Τετράποδοι φίλοι από ατόφιο χρυσάφι: Τα πιο ακριβά κατοικίδια στον κόσμο (pics) - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τετράποδοι φίλοι από ατόφιο χρυσάφι: Τα πιο ακριβά κατοικίδια στον κόσμο (pics)

Από το προϊστορικό παρελθόν έως και σήμερα, τα ζώα διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη επιβίωση και οικονομία.
Τα ζώα ήταν πάντα μέρος της ανθρώπινης οικονομίας και οι τιμές που οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για αυτά, μερικές φορές είναι εξωπραγματικές. Μερικά από τα πιο μεγάλα ποσά που έχουν δοθεί είναι στον τομέα της γεωργίας, όπου η εμπορία ζώων είναι συνηθισμένη.

Κάπου στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει ένα μοναδικό πρόβατο Τέξελ που ονομάζεται «Double Diamond». Δεν έχει χρυσόμαλλο δέρας, σύμφωνα με το BBC Future, αλλά είναι ένα ζώο «μυώδες και γενετικά άρτιο». Τα τέξελ είναι περιζήτητα πρόβατα. Προέρχονται από μία φυλή που ζει στο μικρό νησί Τέξελ, ανοικτά της Ολλανδίας και πολλές φορές οι τιμές τους αγγίζουν πενταψήφια νούμερα. Στα τέλη του 2020, τρεις αγρότες το αγόρασαν για αναπαραγωγή 411.300 ευρώ..


Την ίδια ώρα, μία από τις διάσημες αγελάδες της ράτσας Holstein η «Missy», αγοράστηκε για 1,2 εκατ. δολάρια το 2009 ενώ ένας ταύρος Angus που ονομάζεται "SAV America 8018" πουλήθηκε σε έναν πρώην σύμβουλο της κυβέρνησης Τραμπ για 1,51 εκατομμύρια δολάρια, την ίδια χρονιά.

Πέρα όμως από την γεωργική βιομηχανία οι τιμές ακόμα και για ένα κατοικίδιο έχουν αυξηθεί ειδικά μετά την πανδημία. Ένας σκύλος Μπόρντερ Κόλι διακρίνεται για την ευφυΐα και την εργατικότητά του. Kαθοδηγεί με μαεστρία κοπάδια ζώων, ενώ εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του. Το πιο ακριβό τσοπανόσκυλο, είναι ο «Kim», ο οποίος αγοράστηκε για 33.300 ευρώ στην Ουαλία στις αρχές του 2021.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μερικές ράτσες κουταβιών πωλούνται 3.500 ευρώ. Μαζί με τη σίτιση και τα άλλα έξοδα που απαιτούνται, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Το υψηλότερο ποσό που καταβλήθηκε για έναν σκύλο, είναι 10 εκατομμύρια κινέζικα γιουάν, δηλαδή 1,3 εκατ. ευρώ για έναν θιβετιανό μαστίφ που ονομάζεται «Big Splash».


Τι γίνεται με τις γάτες; Μεταξύ των πιο ακριβών είναι η γάτα Σαβάνας της οποίας ένα γατάκι μπορεί να κοστίζει 16.900 ευρώ. Σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες, η πλουσιότερη γάτα που υπήρξε ποτέ ήταν ο Μπλάκι (Blackie), ο οποίος το 1988 κληρονόμησε περιουσία 8,2 εκατ. ευρώ αφού ο ιδιοκτήτης του, έμπορος σε αντίκες, αποφάσισε να σνομπάρει την οικογένειά του.

Από την άποψη κερδών, το αστέρι του διαδικτύου είναι η Grumpy Cat – το πραγματικό της όνομα «Tardar Sauce». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, άξιζε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ή 84,5 εκατ. ευρώ πριν πεθάνει σε ηλικία 7 ετών. Έπασχε από νανισμό αιλουροειδών, κάτι που πιθανότατα, ευθυνόταν για το μικρό της μέγεθος αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσούδας της. 

Είχε 1,5 εκατομμύριο followers στο Twitter, 2,4 εκατομμύρια στο Instagram και 8,5 εκατομμύρια ακολούθους στο Facebook. Υπάρχει ακόμα, η γάτα της μουσικής της Τέιλορ Σουίφτ, «Olivia Benson», στην οποία έχει δοθεί παρόμοια εκτίμηση.



Τι γίνεται όμως με τα άγρια ​​ζώα; Είναι δυνατόν να υπολογίσουμε πόσο «αξίζουν»; Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι επιστήμονες προσπάθησαν να δώσουν μια οικονομική αξία στα οικοσυστήματα υπολογίζοντας τις «υπηρεσίες» που παρέχουν στον άνθρωπο, από τα τρόφιμα ή τους πόρους που παρέχουν έως τα πιο έμμεσα οφέλη, όπως η δέσμευση άνθρακα, η επικονίαση ή η αναψυχή.

Η συνολική αξία των υπηρεσιών οικοσυστήματος της βιόσφαιρας εκτιμάται ότι είναι έως 145 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Σε τοπική κλίμακα, οι υπολογισμοί γίνονται γενικά για ένα ολόκληρο οικοσύστημα - παράκτιους υγρότοπους, τροπικά δάση και ούτω καθεξής. Έτσι, η μέση αξία των κοραλλιογενών υφάλων, για παράδειγμα, έχει υπολογιστεί σε περίπου 200.000 δολάρια ανά εκτάριο ετησίως.

Υπάρχουν μερικοί που αντιτίθενται στην εκτίμηση της φύσης από συγκεκριμένες υπηρεσίες και υποστηρίζουν ότι τα οικοσυστήματα και τα έμβια όντα πρέπει να θεωρούνται ανεκτίμητα. Ωστόσο, η σκέψη είναι ότι μπορεί να παρακινήσει τους ανθρώπους να δουν τα φυσικά οικοσυστήματα με εντελώς νέους τρόπους - ειδικά άτομα που σκέφτονται μόνο οικονομικά. «Ο σκοπός αυτής της ιδέας είναι να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν ολιστικά», λέει η ερευνήτρια Alanna Rebelo. 

«Υπό αυτή την έννοια, η ιδέα θα είναι πάντα χρήσιμη, ανεξάρτητα από το πόσο ελαττωματική είναι. Ο στόχος είναι η καλύτερη διαχείριση, όχι μόνο για τις τρέχουσες γενιές αλλά και για τις επόμενες γενιές».

newsbomb