Θεσσαλονίκη: H «Ιδέα» του Νόησις παρουσιάζεται τώρα στη «Bibliotheca Alexandrina» - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θεσσαλονίκη: H «Ιδέα» του Νόησις παρουσιάζεται τώρα στη «Bibliotheca Alexandrina»


Η ΙΔΕΑ, η έκθεση του «Νόησις» με τα τεχνολογικά επιτεύγματα 3.000-2.000 χρόνων που έδωσαν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες των ανθρώπων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, παρουσιάζεται από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, 2022 στον εμβληματικό χώρο της νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το Cultural and Congress Center Cankarjev Com της Λιουμπλιάνα, η έκθεση ΙΔΕΑ-Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία ταξίδεψε στην Αλεξάνδρεια για να αναδείξει το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και την επίδραση και συνεισφορά του στα θεμέλια της γνώσης και της εξέλιξης του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας “Βibliotheca Αlexandrina” αποτελεί μία προσπάθεια αναβίωσης της ομώνυμης αρχαίας Βιβλιοθήκης, υπό την αιγίδα της UNESCO και ως χώρος βαθιά συνυφασμένος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, είναι ο ιδανικός προορισμός για την παρουσίαση της ΙΔΕΑ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του «Νόησις», «πρόκειται για μία σημαντική μεταφερόμενη έκθεση που προβάλει τον πολιτισμό της Ελλάδας στο εξωτερικό. Παρουσιάζει την εξέλιξη της ελληνικής σκέψης που δημιούργησε μια σειρά επιστημονικών, τεχνικών και καλλιτεχνικών πεδίων. 

Παράλληλα, πραγματεύεται όλα εκείνα τα τεχνολογικά επιτεύγματα, τα οποία έφεραν τον αρχαίο ελληνικό κόσμο σε ένα παγκόσμια αναγνωρισμένο επίπεδο. Η παραγωγή της έκθεσης αυτής έγινε από το «Νόησις» με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το 2016».

Ο σύγχρονος τρόπος παρουσίασης της έκθεσης και η χρήση νέων ψηφιακών μέσων, προκαλεί τους επισκέπτες να γνωρίσουν τον κόσμο της αρχαίας ελληνικής επιστήμης και τεχνολογίας. Απευθύνεται κυρίως σε ομάδες νεανικού και σχολικού κοινού, οικογένειες και μη εξειδικευμένους επισκέπτες, αποτελώντας ένα πολιτιστικό γεγονός για όλους.

Πλούσιο εποπτικό υλικό και κινούμενες εικόνες (3D), αφηγήσεις αρχαίων προσώπων, ολογράμματα, ήχοι, μικρογραφίες και φυσικά μοντέλα τεχνολογικών ευρημάτων και ανακατασκευών πετυχαίνουν μια πολυδιάστατη ανασύσταση του αρχαίου κόσμου.

Η «ΙΔΕΑ» παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2016 στις εγκαταστάσεις του «Νόησις» στη Θέρμη κι ακολούθησαν οι παρουσιάσεις της στον «Ελληνικό Κόσμο» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα και κατόπιν (για έναν χρόνο) στην Λιουμπλιάνα.

Συνολικά, η έκθεση (https://my.matterport.com/show/?m=5rHaUQEssAV) πετυχαίνει την ολοκληρωμένη παρουσίαση της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και επιστήμης, μέσα από μια πληθώρα ερμηνευτικών εργαλείων, που περιλαμβάνουν οπτικοακουστικές παραγωγές, ντοκιμαντέρ, διαδραστικές εφαρμογές και εκθέματα-μακέτες.