Έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα: «Καμπανάκι» για ΜΕΘ εκτός Αττικής και θνητότητα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα: «Καμπανάκι» για ΜΕΘ εκτός Αττικής και θνητότητα


Μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου όσο αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, αλλά και εκτός Αττικής τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον Upwards arrowφόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. 

Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα & απαράδεκτη "υγειονομική ανισότητα" μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας.

Όσο αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας τόσο υποχωρεί η ποιότητα φροντίδας των διασωληνωμένων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα περισσότερους νεκρούς, επισημαίνει εκτενής μελέτη που υπογράφουν οι καθηγητές Θεόδωρος Λύτρας και Σωτήρης Τσιόδρας και δημοσιεύθηκε σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση. Προσθέτει ότι το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται ακόμη κι όταν δεν είναι στα όριά του το ΕΣΥ, ενώ οξύνεται εκτός Αττικής.


Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Scandinavian Journal of Public Health τονίζει ότι μολονότι οι κρατικές υπηρεσίες περίθαλψης στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ποιότητα υγείας υπό την πίεση των αυξημένων εισαγωγών σε νοσοκομεία έχει τύχει λιγότερης προσοχής.

Ελέγχοντας τα στοιχεία όλων των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 6η Μαΐου 2021, οι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες στον τομέα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας μεταξύ των διασωληνωμένων.

Έτσι ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται προοδευτικά για κάθε εκατοντάδα διασωληνωμένων στο ελληνικό σύστημα υγείας, καθώς άνω των 400 ταυτοχρόνως διασωληνωμένων ο κίνδυνος θανάτου τους αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 1,25 φορές σε σχέση με αριθμούς κάτω των 400, ενώ όταν ξεπεράσει τους 800 διασωληνωμένους ο κίνδυνος είναι 1.57 φορές πιο μεγάλος.


Επιπλέον η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από κορωνοϊό αυξάνεται σημαντικά για διασωλήνωση εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας ή εκτός της Αττικής.

Όπως σχολίασε ο Θ. Λύτρας στο twitter, «τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον αυξημένο φόρτο με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες», ενώ τονίζει ότι «έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη μεγάλη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας».



Με αυτά τα δεδομένα οι Έλληνες επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για σημαντική ενίσχυση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, εστιάζοντας και στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, πέρα απλώς από την επέκταση της χωρητικότητας σε κλίνες ΜΕΘ.

Διαβάστε εδώ την έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα

kathimerini.gr