Σε κλίμα συγκίνησης και μεγαλοπρέπειας τελέστηκαν τα Θυρανοίξια του ιστορικού Ι.Ν.Αγίου Ανδρέου Περιστεράς - Φωτο-video - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σε κλίμα συγκίνησης και μεγαλοπρέπειας τελέστηκαν τα Θυρανοίξια του ιστορικού Ι.Ν.Αγίου Ανδρέου Περιστεράς - Φωτο-video


//Ανακοίνωση:

Μέσα σε κλίμα συγκινήσεως, μεγαλοπρέπειας και μεγάλης χαράς τελέστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, 6ης Νοεμβρίου 2021, τα Θυρανοίξια του αναπαλαιωθέντος ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Περιστεράς της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

Ο πεντάτρουλλος και μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας Ιερός Ναός είναι κτίσμα του 9ου αι. μ.Χ. και Κτήτοράς του είναι ο Όσιος Ευθύμιος ο εν Περιστεραίς, Μέγας Ασκητής του 9ου αι. μ.Χ.
Ο σεπτός αυτός Ναός αναπαλαιώθηκε με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας κα Μαρία Τσιάπαλη, εκλεκτή αρχαιολόγο και τους έμπειρους συνεργάτες της.

Το κόστος της αναπαλαιώσεως έφτασε στο ύψος των 530.000,00 ευρώ και προς τούτο συναίνεσε η εξαίρετη Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Ο λειτουργικός εξοπλισμός του ανακαινισθέντος Ναού έγινε με δαπάνες του Πολιτικού Διοικητού του Αγίου Όρους εντιμοτάτου κ. Αθανασίου Μαρτίνου και πλησίασε τα 250.000,00 ευρώ.
Μεγάλη η βοήθεια και από τον Δήμαρχο Θέρμης κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο, ο οποίος με δαπάνες του Δήμου του αναπαλαίωσε τον Κωδωνοστάσιο του Ναού, στήριξε με τις Τεχνικές του Υπηρεσίες τον Σεβασμιώτατο και ανήγειρε στον περίβολο του Ιερού Ναού Κηροστάσιο, για την αποφυγή πυρκαγιάς στον υπέροχο αυτό Ναό.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την Ακολουθία των Θυρανοιξίων και την υποδοχή της αργυράς Λάρνακας των Ιερών Λειψάνων του Αγίου, την οποία πρόσφερε από το βαλάντιό του ο κ. Ιωάννης Μπούρμπουλας, του κόστους ανελθόντος στα 55.000,00 Ευρώ.

Παρόντες και οι Άρχοντες του τόπου, οι τ. Υπουργοί και νυν Βουλευτές κ.κ. Θεόδωρος Καράογλου και Σωκράτης Φάμελος, οι Βουλευτές κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος, κα Θεοδώρα Αυγέρη και κ. Κωνσταντίνος Χήτας, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κα Βούλα Πατουλίδου, οι Δήμαρχοι Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος και Αριστοτέλη κ. Στυλιανός Βαλιάνος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Χρήστος Κομπόγιαννος, Βασίλης Μουστάκας, Απόστολος Τσολάκης και Στέλιος Αποστόλου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ Τζόλλας Νίκος, η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της παρέμβασης πολιτών Δήμου Θέρμης κ.Άννα Τσιφτελιδου, οι Πρόεδροι Περιστεράς κ. Δημήτριος Ντισλής, Αγίου Προδρόμου κ. Στυλιανός Γεωργακούδης, Βασιλικών κ.Καρακώττας Αστέριος και Λιβαδίου κ. Δημήτριος Γουδήρας, Δημ. Σύμβουλοι, κοινοτικοί σύμβουλοι, ο Διοικητής του Α.Τ. Θέρμης Αστυνόμος Α’ κ. Οδυσσέας Σαληκυριάκης και ο κ.Καραβάσιλης κ.α.

Τα ιερά Αναλόγια τίμησαν οι Μουσικολογιώτατοι κ. Πάρης Γκούνας, Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου 40 Εκκλησιών Θεσσαλονίκης, κ. Ανδρέας Δερβίσης του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων και κ. Χρήστος Μπαρτζόπουλος του Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Πεύκων και φυσικά ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού κ. Γεώργιος Κουτσιλάς.

