Αλλάζει πρόσωπο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης – Όλο το σχέδιο της ανάπλασης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αλλάζει πρόσωπο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης – Όλο το σχέδιο της ανάπλασης



Σάρκα και οστά παίρνει ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ της Θεσσαλονίκης, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, μήκους 40 χιλιομέτρων.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εμφανώς ικανοποιημένος παρουσίασε με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του έργου για την ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, ένα πρότζεκτ-τοπόσημο για την πόλη και με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Όπως εξήγησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, το πρότζεκτ αυτό θα αναβαθμίσει σημαντικά το επίπεδο ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων, καθώς θα δημιουργηθούν περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές σε όλο το μήκος των 40 χιλιομέτρων, ενώ θα δημιουργηθούν και χώροι αναψυχής.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε σε στενή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους δήμους του παραλιακού μετώπου των 40 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται σε διαβούλευση για το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του παραλιακού μετώπου, προκειμένου μετά από δύο μήνες να έχουμε και την άποψη των συμπολιτών μας, των φορέων, των συλλόγων, για το τι είδους ταυτότητα θέλουμε να δώσουμε μέσα από αυτό το έργο στην πόλη μας».

Μάλιστα, όπως συνέχισε ο κ. Τζιτζικώστας: «Ξεκινάει το μεγαλύτερο έργο δεκαετιών για τη πόλη μας. Μέσα από αυτό το έργο θα βγούμε κερδισμένοι και οι Θεσσαλονικείς και όλοι οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας». Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης επισήμανε ότι το έργο αυτό θα καθορίσει τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης κατά τις επόμενες δεκαετίες. «Το χρονοδιάγραμμα που έχουμε ως στόχο είναι το Δεκέμβριο του 2022 να έχουμε το Προεδρικό Διάταγμα προκειμένου να μπορούμε να ξεκινήσουμε τα έργα», είπε.

Οι δηλώσεις των εμπλεκόμενων δημάρχων:

Δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Είναι καιρός η Θεσσαλονίκη να κοιτάξει με το βλέμμα προς τη θάλασσα και να μην έχει την πλάτη στραμμένη προς αυτήν. Είναι δεδομένο ότι οι δήμαρχοι είμαστε ταγμένοι σε αυτή την προσπάθεια και θα είμαστε όλοι μαζί. Μας ενδιαφέρει όλους να προχωρήσει έννοια η μελέτη, να μην υπάρχουν αποσπασματικές οπτικές σε αυτή την κατεύθυνση».

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Συνεργαζόμαστε εδώ και πάρα πολύ καιρό, έτσι ώστε να υλοποιήσουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό πρότζεκτ που είναι η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου. Θα συνεργαστούμε έτσι ώστε το κομμάτι αυτό που ξεκινάει από τα Δυτικά και τερματίζει Ανατολικά, να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής: «Αυτός ο σχεδιασμός στην υλοποίησή του, θα δώσει λύσεις οι οποίες ήταν αναγκαίες από χρόνια».

Δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος: «προσπαθώ με τις δυνάμεις μου ως εκπρόσωπος του δήμου να βοηθήσω να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία. Έχουμε κάποιες διαφοροποιήσεις ως δήμος, που πιστεύω ότι θα ληφθούν υπόψιν. Έχουμε συζητήσει με τους μελετητές, έχουμε συζητήσει με την ηγεσία της περιφέρειας».

Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης: «Είμαι πολύ χαρούμενος που επιτέλους θα μπει πάλι σε μια ρώτα ο ενιαίος χαρακτήρας του παραλιακού μετώπου και τα σταματήσει αυτή η «σαλαμοποιήση» του».

Δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης: «Είμαστε στο μέσο, προς το τέλος της διαδρομής για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου το οποίο είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για ενιαία χάραξη πολιτικών, για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων και των αναπτυξιακών διαδικασιών». Επίσης δήλωσε ότι «είχαμε συνεννοηθεί να πηγαίνει μέχρι τον Γαλλικό, δεν φτάνει αυτή την στιγμή. Θα ζητήσω τουλάχιστον να ενταχθούν και οι εκβολές του Γαλλικού μαζί με την λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου».

Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου: «Είναι καιρός αυτό το ενιαίο θαλάσσιο μέτωπο, μέσα από το πρόγραμμα το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε σταδιακά η περιφέρεια, είναι καιρός να αξιοποιηθεί».

Όπως εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι το πιο ουσιαστικό βήμα για να ωριμάσουν γρήγορα και να υλοποιηθούν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις όπως:


  • Η περιβαλλοντική αναβάθμιση στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου
  • Η εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου,
  • Η δημιουργία Μητροπολιτικού Δυτικού Πάρκου στο χώρο του παλιού εμπορευματικού σταθμού, η δημιουργία περιπατητικού άξονα από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος έως την Πλατεία Ελευθερίας
  • Η δημιουργία διαδρομής πεζών και ποδηλάτου στην Παλιά Παραλία έως το Λευκό Πύργο, οι πολεοδομικές ρυθμίσεις στη Νέα Παραλία και στην περιοχή των ιστιοπλοϊκών ομίλων,
  • Η δημιουργία μητροπολιτικού πόλου ναυταθλητισμού και αθλημάτων κολύμβησης στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής. -Η δημιουργία διαδρομής πεζών και ποδηλάτου στο παραλιακό τμήμα του Δήμου Καλαμαριάς.
  • Η δημιουργία αστικής τεχνητής κολυμβητικής περιοχής στην πλαζ Αρετσούς.
  • Η ανάπτυξη νέου μητροπολιτικού υπερτοπικού πόλου αστικών λειτουργιών, με την πολεοδόμηση τμήματος της παραλιακή περιοχής του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.
  • Η δημιουργία Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου – Βοτανικού κήπου στην έκταση του ΑΠΘ κοντά στο αεροδρόμιο.
  • Η χωροθέτηση Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. -Και η επανάκτηση του ρόλου της παράκτιας περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού ως κύριας ζώνης αναψυχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

«Όλα αυτά τα σημαντικά έργα συντελούν στη δημιουργία νέων περιοχών ελευθέρων και κοινόχρηστων χώρων, που θα ξεπερνούν σε έκταση τα 1.000 στρέμματα. Η ολοκλήρωση και η υψηλού επιπέδου θεσμική έγκριση με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε το όραμά μας, για ένα ανοιχτό για όλους τους πολίτες παράκτιο μέτωπο στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Για ένα νέο ισχυρό πόλο ανάπτυξης για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Είναι ένα μεγάλο βήμα για το κοινό όραμά μας, για τη δημιουργία της Μακεδονίας του 2030, μιας Περιφέρειας σύγχρονης, έξυπνης, πράσινης και ανθρώπινης. Είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας την οποία όλοι μαζί, μπορούμε να κατακτήσουμε», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

thesstoday