Βουλή: Εγκρίθηκε με 158 «υπέρ» το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Τι αλλάζει στις επικουρικές - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Βουλή: Εγκρίθηκε με 158 «υπέρ» το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Τι αλλάζει στις επικουρικέςΚατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο από την Ολομέλεια της Βουλής.


Επί της αρχής οι προωθούμενες ρυθμίσεις έλαβαν 158 «υπέρ» από τους βουλευτές της πλειοψηφίας ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε.

Να σημειωθεί ότι με το νέο νομοσχέδιο, αντί ενός γενικού «κορβανά» για τις επικουρικές, στον οποίο σήμερα τοποθετούνται οι εισφορές των σημερινών εργαζομένων και κατευθύνονται στην πληρωμή των επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων, υιοθετείται η λογική του «ατομικού κουμπαρά» για τον κάθε νέο που θα συμμετάσχει στο νέο σύστημα.

Ειδικότερα, οι εισφορές των νέων θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις. Οι εισφορές που πληρώνει ο κάθε νέος εργαζόμενος θα πηγαίνουν στη δική του σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται στη βάση του σωρευμένου ποσού εισφορών και αποδόσεων.

Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει. Δηλαδή 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και 6% από εκεί και πέρα για τους μισθωτούς και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους.