Καρκίνος – Νέα θεραπεία μπορεί να εξαλείψει όγκους τελικού σταδίου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Καρκίνος – Νέα θεραπεία μπορεί να εξαλείψει όγκους τελικού σταδίου


Ενθαρρυντικά είναι τα νέα σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς νέα θεραπεία για τον καρκίνο φαίνεται πώς μπορεί να εξαλείψει τους όγκους σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου τελικού σταδίου, σύμφωνα με νέα ανακάλυψη επιστημόνων.

Στα πλαίσια της δοκιμής παρατηρήθηκε ότι ένα κοκτέιλ φαρμάκων ανοσοθεραπείας αξιοποίησε το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για να σκοτώσει τα δικά του καρκινικά κύτταρα και προκάλεσε «μια θετική τάση επιβίωσης», σύμφωνα με τους ερευνητές του Institute of Cancer Research (ICR) και του Royal Marsden NHS foundation trust.

Νέα θεραπεία συνδυάζει δύο δραστικές ουσίες

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός δύο δραστικών ουσιών, των «nivolumab»και «ipilimumab» οδήγησε σε μείωση του μεγέθους των όγκων σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου σε τελικό στάδιο.

Σε ορισμένους, μάλιστα ο καρκίνος εξαφανίστηκε εντελώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πίσω από την μελέτη. Ο συνδυασμός των δύο φαρμακευτικών ουσιών ανοσοθεραπείας θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό νέο όπλο ενάντια σε διάφορες μορφές προχωρημένου καρκίνου, επισημαίνουν. 

Ποια τα οφέλη της ανακάλυψης

Τα ευρήματα από προηγούμενες μελέτες για τον συγκεκριμένο συνδυασμό των φαρμακευτικών ουσιών επισημαίνουν παρόμοια οφέλη για ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου των νεφρών, του δέρματος και του εντέρου.

Εκτός από την αύξηση των πιθανοτήτων μακροπρόθεσμης επιβίωσης των ασθενών, ανέφεραν οι επιστήμονες, η ανοσοθεραπεία προκάλεσε επίσης πολύ λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τη συχνά εξαντλητική φύση της «ακραίας» χημειοθεραπείας, η οποία είναι η τυπική θεραπεία που προσφέρεται σε πολλούς ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο.

Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή φάσης 3, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 ασθενείς, ήταν πρώιμα και δεν ήταν στατιστικά σημαντικά, αλλά εξακολουθούσαν να είναι «κλινικά σημαντικά», σύμφωνα με τους ερευνητές του ICR, με ορισμένους ασθενείς να ζουν περισσότερους μήνες ή και χρόνια, αντιμετωπίζοντας λιγότερες παρενέργειες.

«Αυτά είναι πολλά υποσχόμενα ευρήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Kristian Helin, διευθύνων σύμβουλος της ICR, στον Guardian.

«Οι ανοσοθεραπείες είναι πιο ήπιες, πιο έξυπνες θεραπείες που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς» καταλήγει.