Μετά την τελετή των Θυρανοιξίων ακολούθησε ο Εσπερινός της Κυριακής, στο πέρας του οποίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από πλειάδα Κληρικών τόσο της Ιεράς Μητρόπολεώς του, όσο και άλλων Ι. Μητροπόλεων, απηύθυνε άκρως συγκινημένος και γεμάτος χαρά λόγο ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης, γιατί τον αξίωσε ο Θεός να φέρει εις πέρας το μέγα αυτό έργο, συμπαραστατούμενος από τους συνεργάτες του και κυρίως τον Γεν. Αρχ. Επίτροπο Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεο Ζέρβα, τον αρχιμανδρίτη πάτερ Ευθύμιο Μαρμαλίδη, τον Εφημέριο της Ενορίας Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τσιπλακίδη, το Εκκλησιαστικό περί αυτόν Συμβούλιο και τον φιλότιμο Λαό της Περιστεράς.

Την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου τ.έ., στον ίδιο Ιερό Ναό του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο οικείος Ιεράρχης, πλαισιούμενος από τον Παν. Αρχιμ. π. Επιφάνιο Καραγιώργο, Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ. Αιτωλοακαρνανίας, τον Αιδ. π. Χρήστο Καζανά, Εφημέριο του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Θεσσαλονίκης, τον Αιδ. Οικ. π. Νεκτάριο Άντρα, Εφημέριο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής των Ν. Επιβατών, τον Αιδ. Οικ. π. Αγάπιο Παπαδόπουλο, Εφημέριο του Ι.Ν. Παναγίας Δεξιάς Θεσσαλονίκης, τον Παν. Αρχιμ. π. Παΐσιο Σουλτανικά, τον Αιδ. Οικ. π. Χρήστο Μήτσιου και τους Διακόνους π. Στέφανο Καππέ και π. Αμφιλόχιο Χάϊτα.

Κατά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε Διάκονο τον κ. Νικόλαο Τσεπίση, άριστο Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Μεσολογγίου και πνευματικό τέκνο του Αιδ. Οικ. π. Χρήστου Μήτσιου.

Μέγα πλήθος Λαού υπερεπλήρωσε τον Ιερό Ναό και τον περιβάλλοντα αυτόν χώρο και την πλατεία, για να τιμήσει τον Άγιο Ανδρέα και τον Όσιο Ευθύμιο τον Νέο στο «νέο τους σπίτι» και για να προσευχηθεί και να τιμήσει τον νέο Κληρικό.

Η Ιερά Σύναξη, τέλος, είχε την τιμή το Ιερό Αναλόγιο να λαμπρύνει ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος κ. Πασχάλης Μάνος, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Παναγίας της Επανομής, ο Λαμπαδάριος της ίδιας Ενορίας κ. Γρηγόριος Κούκδας και πολλοί συνεργάτες τους στη χορωδία τη βυζαντινή του Ναού, μέλος της οποίας ήταν και ο καλλικέλαδος νέος χειροτονηθείς πατήρ Νικόλαος.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ οφείλουμε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητο για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε προκειμένου να φτάσουν το σημερινό αποτέλεσμα καθώς επίσης και στον Γεν. Αρχ. Επίτροπο Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεο Ζέρβα για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλον αυτό τον καιρό και την άριστη δουλειά που έκανε τόσο με τον εξοπλισμό της εκκλησίας όσο και με την οργάνωση των θυρανοιξίων αλλά και τον Εφημέριο της Ενορίας Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τσιπλακίδη γιατί όλον αυτό τον καιρό δούλεψε αδιάκοπα τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του για να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Τέλος τους εθελοντές κατοίκους Περιστεράς που ήταν πανταχού παρόντες όποτε χρειάστηκε. Φυσικά δεν μπορώ να αφήσω απέξω της σχεδόν 40 νοικοκυρές που ασχολήθηκαν με το κέρασμα των πιστών.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αστυνομικούς του ΑΤ Θέρμης για την διακριτική τους παρουσία αλλά και στην πολιτική προστασία Βασιλικών που κόπιασαν για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των πιστών.
Για το Κοινοτικό συμβούλιο
Ο πρόεδρος
Δημήτρης Ντισλής

Δείτε το βίντεο της Κυριακάτικης (7/11) Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν.Αγίου Ανδρέα Περιστεράς εδώ:

Σχετικές Φωτογραφίες:
Δεν υπάρχουν σχόλια