Ποια μέτρα θα τηρούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς από σήμερα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ποια μέτρα θα τηρούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς από σήμερα


Άνοιξαν σήμερα, Τρίτη οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας με υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σε αυτούς, αλλά όχι για τα βρέφη και τα νήπια, όπως συνέστησε η επιτροπή των ειδικών.

Για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Οι οδηγίες


Με βάση την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση, χωρίς περιορισμό στις δυναμικότητες και με την αυστηρή τήρηση των μέτρων και των οδηγιών:

Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.

Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.

Διαχωρισμός των δραστηριοτήτων κατά τμήματα στο προαύλιο.

Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

Οι δηλώσεις της Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου

Η Υφυπουργός Πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε στην «Κοινωνία ώρα mega» για τον τρόπο λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά και για το νομοσχέδιο για την «ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας».

Έτοιμοι να υποδεχθούν στην «αγκαλιά» τους τα μικρά παιδιά σε ένα ασφαλές περιβάλλον είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Μιλώντας για την αρχή της βρεφονηπιακής χρονιάς, η κυρία Μιχαηλίδου τόνισε πως «ξεκινάμε με τα ίδια πρωτόκολλα που έκλεισε η προηγούμενη χρονιά. 

Ξέρουμε ότι 1 στα 5 κρούσματα είναι παιδιά, οπότε είμαστε πολύ προσεκτικοί. Υποχρεωτικό τεστ των εργαζομένων κάθε εβδομάδα στους ανεμβολίαστους. Ξεκινάμε με ένα τεστ και έχουμε ήδη καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή το αίτημά μας να δουμε αν τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία θα αλλάξουν τις συνθήκες λειτουργίας».

Ερωτηθείσα για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εργαζόμενους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς σημείωσε πως: «Στις προνοιακές δομές γήρατος και αναπηρίας ξεκίνησε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. 

Η κυβέρνηση προτεραιοποιεί τα μέτρα στη βάση της ευαλωτότητας. Τα αυστηρά πρωτόκολλα ξεκίνησαν από τα γηροκομεία για παράδειγμα. Η αρμόδια επιτροπή, κι η κυβέρνηση μαζί με την κυρία Θεοδωρίδου θα αποφασίσουν αν οι βρεφονηπιακοί βάσει ευαλωτότητας θα μπουν στην υποχρεωτικότητα. Δεν αποκλείεται αλλά δεν είναι στον άμεσο σχεδιασμό των επόμενων εβδομάδων».

«Κοιτάμε τα τεστ αν είναι σελφ τεστ ή μοριακά. Θα μπούμε στη ρύθμιση να είναι μοριακά για μεγαλύτερο έλεγχο κι ασφάλεια», πρόσθεσε.

Μέσα στον Σεπτέμβριο στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας»

«Στο Υπουργείο έχουμε βάλει σημαία την παιδική προστασία. Μια από τις αλλαγές είναι το πρόγραμμα Κυψέλη», σημείωσε η Υφυπουργός. «Για πρώτη φορά το κράτος ορίζει τι κάνουν τα παιδιά μας μέσα, τι δραστηριότητες κάνουν, βάζουμε ένα πρόγραμμα δεξιοτέτητων αλλά και την πρώιμη ανίχνευση», εξήγησε.

Δημιουργείται ένα ενιαίο, ολιστικό, καθημερινό πρόγραμμα, κοινό για όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας που θα προσφέρει στα βρέφη και τα νήπια την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους μέσω διαφορετικών δραστηριοτήτων και ερεθισμάτων και στους γονείς τους να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία. 

Καθιερώνεται ο τακτικός έλεγχος όλων των βρεφών και νηπίων για την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν αδυναμιών και δυσκολιών. Θεσπίζεται Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης για το συντονισμό της προσχολικής αγωγής και την ενιαία διαχείριση του νέου προγράμματος.

Αναφορικά στην προστασία κακοποίησης των παιδιών, ανέφερε πως: «βγάζουμε κανόνες για να εξαλείψουμε την παιδική κακοποίηση».

θεσμοθετείται πλαίσιο πρόληψης και προστασίας έναντι της κακοποίησης των ανηλίκων, σε δομές παιδικής προστασίας όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ιδρύματα παιδικής προστασίας, τα Κέντρα Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία και οι παιδικές κατασκηνώσεις. Μεταξύ άλλων ορίζεται Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων ανά δομή.

Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης


«Το θέμα των αδήλωτων εισοδημάτων και πως δηλώνονται και βάσει αυτών μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Το αντιμετωπίζουμε συχνά στις κοινωνικές υποθέσεις. Δεν πηγαίνουν οι πόροι εκεί που πραγματικά χρειάζονται. Έχουμε βάλει δύο κύριους πυλώνες σαν Υπουργείο, το ένα είναι η προσχολική αγωγή, εκεί δεν υπάρχει κανένα παιδί που να κάνει αίτηση και να μένει εκτός. Και έχουμε δώσει προτεραιότητα στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία, όπου εκεί τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε πάρει 50% παραπάνω παιδιά. 

Για τα ΚΔΑΠ έχουν υπερδιπλιαστεί οι αιτήσεις, όταν έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο θα δούμε αν μπορούμε να καλύψουμε ακόμα περισσότερες οικογένειες», σημείωσε.

Κλείνοντας τόνισε πως «για τις δομές τις κοινωνικές, προνοιακές έχουμε υπάρξει βάσει ευαλωτότητας είμαστε κάθετοι. Το 92% των προνοιακών δομών είναι εμβολιασμένοι».
Δεν υπάρχουν σχόλια