Ποιες ουσίες, πέραν των ναρκωτικών, αποδεικνύονται πιο επικίνδυνες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ποιες ουσίες, πέραν των ναρκωτικών, αποδεικνύονται πιο επικίνδυνες



Αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για τον άνθρωπο των ανεπτυγμένων χωρών, προκαλώντας θάνατο, αρρώστιες με το τσουβάλι και εθισμό, σε πολύ χειρότερο μάλιστα βαθμό από τα ναρκωτικά!


Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Addiction», αυτές είναι ο καπνός και το αλκοόλ! Η Παγκόσμια Στατιστική στο Αλκοόλ, τον Καπνό και τα Παράνομα Ναρκωτικά για το 2017 δημοσιεύτηκε πρόσφατα και εξηγεί πως το αλκοόλ και ο καπνός έχουν το μεγαλύτερο αποτύπωμα στην ανθρώπινη υγεία από όλες τις επιβλαβείς ουσίες που αποκαλούμε ναρκωτικά.


Το δυσανάλογα μεγάλο κακό που επιφέρουν, λένε οι ερευνητές, έχει σίγουρα να κάνει με το γεγονός ότι τα βρίσκεις πιο εύκολα -και νόμιμα- από τα παράνομα ναρκωτικά. Σύμφωνα με τα στατιστικά τους, το 18% των ανθρώπων «πίνουν βαριά» τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ενώ το 15% καπνίζει σε καθημερινή βάση. Στον αντίποδα, ο κόσμος έκανε πέρυσι χρήση μαριχουάνας σε ποσοστό 3,8% και αμφεταμίνης στο 0,77%, οπιοειδή το 0,37% και κοκαΐνη το 0,35%.


Αυτοί που κάνουν μάλιστα την υψηλότερη κατανάλωση αλκοολούχων και καπνού κατά μέσο όρο είναι οι Ευρωπαίοι, μια τάση που κρατά από το 2015, όταν η χρήση αυτών των ουσιών έφτασε σε διπλάσια νούμερα σε σχέση με το μέσο παγκόσμιο όρο: Ανατολική Ευρώπη (11,98 λίτρα), Κεντρική Ευρώπη (11,61 λίτρα) και Δυτική Ευρώπη (11,09 λίτρα), την ίδια ώρα που η Γηραιά Ήπειρος κρατά τα ηνία και στο κάπνισμα.


Στα ναρκωτικά πάντως η Ευρώπη φαίνεται να τα πάει καλύτερα, καθώς προτιμά αλκοόλ και καπνό. ΗΠΑ και Καναδάς έχουν τα πρωτεία εδώ, σε χρήση κάνναβης, οπιοειδών και κοκαΐνης, ενώ Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία σημειώνουν τους υψηλότερους μέσους όρους σε χρήση αμφεταμίνης.


Κίνα, Ινδία και Ινδονησία σημειώνουν επίσης μεγάλα νούμερα σε καπνιστές, έχοντας ταυτοχρόνως και τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας για τους πότες. Τα στοιχεία της έρευνας αντλήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον ΟΗΕ και μια σειρά από θεσμούς και φορείς με παγκόσμια απήχηση.