Google: Θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώνει τη χαμηλή ποιότητα φωτογραφιών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Google: Θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώνει τη χαμηλή ποιότητα φωτογραφιών

 

Οι φωτογραφίες που ανεβάζουμε στο διαδίκτυο δεν έχουν πάντα την επιθυμητή ποιότητα και η Google θέλει να βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα, ανακοινώνοντας μια τεχνική που θα χρησιμοποιεί την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.

Με τη χρήση δύο διαφορετικών τεχνικών και μοντέλων (SR3 και CDM), η γνωστή εταιρεία θα μπορεί να βελτιώνει αυτόματα την ποιότητα των φωτογραφιών που ανεβαίνουν από τους χρήστες. Οι εικόνες μπορεί να είναι είτε κάποιες παλιές λήψεις (όπου και οι τεχνολογίες και οι φακοί ήταν περιορισμένων δυνατοτήτων), είτε κάποιες νέες λήψεις που απλά δεν έγιναν με τις σωστές ρυθμίσεις ή υπό τις ιδανικές συνθήκες.

Στόχος είναι να ανέβει η ποιότητα των εικόνων που ανεβάζει ο μέσος χρήστης, ο οποίος δεν είναι και τόσο εξοικειωμένος με τα της τεχνολογίας και της φωτογράφισης. Μάλιστα, η ομάδα ερευνητών της Google ανέβασε και μια ανάλυση των τεχνικών που θα χρησιμοποιήσει στο επίσημο blog της, ωστόσο απευθένεται σε άτομα εξειδικευμένα με τεχνικούς όρους. 

Η τεχνική SR3 δημιουργεί ένα αντίγραφο της εικόνας χαμηλής ανάλυσης με αρκετά μεγάλο ποσοστό «θορύβου», ενώ στη συνέχεια το καθαρίζει σιγά-σιγά. Στη συνέχεια δημιουργεί την αντίστροφη διαδικασία και εν τέλει συνδυάζει τα δύο αποτελέσματα για να αποδώσει μια καθαρή εικόνα καλύτερης ποιότητας από την αρχική.

Για παράδειγμα, η εταιρεία έδειξε το πως μπορεί να βελτιωθεί μια εικόνα ανάλυσης 64x64 pixels σε μια αντίστοιχη ανάλυσης 1024x1024 pixels με την τεχνική SR3, με το τελικό αποτέλεσμα να καταφέρει να εντυπωσιάσει. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί και για ακόμη μεγαλύτερες αναλύσεις που μπορεί να φτάσουν έως και τα επίπεδα του 8Κ.



H τεχνική CDM λειτουργεί διαφορετικά και εκμεταλλεύεται δεδομένα από φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του ImageNet. Μέσα από μια σειρά διαφορετικών μοντέλων που «τρέχουν» παράλληλα, δημιουργείται μια αλυσίδα που ξεκινάει με μια εικόνα χαμηλής ανάλυσης και στη συνέχεια ανεβαίνει τμηματικά.

Οι εικόνες του ImageNet περιλαμβάνουν διάφορα μοντέλα και σενάρια, όπως αυτά της φωτογραφίας που ακολουθεί, έτσι ώστε να καλύπτουν πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις.

Image
Η Google σημειώνει πως με αυτές τις τεχνικές θα καταφέρει να ανεβάσει στην πορεία των ετών τη συνολική ποιότητα των φωτογραφιών που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο, ασχέτως αν η αρχική πληροφορία παρέχεται σε κάτι μη ιδανικό.