Κορωνοϊός - Επιστράτευση: «Έφυγαν» από χτες τα πρώτα φύλλα πορείας προς 85 ιδιώτες γιατρούς - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κορωνοϊός - Επιστράτευση: «Έφυγαν» από χτες τα πρώτα φύλλα πορείας προς 85 ιδιώτες γιατρούς


Τα πρώτα φύλλα πορείας απεστάλησαν χτες, το πρωί της Παρασκευής 19 Νοεμβρίου, σε ιδιώτες γιατρούς στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, μετά την απόφαση για την επιστράτευσή τους προς ενίσχυση του συστήματος υγείας που δοκιμάζεται σκληρά από το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απεστάλησαν φύλλα πορείας σε 85 γιατρούς στις γεωγραφικές περιφέρειες της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, που υπάγονται στην 3η, 4η και 5η Υγειονομική Περιφέρεια.

Αναφορικά με τις επιτάξεις των ιδιωτών γιατρών, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, έκανε λόγο για ένα «αναγκαίο μέτρο» και συμπλήρωσε:

«Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς».

Όπως εξήγησε, πριν φτάσουμε στην επιστράτευση των γιατρών «λόγω της έντασης που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές, υπήρξε μία συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους και «καταφέραμε να διασφαλίσουμε προσωπικό από ιδιώτες γιατρούς που μπήκαν στο σύστημα».

Όμως, οι ανάγκες ήταν περισσότερες και έτσι «ενεργοποιήθηκε το μέτρο της επίταξης υπηρεσιών από σήμερα, 08:00 η ώρα (το πρωί της Παρασκευής 19 Νοεμβρίου), και αποστέλλονται οι ειδοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται, βάσει της προσέλευσης η οποία υπήρξε στο Σύστημα, να είναι κάτω των 100, γύρω στις 80. Δηλαδή σε μεγάλο βαθμό, στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας, λόγω της συνεργασίας που υπήρξε με τους Ιατρικούς Συλλόγους το τελευταίο διάστημα, υπήρξε προσέλευση εθελοντών γιατρών. Και προφανέστατα, οποτεδήποτε χρειαστεί, θα επεκταθεί αυτό το μέτρο εάν κριθεί απαραίτητο» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Η επίταξη των ιδιωτών γιατρών στο ΦΕΚ του υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου, και υπογράφει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επιτάσσονται για έναν μήνα προσωπικές υπηρεσίες ιδιωτών ιατρών Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής.

«Επιτάσσουμε από ώρα 8:00 π.μ. της 19ης.11.2021 και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός τις υπηρεσίες των ιατρών ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, που είναι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας», αναφέρεται στο ΦΕΚ.


Πώς θα γίνεται η διαδικασία της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών

Βάσει του σχετικού νόμου, η Αστυνομία ως αρμόδια Αρχή θα επιδίδει τα λεγόμενα «φύλλα πορείας» στις διευθύνσεις που είχαν δηλώσει οι ιδιώτες γιατροί στους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, όπου ανήκει καθένας.

Στο έγγραφο θα αναφέρεται το νοσηλευτικό ίδρυμα που θα πρέπει ο εκάστοτε γιατρός να παρουσιαστεί, καθώς επίσης η ημερομηνία και η ώρα προσέλευσής τους στο νοσοκομείο.

Ενδεχόμενο άρνησης παραλαβής του φύλλου πορείας επισύρει ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος, η οποία συνεπάγεται ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες έως πέντε έτη.