο δένδρο με ανθοδέσμες αξού (ιξού) και αρκουδοπόρναρου, του γνωστού στους κατοίκους της πόλης «Ού», του πράσινου πουρναριού με τους κόκκινους κόκκους. 

Δώρα δεν συνηθίζαμε να βάζουμε στη ρίζα του δένδρου, γιατί δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε δώρα για τον καθένα, για τον απλό λόγο ότι δεν είχαμε χρήματα και τα δώρα ήταν πολυτέλεια! Ούτε συνηθίζαμε να αγοράζουμε γλυκά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, γιατί αυτά τα έκαναν οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας με περισσή δεξιοτεχνία και ήταν πραγματικές λιχουδιές για τα παιδιά.

 Υπήρχε όμως η καλή καρδιά, η αγάπη και η απλότητα που δημιουργούσαν τη ζεστή γιορταστική ατμόσφαιρα των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και οι κάτοικοι απολάμβαναν τις κατανυκτική λειτουργία των Χριστουγέννων, τη λειτουργία της Πρωτοχρονιάς και τον Αγιασμό των υδάτων τα Φώτα. 

Υπήρχαν τότε στο Λειβάδι πολλοί και άριστοι οργανοπαίχτες, οι οποίοι διασκέδαζαν τον κόσμο στα καφενεία τις άγιες ημέρες του Δωδεκαήμερου με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Οι «χοροί» γίνονταν στο κοινοτικό καφενείο, στο καφενείο του Δημήτρη Ράπτη και στο καφενείο του άλλου Δημήτρη Ράπτη ή «Μπαρού» , το οποίο ήταν το καφενείο της νεολαίας. 

Ο κόσμος ήταν πολύς και στα καφενεία δημιουργείτο το «αδιαχώρητο» , γιατί οι Λειβαδιώτες συνήθιζαν να διασκεδάζουν «οικογενειακώς»!. Τώρα άλλαξαν, όμως, οι καιροί και όλα αυτά αποτελούν για τους παλαιότερους όμορφες αναμνήσεις.

 Μέσω της τεχνολογίας ήρθαν νέα έθιμα και νέες συνήθειες, «ευρωπαϊκές» ή «αμερικάνικες» και τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα ανήκουν στο παρελθόν και διατηρούνται μόνο ως αναμνήσεις ή «αναβιώσεις» από τους πολιτιστικούς συλλόγους!

Δείτε ακόμη:
Γιορτή Μανιταριού στο Λιβάδι (φωτο)