Λαϊκές αγορές: Αντιδράσεις για το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Λαϊκές αγορές: Αντιδράσεις για το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησηςΔιαφωνούν και πάλι οι εργαζόμενοι των λαϊκών αγορών με το νέο νομοσχέδιο, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αναφορικά με το μέλλον τους.

Σε αυτή την απόφαση κατέληξε το διοικητικό συμβούλιο της Γενικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Ελλάδας.

Κοινός τόπος ήταν ότι η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε καμία από τις προτάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των Λαϊκών Αγορών και επιμένει σε δυσδιάκριτες διατάξεις που υποκρύπτουν μεθοδεύσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Γενική Συνομοσπονδία Λαϊκών Αγορών δεν διαπραγματεύεται και δεν υποθηκεύει το μέλλον και την ζωή των Λαϊκών Αγορών..

Δεν συμμετέχει σε ανόητα παίγνια εις βάρος των χιλιάδων οικογενειών, που βιοπορίζονται καθημερινά στις Λαϊκές Αγορές και δεν θα λάβει μέρος σε τακτικές που κατευθύνουν τους Έλληνες καταναλωτές σε μονόδρομους άλλων συμφερόντων.

Δεν πρόκειται έμμεσα ή άμεσα να συναινέσει στην ολική καταστροφή του υγιούς πρωτογενή τομέα της χώρας, που αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα για την Ελλάδα και θα την οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομικό κι όχι μόνο μαρασμό της.

Στο πλαίσιο αυτό και θέτοντας τους πάντες προ των ευθυνών τους, η Γενική Συνομοσπονδία έχει προγραμματίσει νέα τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να συζητήσει εκ νέου και να αποφασίσει, τις όποιες μορφές κινητοποιήσεων της αν κριθούν απαραίτητες.

ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ

Άρθρο 67

Όχι στην Ανάθεση του καθορισμού των εξαιρουμένων άρθρων από το Νομοσχέδιο που δίνει στον Υπουργό το Δικαίωμα με Υπουργικές Αποφάσεις
να καθορίζει εκ των υστέρων τα κάτωθι άρθρα άρθρο 7 Όροι διάθεσης των προϊόντων / υπηρεσιών στο υπαίθριο εμπόριο

άρθρο 8 είδη πώλησης – αλλαγή προσθήκη προϊόντων

άρθρο 9 Όροι δραστηριοποίησης πωλητών στο υπαίθριο εμπόριο (εταιρίες πωλητών) που εμπεριέχουν την Σύσταση ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ (Εταιρείες).

Άρθρο 11, Άρθρο 13

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ των Παραγωγικών Αδειών μια φορά τον χρόνο.

ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ των Αγροτών στις Λαϊκές Αγορές.

Άρθρο 17

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ για την ΜΗ ΠΩΛΗΣΗ προϊόντων σε ποσοστό τουλάχιστον 70% επί της δηλωθείσας ποσότητας στο ΟΣΔΕ / ΕΛΓΑ.

Άρθρο 56
Όχι στην Αποστολή E-Mail στην πλατφόρμα Ε-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ εφόσον μόνο τα Super Market που κάνουν πάνω από 90.000.000 τζίρο υποχρεούνται στην ενημέρωση της πλατφόρμας μετά τις 30/06/2021.

Άρθρο 66

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ με ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ και ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Μακροχρόνια Άνεργοι – Πολύτεκνοι

Τέκνα ήδη Αδειούχων Πωλητών

Πρόσωπα που εργάζονται ως βοηθοί στις Λαϊκές Αγορές

Πρόσωπα που ασκούν Αγροτική Δραστηριότητα (παραγωγού λαϊκών) κατά κύριο επάγγελμα και αδυνατούν να συνεχίσουν.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαταραχθεί η ποσόστωση των θέσεων

που υπάρχει σήμερα στις Λαϊκές Αγορές με 50% Παραγωγούς και 50% Επαγγελματίες και Βιομηχανικών Ειδών πωλητές. Ούτε η αναλογία των θέσεων Παραγωγών προς Επαγγελματίες που πρέπει να είναι 1 προς 1 και στις καινούργιες και στις υπάρχουσες Λαϊκές Αγορές, όπως και δεν μπορεί μέσω του Νόμου, να επιβραβεύονται για την παραβατικότητα τους ορισμένοι αδειούχοι.

Άρθρο 62 ΠΟΙΝΕΣ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Όχι στην απώλεια αδείας για την μη πώληση προϊόντων σε ποσοστό τουλάχιστον 70% επί της δηλωθείσας ποσότητας στο ΟΣΔΕ / ΕΛΓΑ.

Όχι στην απώλεια αδείας για 3 μήνες για την μη έκδοση 3 αποδείξεων στο διάστημα ενός έτους. Προτείνουμε το Διοικητικό Πρόστιμο που ορίζει η ΑΑΔΕ.

Όχι στην απώλεια αδείας λόγω μη απόδοσης του Ημερήσιου Ανταποδοτικού Δικαιώματος για 2 συνεχόμενους μήνες.

Άρθρο

Όχι στη προσκόμιση Φορολογικής – Ασφαλιστικής Ενημερότητας.

Άρθρο 17
Όχι στην Υποχρεωτική Προκήρυξη Υφιστάμενων Αδειούχων Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών για τη ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ

Άρθρο 26 ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ίδρυση Νομικών Προσώπων σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας
με την σύσταση Διοικητικών Συμβουλίων όπου εξασφαλίζεται η συμμετοχή Εκπροσώπων των Ομοσπονδιών Παραγωγών, Επαγγελματιών.

