Σε αναστολή εργασίας έξι χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί - Επιστρέφουν όσοι υγειονομικοί εμβολιάζονται - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σε αναστολή εργασίας έξι χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί - Επιστρέφουν όσοι υγειονομικοί εμβολιάζονται


Περίπου 6 χιλιάδες εργαζόμενοι -και συγκεκριμένα 5.895- τίθενται σε καθεστώς αναστολής εργασίας και απομακρύνονται από τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τον νόμο για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των υγειονομικών, απέναντι στον κορονοϊό και τη νόσο Covid-19.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, έχουν εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους μόνο στα νοσοκομεία. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία τίθενται σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών και άνευ ασφαλιστικής κάλυψης.

Ενωμεταξύ, δεν είναι λίγοι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί υπάλληλοι που αρνούνται να παραλάβουν τις πράξεις αναστολής εργασίας, που τους αποδίδουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.

Διαδικασίες παράδοσης με δικαστικό κλητήρα, ενεργοποιεί το Υπουργείο Υγείας, την ώρα που κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στα νοσοκομεία.

Από νωρίς το πρωί, οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στις πύλες όλων των νοσοκομείων της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για την αποχώρηση από το ΕΣΥ χιλιάδων συναδέλφων τους. Παράλληλα πραγματοποίησαν συμβολικές καταλήψεις στα γραφεία των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μάλιστα, όπως μετάδωσε ο ΣΚΑΪ, οι εργαζόμενοι -κατά παράβαση των μέτρων προστασίας και των πρωτοκόλλων για τον κορονοϊό- πραγματοποίησαν πορεία… εντός των διαδρόμων του νοσοκομείου, με τη συμμετοχή δεκάδων ατόμων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, πάντως, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί οι οποίοι θα δουν την πύλη της εξόδου τους από το ΕΣΥ είναι συνολικά, περίπου 10.000.

Την ίδια στιγμή, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, που θα καλύψει προσωρινά τα κενά των ανεμβολίαστων που αποχωρούν. Έτσι, το σύστημα Υγείας βρίσκεται προς το παρόν σε προσωρινό κίνδυνο, καθώς οι εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού δεν θα καταφέρουν να καλύψουν με επάρκεια τα κενά.

Πλεύρης: Άρση αναστολής για όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν

Τη δυνατότητα άρσης της αναστολής όσων υγεινομικών εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση δίνει τροπολογία που προωθεί στη Βουλή η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ειδικότερα ο κ. Πλεύρης δήλωσε:

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του προσωπικού του ΕΣΥ θεσπίστηκε προκειμένου να συμβάλλει στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών, όχι μόνο έχει εμβολιαστεί, αλλά έχει δώσει μάχη για τον εμβολιασμό των πολιτών. Ο νόμος εφαρμόζεται για τους λίγους ανεμβολίαστους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που προστρέχουν στο σύστημα υγείας. 

Η εφαρμογή του γίνεται με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Και στην εφαρμογή αυτή δεν θα υπάρξει παρέκκλιση. Όποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί.

Δεδομένου, όμως, ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους».