Θεσσαλονίκη: Νοέμβριος στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θεσσαλονίκη: Νοέμβριος στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης



Από την Κυριακή 7 Νοεμβρίου και μέχρι τον Ιούνιο του 2022, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα υποδέχονται ομάδες επισκεπτών σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους- τοπόσημα της σύγχρονης πόλης που καθορίζουν τη φυσιογνωμία της.
Η αρχή θα γίνει στο Γαλεριανό ανάκτορο και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, τηλεφωνικά, στο 2310 269622, ενώ μέσα στον Νοέμβριο και συγκεκριμένα την Κυριακή 21/11, στις 11:30, η Εφορεία οργανώνει περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Διοικητηρίου (δηλώσεις συμμετοχής: 2310 221266).

Κατά τις επισκέψεις θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα από τον νόμο πιστοποιητικά.

Ιστορίες της πόλης διαδικτυακά

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Το Νοέμβριο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Emmanuel Clément Bénigne Miller (1812-1886)» και «Θωράκια με ανάγλυφα ζώα ως σπόλια στον θυραίο Πύργο του Επταπυργίου».
H πρώτη ιστορία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 και αναφέρεται στη σταδιοδρομία του Ε. Μιλέρ, του Γάλλου παλαιογράφου, ο οποίος το Νοέμβριο του 1864 οργάνωσε και πραγματοποίησε την αρπαγή των τεσσάρων αμφίγλυφων πεσσών της Στοάς των Ειδώλων, των γνωστών Μαγεμένων, που κοσμούσαν το κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης.

Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, εστιάζει στα θωράκια μεσοβυζαντινών χρόνων με ανάγλυφα ζώα που είναι εντοιχισμένα σε δεύτερη χρήση στην κύρια όψη του θυραίου πύργου του Φρουρίου του Επταπυργίου.

Η Θεσσαλονίκη στη Cittadella

Στις 20 Νοεμβρίου 2021 θα εγκαινιαστεί στο Palazzo Pretorio της Cittadella στην Ιταλία έκθεση με τίτλο «Muro che uniscono. Salonicco a Cittadella (Walls that Unite. Thessaloniki to Cittadella)», που διοργανώνεται από τον δήμο της ιταλικής πόλης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το MOMus.

To τμήμα της έκθεσης που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την Εφορεία με (υπό)τιτλο «Acropolis di Salonicco. Sguardi nel tempo passato, presente e futurο» περιλαμβάνει 56 εκθέματα -κινητά ευρήματα, αντίγραφα βυζαντινών ψηφιδωτών και γλυπτών και νεώτερα αντικείμενα- και πλούσιο εποπτικό υλικό, είναι αφιερωμένο στην βυζαντινή, οθωμανική και νεώτερη Θεσσαλονίκη και επικεντρώνεται στην Ακρόπολη και το φρούριο του Επταπυργίου.
Διάρκεια έκθεσης 20.11.2021-31.3.2022.


ΑΠΕ-ΜΠΕ