Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων καλεί τις χώρες να προετοιμαστούν για «σοκ» στα συστήματα τροφίμων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων καλεί τις χώρες να προετοιμαστούν για «σοκ» στα συστήματα τροφίμων


Τα παγκόσμια αγροδιατροφικά συστήματα, τα οποία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανδημίας της Covid-19, οφείλουν να προετοιμαστούν χωρίς καθυστέρηση για νέα «σοκ» στο μέλλον, είτε πρόκειται για ξηρασίες και πλημμύρες είτε για διάφορες ασθένειες, προειδοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ήδη «τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν μπορούν να έχουν υγιή διατροφή που να τους προστατεύει από την κακή διατροφή», υπενθυμίζει. «Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι επιπλέον είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να μην μπορούν πια να φάνε υγιεινά, αν ένα ξαφνικό σοκ μειώσει κατά ένα τρίτο τα εισοδήματά τους», υπολόγισαν σε έκθεσή τους οι οικονομολόγοι του οργανισμού αυτού των Ηνωμένων Εθνών για τη διατροφή και τη γεωργία.

Η έκθεση ορίζει τα σοκ ως «βραχυπρόθεσμες αποκλίσεις από τις μακροπρόθεσμες τάσεις που έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε ένα σύστημα, στην κατάσταση της ευημερίας των ανθρώπων, στα περιουσιακά στοιχεία, στα μέσα διαβίωσης, στην ασφάλεια και στην ικανότητα να αντέχουν μελλοντικούς κραδασμούς». Παραδείγματα περιλαμβάνουν ακραία καιρικά φαινόμενα και έξαρση ασθενειών και παρασίτων φυτών και ζώων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση, ακόμη και χώρες υψηλού εισοδήματος όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς κινδυνεύουν από σοκ λόγω των μεγάλων αποστάσεων που εμπλέκονται στη διανομή τροφίμων. Για σχεδόν τις μισές χώρες που ανέλυσαν οι ειδικοί του FAO, το κλείσιμο κρίσιμων συνδέσεων δικτύου θα αύξανε τον χρόνο τοπικής μεταφοράς κατά 20 τοις εκατό ή περισσότερο, αυξάνοντας έτσι το κόστος και τις τιμές των τροφίμων για τους καταναλωτές.

Η έκθεση αυτή για το 2021 σχετικά με την «Παγκόσμια Κατάσταση της Διατροφής και της Γεωργίας» υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των οδών επικοινωνίας. «Αν οι κρίσιμες οδοί μεταφοράς διαταραχθούν από ένα σοκ, το κόστος της διατροφής θα μπορούσε να αυξηθεί για 845 εκατομμύρια ανθρώπους», σύμφωνα με τον FAO, ο οποίος έχει την έδρα του στη Ρώμη.

Η πανδημία της Covid-19 «έκανε φανερές τις ευπάθειες των παγκόσμιων αγροδιατροφικών συστημάτων», διαπιστώνει στον πρόλογο της έκθεσης ο γενικός διευθυντής του FAO, ο Τσου Ντονγκγιού. Αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν την παραγωγή, τις αλυσίδες προμήθειας τροφίμων, τα εσωτερικά δίκτυα μεταφοράς και την κατανάλωση.

Σε προηγούμενη έκθεσή του τον Ιούλιο, ο οργανισμός υπολόγιζε πως 720 ως 811 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν πληγεί από το λιμό το 2020, δηλαδή έως 161 εκατ. άνθρωποι περισσότεροι απ' ό,τι το 2019, «μια αύξηση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία».

Τα συστήματα αγροδιατροφής του κόσμου - το σύνθετο δίκτυο δραστηριοτήτων που εμπλέκονται στην παραγωγή τροφίμων και μη εδώδιμων γεωργικών προϊόντων, καθώς και στην αποθήκευση, επεξεργασία, μεταφορά, διανομή και κατανάλωσή τους, παράγουν 11 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων το χρόνο και απασχολούν δισεκατομμύρια ανθρώπους , άμεσα ή έμμεσα.

Για να επιτρέψει στις χώρες να συνειδητοποιήσουν την ευπάθεια των συστημάτων τροφίμων τους έναντι των σοκ και των χρόνιων καταστάσεων «στρες», ο FAO εκπόνησε δείκτες «ανθεκτικότητας». Διότι σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, «η ικανότητα να αντέχει κανείς τα σοκ και τις καταστάσεις στρες και στη συνέχεια να ανακάμπτει είναι ουσιώδης», επισημαίνει.

Οι δείκτες αυτοί αναλύουν την εγχώρια παραγωγή των χωρών, την έκταση των εμπορικών ανταλλαγών τους, τα συστήματα μεταφοράς που διαθέτουν, και την πρόσβαση του πληθυσμού τους σε υγιεινή διατροφή.

Οι χώρες καλούνται «να αναζητήσουν τα αδύναμα σημεία τους» με τα εργαλεία αυτά και να επιχειρήσουν να τα διορθώσουν, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέα Κατανέο, ο κύριος οικονομολόγος και συντονιστής της έκθεσης.