Γιορτή Μανιταριού στο Λιβάδι - Η ανακοίνωση της Κοινότητας (φωτο) - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιορτή Μανιταριού στο Λιβάδι - Η ανακοίνωση της Κοινότητας (φωτο)




//Aνακοίνωση Κοινότητας Λιβαδίου:

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των φίλων και επισκεπτών στη γιορτή του μανιταριού, την οποία διοργάνωσαν η Κοινότητα του Λειβαδίου και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμης και την Πολιτική Προστασία Θέρμης.
Μετά την ενημέρωση των συμμετεχόντων από τον φαρμακοποιό Δημήτρη Βολοβότση για τα είδη των βρώσιμων και μη βρώσιμων μανιταριών έγινε εξόρμηση στο περιαστικό δάσος βαλανιδιάς του Λειβαδίου προς αναζήτηση και αναγνώριση των ποικιλιών μανιταριών που φύονται στην περιοχή. 

Μετά την επιστροφή έγινε έκθεση των ευρημάτων στην κεντρική πλατεία του χωριού «Τα Πλατάνια». Παράλληλα οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ποικιλία εδεσμάτων με βασικό υλικό τα μανιτάρια, να γνωρίσουν και να προμηθευτούν παραδοσιακά προϊόντα που πρόσφεραν οι χορηγοί της εκδήλωσης. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έκλεισε με ξενάγηση των επισκεπτών στον ιστορικό παραδοσιακό οικισμό και τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, ένα ιστορικό μνημείο εξαίρετης μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής, κτισμένο στις αρχές του 19 ου αιώνα.

 Η Κοινότητα Λειβαδίου ευχαριστεί όλους τους επισκέπτες και χορηγούς της εκδήλωσης για την τιμητική συμμετοχή στην εκδήλωση, τον Δήμο Θέρμης και τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας Θέρμης για την υποστήριξη της διοργάνωσης και συγχαίρει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους εθελοντές του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λειβαδιωτών για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Η διοργάνωση της γιορτής του μανιταριού γίνεται κάθε χρόνο στη διάρκεια του φθινοπώρου και έχει ως σκοπό να γνωρίσουν οι επισκέπτες τον πλούτο και την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος του Λειβαδίου και να ενισχύσει την ευαισθησία τους για αυτό. 

Ιδιαίτερα τώρα που το φυσικό περιβάλλον του Λειβαδίου απειλείται από ανθρώπους που επιδιώκουν να το εκμεταλλευθούν αποβλέποντας μόνο στα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσουν από αυτό και αδιαφορώντας για την καταστροφή του περιβάλλοντος και τις ζημίες που θα προκύψουν για τους κατοίκους και την Κοινότητα. 

Ο λόγος είναι για τις επιδιώξεις δημιουργίας λατομείου μαρμάρων σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου από τον οικισμό μέσα σε δασωμένη περιοχή και σε άμεση γειτνίαση με τη μεταβυζαντινή εκκλησία της Παναγίας στη θέση «Φτέρη», μέσα σε μια περιοχή προστατευόμενη από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ, την Ευρωπαϊκή Συνθήκη NATURA 2000, και ορισμένες Ευρωπαϊκές Οδηγίες. 

Και όλα αυτά συμβαίνουν, όταν η Κοινότητα, ο Δήμος Θέρμης, οι κάτοικοι και οι εκατοντάδες φίλοι του Λειβαδίου συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στη λειτουργία λατομείου μαρμάρων στο Λειβάδι, γιατί γνωρίζουν ότι αυτό μόνο ζημίες και καταστροφές θα επιφέρει στο περιβάλλον και την Κοινότητα του Λειβαδίου, χωρίς κανένα οικονομικό και κοινωνικό όφελος.