Εσείς με ποιο ημισφαίριο του εγκεφάλου σας λειτουργείτε περισσότερο; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εσείς με ποιο ημισφαίριο του εγκεφάλου σας λειτουργείτε περισσότερο;



Τα εγκεφαλικά ημισφαίρια είναι τα δυο τμήματα στα οποία χωρίζεται μορφολογικά αλλά και από άποψη λειτουργιών ο εγκέφαλος του ανθρώπου. Εσείς ποιο νιώθετε πιο έντονα δικό σας;

Το αριστερό μας ημισφαίριο ελέγχει το δεξί ήμισυ του σώματος αισθητικά και κινητικά, και εδώ μπορούμε να πούμε πως εργάζεται ακατάπαυστα το πρακτικό μας κομμάτι. Λεκτικές, νοητικές διεργασίες, μαθηματικά, αναλύσεις, αίσθηση του χρόνου, υπολογισμοί, η επικοινωνία με λέξεις κατά κυριολεξία, την επεξεργασία των ακουστικών ερεθισμάτων και της αφηρημένης πληροφορίας, η γραμματική, οι κανόνες, τα ποσοστά. Όλα δουλεύονται εδώ.

Tο δεξί μας ημισφαίριο είναι το καλλιτεχνικό μας κομμάτι. Είναι η μουσική, η τέχνη, τα χρώματα. Ελέγχει δε το αριστερό ήμισυ του σώματος τόσο κινητικά όσο και αισθητικά και είναι αυτό που μας βοηθά να αντιλαμβανόμαστε τον χώρο, το χιούμορ, τη σύνθεση μελωδιών, τα χρώματα και τις εκφράσεις. 

Είναι υπεύθυνο ακόμα για την διάκριση πολύπλοκων ακουστικών τόνων, την πρόκληση παρορμητικής συμπεριφοράς, τα αισθήματα, τις συγκινήσεις, την δημιουργικότητα, την φαντασία και την καλλιτεχνική έκφραση.

Υπάρχει βέβαια και η άποψη νευροεπιστημόνων πως δεν είναι τόσο διακριτή η λειτουργία των δύο ημισφαιρίων και πως οι εγκεφαλικές λειτουργίες