Πασατέμπος σπιτικός από τους φρέσκους κολοκυθόσπορους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πασατέμπος σπιτικός από τους φρέσκους κολοκυθόσπορους




Η κολοκύθα είναι το λαχανικό της εποχής, βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της και την βλέπουμε παντού γύρω μας. Γνωρίζετε όμως ότι οι σπόροι που βρίσκονται στην καρδιά της κολοκύθας, που πολύ συχνά πετάμε όταν την καθαρίζουμε, είναι ένα εξαιρετικό σνακ;

Ναι, μιλάμε για τους κολοκυθόσπορους. Οι παλαιότεροι το ονόμαζαν πασατέμπο (από το passo: περνάω κι το tempo: χρόνος) και ήταν για πολλά χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλείς ξηροί καρποί, αφού ήταν χορταστικοί και σε πολύ χαμηλή τιμή. 
Υπήρχαν εποχές που όλη η Ελλάδα έτρωγε πασατέμπο, όπως φανερώνουν οι ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, καθώς και τα λαϊκά άσματα της εποχής, με πιο χαρακτηριστικό ρεμπέτικο του Μανώλη Χιώτη «Ο πασατέμπος», ένα τραγούδι του 1946




Ετοιμάστε ένα θρεπτικό και υγιεινό σνακ
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, οι κολοκυθόσποροι είναι μια ιδιαίτερα υγιεινή τροφή, επειδή έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν πολύτιμες λιπαρές ουσίες και ωμέγα 3 για την καλή λειτουργία της καρδιάς, αντιοξειδωτικά και είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Κ, φωσφόρου, μαγγανίου, μαγνησίου, σιδήρου, και ψευδάργυρου.

Ένα σημαντικό ατού που έχει η κολοκύθα και οι κολοκυθόσποροι είναι ότι έχουν ήπια γεύση που δένει αρμονικά σε πολλές συνταγές, αλμυρές και γλυκές. Μπορείτε, λοιπόν, να τις προσθέσετε ως γαρνιτούρα σε σούπες, σαλάτες, τάκος ακόμη και παγωτό! Μπορείτε επίσης να τους χρησιμοποιήσετε καβουρδισμένους στις σάλτσες πέστο, ως εναλλακτική για τα κουκουνάρια. Γενικότερα, να έχετε υπόψη σας ότι οι κολοκυθόσποροι μπορούν να δώσουν μια τραγανή υφή στο πιάτο που ετοιμάσατε.

Για την προετοιμασία
Οι μεγάλες πορτοκαλί κολοκύθες που είναι πλούσιες σε κολοκυθόσπορους χρειάζονται κάποια δεξιοτεχνία για να καθαριστούν, επειδή είναι μεγάλες και η φλούδα τους είναι σκληρή. Στη διαχείρισή τους, μοιάζουν πολύ με ένα μεγάλο καρπούζι.

Θα πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι. Θα στηρίξετε την κολοκύθα στον πάγκο της κουζίνας, θα την κρατήσετε σταθερή και με το μαχαίρι θα αρχίσετε να κόβετε σιγά σιγά στη μέση μέχρι να ανοίξει σε δύο κομμάτια. Θα πάρετε το κάθε κομμάτι και θα αφαιρέσετε προσεκτικά τους σπόρους με ένα κουτάλι. Θα ρίξετε τους σπόρους σε ένα μεγάλο μπολ με νερό για να καθαρίσουν και να απομακρυνθεί ο πολτός της κολοκύθας.

Στη συνέχεια, θα τους ξεπλύνετε και θα τους αφήσετε σε ένα σουρωτήρι. Όταν δείτε ότι έχουν στραγγίξει, θα απλώσετε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας σε μια μεγάλη επιφάνεια και θα αφήσετε τους κολοκυθόσπορους να στεγνώσουν εντελώς πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο. Μην βιαστείτε, το στέγνωμα, μπορεί να πάρει μερικές ώρες, ανάλογα με τα επίπεδα υγρασίας της κουζίνας σας και είναι το πιο σημαντικό βήμα της διαδικασίας για να ψηθούν και να γίνουν τραγανοί οι κολοκυθόσποροι.




Για το ψήσιμο
Για να ψήσετε κολοκυθόσπορους θα χρειαστείτε ένα μεγάλο ρηχό ταψί, το ταψί της κουζίνας είναι ιδανικό, αντικολλητικό χαρτί, λίγο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και προαιρετικά κάποια από τα μπαχαρικά για να δώσετε πιο ιδιαίτερη γεύση.

Τα μπαχαρικά είναι τα πιο δημιουργικά υλικά της κουζίνας, εκείνα που δίνουν γεύση και χαρακτήρα σε κάθε παρασκευή. Αν θέλετε να κάνετε τους σπόρους γλυκούς, μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη και κανέλα (και να τους προσθέσετε ως γαρνιτούρα πάνω από μια απλή κρέμα ή ένα ρυζόγαλο), αν θέλετε να είναι πιο αλμυροί, μπορείτε να προσθέσετε αλάτι, σκόνη μουστάρδας και σκόνη σκόρδου. Για πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα, μπορείτε να τους αρωματίσετε με λίγο κύμινο, κουρκουμά και κόλιανδρο. Αν σας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις λίγες νιφάδες τσίλι θα κάνουν τη διαφορά.

Αφού οι κολοκυθόσποροι έχουν στεγνώσει καλά, θα τους απλώσετε ομοιόμορφα στο ταψί με το αντικολλητικό χαρτί, θα προσθέσετε τα καρυκεύματα που θέλετε, θα ραντίσετε με λίγο ελαιόλαδο και θα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180­°C. Θα είναι έτοιμοι όταν δείτε δείτε να παίρνουν ένα ελαφρύ χρυσοκάστανο χρώμα.

Παρακολουθήστε προσεκτικά τους σπόρους στον φούρνο, καθώς ο χρόνος ψησίματος ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθός τους. Μπορεί να χρειαστούν μόνο 7 λεπτά, μπορεί και 15’. Δοκιμάστε τους, θα πρέπει να είναι τραγανοί. Όταν θα τους βγάλετε από το φούρνο, θα τους αφήσετε να κρυώσουν και θα τους καθαρίσετε.

Οι ψημένοι κολοκυθόσποροι μπορούν να διατηρηθούν σε αεροστεγές δοχείο για μερικές ημέρες. Για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείτε να τους διατηρήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Extra tip: Για να είστε σίγουροι ότι οι σπόροι σας θα ψηθούν άψογα και θα είναι γευστικοί και τραγανοί, μπορείτε πριν τους βάλετε στο φούρνο να τους βράσετε σε ελαφρά αλατισμένο νερό για 10 με 15 λεπτά.


 www.olivemagazine.gr