33 χρόνια από το θάνατο του Κλεάνθη Βικελίδη. Το θρυλικό γήπεδο του Αρη και η ιστορία του. - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

33 χρόνια από το θάνατο του Κλεάνθη Βικελίδη. Το θρυλικό γήπεδο του Αρη και η ιστορία του.

 

«Στο γήπεδο ήταν σκληρός, έβαζε το πόδι του γνωρίζοντας ότι θα του το σπάσουν. Εκείνη η εποχή ήταν διαφορετική. Οι αγώνες ήταν βίαιοι, τον χτυπούσαν αλύπητα. Κάποια στιγμή, ένας ορθοπεδικός, ο οποίος είχε εξετάσει τα γόνατά του, αναρωτιόταν πώς αυτός ο άνθρωπος ήταν σε θέση να περπατήσει». 

Αυτός είναι ο Κλεάνθης Βικελίδης, ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές της γενιάς του, το «μακεδονικό τανκ», χαρακτηρισμός που το αποδόθηκε, λόγω της μεγάλης δύναμης που έβγαζε στο παιχνίδι του, καθώς και του «ισοπεδωτικού» τρόπου που πραγματοποιούσε τις επιθέσεις του.

Ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του Άρη γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1915 και είχε άλλα 8 αδέρφια, εκ των οποίων τα 5 ήταν, επίσης, αθλητές του συλλόγου της Θεσσαλονίκης. Ο Κώστας και ο Νικηφόρος Βικελίδης, μάλιστα, ήταν συμπαίκτες του τόσο στον Άρη όσο και στην Εθνική ομάδα, μία περίπτωση που θυμίζει εκείνη των Ανδριανόπουλων του Ολυμπιακού.

Πήρε το βάπτισμα του πυρός, με την κίτρινη φανέλα, τον Απρίλη του 1932, διανύοντας το 17ο έτος της ηλικίας του. Σε έναν αγώνα με τον Απόλλωνα Αθηνών και στην επιβλητική νίκη του Άρη με 6-1. Δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα εξελισσόταν σε έναν από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του Άρη και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στον Άρη, αγωνίστηκε από το 1932 έως και το 1949, όταν πια τα πόδια δεν βαστούσαν άλλο.

Συγκεκριμένα, στις 19 Ιανουαρίου 1949, σε έναν φιλικό αγώνα του Άρη κόντρα στην Βίνερ Βιέννης, στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, σκόραρε στο 55΄και έκανε το 2-1 για τους «κίτρινους», όμως, λίγα λεπτά μετά δέχθηκε σκληρό μαρκάρισμα και αποχώρησε. Ο Άρης ηττήθηκε με 3-2, όμως τα χειρότερα νέα ήρθαν αργότερα, όταν έγινε γνωστό ότι το «μακεδονικό τανκ» τραυματίστηκε σοβαρά και δεν ήταν σε θέση να ξαναπαίξει μπάλα.

Ο Κλεάνθης Βικελίδης απεβίωσε στις 4 Νοεμβρίου του 1988. Προδομένος από την καρδιά του, υπέστη ανακοπή. Ένας τεράστιος παίκτης, ένας πολύ καλός προπονητής και ένας σοβαρός άνθρωπος. Η προσφορά του Βικελίδη στον Άρη είναι ανεκτίμητη, δεν περιορίστηκε μόνο εντός των γραμμών ή στο ποδόσφαιρο, αλλά ήταν κι αυτός ένας από τους εκατοντάδες εργάτες που δούλεψαν για να γίνει το γήπεδο Χαριλάου, το οποίο φέρει και το όνομά του: «Κλεάνθης Βικελίδης».

Το Γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης»

Από το 2004 το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Άρη, στη Χαριλάου, φέρει το όνομά του.

Πρώτο γήπεδο του Άρη, από την ίδρυση του το 1914 και μέχρι το 1917, όταν ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, ήταν αυτό της Αλιάνς, στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο. Ακολούθησε μια περίοδος συνεχών μετακινήσεων, έως ότου το 1927 στο σύλλογο παραχωρήθηκε έκταση στη Λεωφόρο Στρατού. Εκεί, δημιουργήθηκε το πρώτο γήπεδο του συλλόγου χωρητικότητας 2.000 θεατών.

Το 1939, ο χώρος αυτός δόθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και σε αντάλλαγμα παραχωρήθηκε στον Άρη, επί προεδρίας Μάνθου Ματθαίου, από τον οποίο πήρε και το όνομά του ο δρόμος της θύρας 1, η σημερινή έκταση στην περιοχή Χαριλάου (η οποία πήρε την ονομασία της από τον επιχειρηματία Επαμεινώνδα Χαρίλαο, στον οποίο ανήκε η περιοχή). Το 1949, μετά από δικαστική διαμάχη και την καταβολή 400.000 δραχμών, χρηματικού ποσού μεγάλου για την εποχή, στον επιχειρηματία Χαρίλαο, ο Άρης γίνεται και τυπικά ο ιδιοκτήτης της έκτασης.

Την ίδια χρονιά άρχισαν και οι εργασίες κατασκευής του γηπέδου, όπου με δάνειο 300.000 δραχμών από τη Νομισματική Επιτροπή και την εργασία αθλητών και φιλάθλων, ολοκληρώθηκαν το 1951. Το γήπεδο ήταν χωρητικότητας 10.000 θεατών και η πρώτη κερκίδα που κατασκευάστηκε ήταν η Θύρα 2, στην πλευρά της οδού Παπαναστασίου. Στις 4 Νοεμβρίου 1951 γίνονται τα εγκαίνια του νέου γηπέδου.

Φωτογραφίες εποχής από το ποδοσφαιρικό τμήμα των κιτρίνων
Φωτογραφίες εποχής από το ποδοσφαιρικό τμήμα των κιτρίνων

Σήμερα

Σήμερα, το «Κλεάνθης Βικελίδης» είναι ένα σύγχρονο, καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο, χωρητικότητας 22.800 θεατών. Έχει εμπορικούς χώρους, γυμναστήριο, πισίνα, σουίτες, θέσεις VIP, δημοσιογραφικά θεωρεία, στούντιο για 44 ραδιο-τηλεπαρουσιαστές, αίθουσα τύπου. Το γήπεδο έχει μεγάλα ποσοστά πληρότητας σε κάθε εντός έδρας αγώνα του Άρη. Λόγω της εντυπωσιακής ατμόσφαιρας που δημιουργούν οι οπαδοί του Άρη, το γήπεδο αποτελεί μια από τις πιο «καυτές» έδρες στην Ευρώπη.

Λυδία Κοκκινά
gazzeta.gr, wikipedia.org, sport-retro.gr, aris.fc.official