Συνταγή για το παραδοσιακό Μικρασιατικό γλύκισμα: Το "Ιτσλί"από τους Απόγονους Μικρασιατών
Το «Ιτσλί» ήταν πολύ διαδεδομένο κυρίως στην Καππαδοκία, και βλέπω ότι πολλά μέλη το αναφέρουν ως «Ισλί». Η πρώτη εκδοχή σημαίνει «με περιεχόμενο» και η δεύτερη «δουλεμένο».
Η παρακάτω συνταγή μας έρχεται από τη γιαγιά Φαίδρα, από το χωριό Ταξιάρχη της Καππαδοκίας. Αιωνία η μνήμη της.
ΥΛΙΚΑ για την ΖΥΜΗ
800 γρ. βούτυρο, ½ κιλό βούτυρο γάλακτος, 650 γρ. γάλα χλιαρό, 1 κουτ. γλ. αμμωνία, 2 κρόκοι αυγών, 2 κιλά αλεύρι, 1 φακ. bacing, 1 ποτύρι ζάχαρη.
ΥΛΙΚΑ για την ΓΕΜΙΣΗ
½ κιλό καρυδόψιχα, 1 φλ. ζάχαρη, 1 κουτ. γλ. κανέλα, 1 κουτ. γλ. γαρύφαλο
ΣΙΡΟΠΙ
1 κιλό ζάχαρη, 2 και ½ ποτήρια νερό, λίγο λεμόνι, 1 κουτ. γλυκόζη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε το βούτυρο για κάποια λεπτά, μέχρι να «φουσκώσει». Ρίχνουμε την ζάχαρη, τους κρόκους των αυγών και συνεχίζοντας το κτύπημα προσθέτουμε την αμμωνία διαλυμένη στο γάλα, το μπεκινγκ και τέλος σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να σχηματιστεί μαλακή ζύμη.
Χτυπάμε το βούτυρο για κάποια λεπτά, μέχρι να «φουσκώσει». Ρίχνουμε την ζάχαρη, τους κρόκους των αυγών και συνεχίζοντας το κτύπημα προσθέτουμε την αμμωνία διαλυμένη στο γάλα, το μπεκινγκ και τέλος σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να σχηματιστεί μαλακή ζύμη.
Για την γέμιση: Σε μικρό σκεύος αναμιγνύουμε την καρυδόψιχα με την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού, τα πατάμε στη μέση και ρίχνουμε 1 κουτ. από την γέμιση.
Τα κλείνουμε προσεκτικά με την ζύμη, τα δίνουμε τριω και τα βάζουμε στο ταψί. Τα πιέζουμε ελαφρά από πάνω και με μια τσιμπίδα (μασιά) «κεντάμε» την επιφάνεια.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.