Ανά Περιφέρεια στο Νομικό Πρόσωπο για την λειτουργία των Λαϊκών Αγορών προΐσταται θεματικός Αντιπεριφερειάρχης για την εύρυθμη Λειτουργία του.

Απαραίτητα να ορίζεται το ύψος για το Ημερήσιο Ανταποδοτικό Δικαίωμα
ανά Περιφέρεια για τη Διοίκησή τους συστήνονται Διοικητικά Συμβούλια με αποφάσεις των οικείων Περιφερειακών Συμβουλίων όπου εξασφαλίζεται η συμμετοχή των Ομοσπονδιών Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών
Λαϊκών αγορών.

Ως φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών θα πρέπει να
οριστούν οι Περιφέρειες με τις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες όλης
της Χώρας.

Άρθρο 11
ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ των Παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές

Δικαίωμα του κάθε Αγρότη Παραγωγού να εκδίδει Άδεια καταθέτοντας

ΟΣΔΕ, Ε9, Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ικανότητας και κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότης.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ.

Όπως επιτρέπει και θεσπίζει Παράλληλα Εισοδήματα για τους Επαγγελματίες Πωλητές Λαϊκών Αγορών

ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ και στους Παραγωγούς η Διακίνηση και Διάθεση
στις Λαϊκές Αγορές Προϊόντων ιδίων με τα παραγόμενα είδη τους
σε ποσοστό 1/3 των δηλωθέντων ποσοτήτων κατά την θεώρηση της άδειας
για την ενίσχυση της παρουσίας και δραστηριοποίησης των Παραγωγικών τους Θέσεων.

Άρθρο 66

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

με ΚΟΙΝΟΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΚΡΙΤΗΡΙΑ και ΜΟΡΙΑ

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η αναλογία των θέσεων Παραγωγών προς Επαγγελματίες που πρέπει να είναι 1 προς 1 και στις ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ και στις
νέες Λαϊκές Αγορές, όπως και δεν μπορεί μέσω του Νόμου, να επιβραβεύονται για την παραβατικότητα τους ορισμένοι αδειούχοι

Μακροχρόνια Άνεργοι – Πολύτεκνοι

Τέκνα ήδη Αδειούχων Πωλητών

Πρόσωπα που εργάζονται ως βοηθοί στις Λαϊκές Αγορές

Πρόσωπα που ασκούν Αγροτική Δραστηριότητα (παραγωγού λαϊκών) κατά κύριο επάγγελμα και αδυνατούν να συνεχίσουν.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΣΕ

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η αναλογία των θέσεων Παραγωγών προς Επαγγελματίες που πρέπει να είναι 1 προς 1 και στις ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ και στις νέες Λαϊκές Αγορές, όπως και δεν μπορεί μέσω του Νόμου, να επιβραβεύονται για την παραβατικότητα τους ορισμένοι αδειούχοι.

Ούτε να διαταραχθεί η ποσόστωση των θέσεων που υπάρχει σήμερα στις Λαϊκές Αγορές με 50% Παραγωγούς και 50% Επαγγελματίες και Βιομηχανικών Ειδών πωλητές.

Η φιλοσοφία των Λαϊκών Αγορών 92 χρόνια δεν πρέπει να αλλάξει,
οι Παραγωγοί και Επαγγελματίες μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και σε άλλα προγράμματα με τον ΚΑΔ ως Φυσικά Πρόσωπα.

Άρθρο 11
Σύσταση 5μελών Επιτροπών Βελτίωσης Απόδοσης Θέσεων με ΜΟΡΙΑ και ΚΡΙΤΗΡΙΑ με εκπροσώπους Παραγωγών και Επαγγελματιών και να μην χάνουμε τις θέσεις όταν Αιτούμαστε Βελτίωσης.

Άρθρο 62 
ΠΟΙΝΕΣ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Οι ποινές στις Λαϊκές Αγορές πρέπει να είναι όπως στο Στεγασμένο Εμπόριο.

Άρθρο 32
ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

να Αναβαθμίζονται οι ήδη υπάρχουσες Λαϊκές Αγορές σε όλη τη Χώρα ,
με καινούργιες Τέντες, Ομπρέλες, Κάδο Απορριμμάτων, με Παροχή Ρεύματος – Νερού, με Χημικές Τουαλέτες και τα Δημοτικά Τέλη να αποδίδονται από τις Περιφέρειες.

Άρθρο
Βιομηχανικά Είδη, Παραγωγοί Ανθέων 20% συμμετοχής στις Εμποροπανηγύρεις. Ανεξαρτήτως από τις Ημέρες Προσέλευσης στις Λαϊκές.

Άρθρο 23
Για την διευκόλυνση της λειτουργίας των Δευτεροβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργάνων (Ομοσπονδιών) και των Τριτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργάνων (Συνομοσπονδιών) όλων των Πωλητών Λαϊκών Αγορών, πέραν του Ημερησίου Τέλους συνεισπράττεται και συνδρομή υπέρ
των Οργάνων αυτών.

Το ποσό της συνδρομής που εισπράττεται με την διαδικασία της παρούσας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του ημερήσιου ανταποδοτικού τέλους για τα Δευτεροβάθμια Όργανα και το 3% του ημερήσιου ανταποδοτικού τέλους για τα Τριτοβάθμια Όργανα».

Δεν υπάρχουν σχόλια