Καταθέσεις δύο ταχυτήτων το Σεπτέμβριο – Μείωση από επιχειρήσεις, νέα άνοδος από νοικοκυριά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Καταθέσεις δύο ταχυτήτων το Σεπτέμβριο – Μείωση από επιχειρήσεις, νέα άνοδος από νοικοκυριά


Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα το Σεπτέμβριο με μείωση στις επιχειρήσεις και περαιτέρω άνοδο στα νοικοκυριά σε σχέση με τον Αύγουστο καταγράφουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συνολικά οι καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα σημείωσαν αύξηση κατά 443 εκ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 1,480 δις. ευρώ τον προηγούμενο μήνα ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 13,3% από 13,9% τον προηγούμενο μήνα.

Οι καταθέσεις από επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 60 εκ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2021 έναντι αύξησης κατά 1,386 δις. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 33,2% από 25,9% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE αυξήθηκαν κατά 248 εκ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1,011 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα. 

Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 308 εκ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 375 εκ ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση για τις καταθέσεις των νοικοκυριών


Αύξηση κατά 503 εκ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 94 εκ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να αυξάνεται σε 9,9% από 9,7% τον προηγούμενο μήνα.

Μείωση κατά 233 εκ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης έναντι αύξησης κατά 142 εκ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -16,7% από -15,7% τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά στη δανειοδότηση του ιδιωτικού τομέα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης διαμορφώθηκε σε 0,7% από 0,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 537 εκ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 337 εκ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.