Αγχωμένη μαμά – Κινήσεις ματ κατά του στρες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αγχωμένη μαμά – Κινήσεις ματ κατά του στρες



Εύκολα και απλά tips που θα μας χαλαρώσουν και θα βοηθήσουν τη διάθεσή μας να ανακάμψει γρηγορότερα
Το στρες είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας στις διάφορες προκλήσεις που εμφανίζονται. Κι ενώ όταν κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα καλό κίνητρο για να φέρουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις μας και να πετύχουμε τους στόχους μας, όταν γίνεται ο βασικός μηχανισμός μας να ανταποκρινόμαστε στις καταστάσεις, υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι το άγχος και οι στρεσογόνοι παράγοντες επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας. Από την καρδιά μέχρι τον εγκέφαλό μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το έντονο στρες μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό μας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μόνιμα.

Ειδικά σε μια εποχή που το στρες έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βρούμε λειτουργικούς τρόπους να το διαχειριζόμαστε, για το καλό της ψυχικής αλλά και συνολικής υγείας μας.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες κινήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε το στρες.

* Φτιάχνουμε μια λίστα ευγνωμοσύνης

Μπορεί να μας φαίνεται ακατόρθωτο το να νιώσουμε ευγνωμοσύνη όταν παράλληλα είμαστε στρεσαρισμένοι, ωστόσο όταν φέρνουμε στο μυαλό μας όσα μας δίνουν χαρά μπορούμε να βελτιώσουμε άμεσα τη διάθεσή μας. Δοκιμάζουμε λοιπόν να ξεκινήσουμε ένα καθημερινό ημερολόγιο όπου θα καταγράφουμε όλα όσα μας κάνουν να αισθανόμαστε ευγνώμονες.

* Θέτουμε τον ύπνο ως προτεραιότητά μας

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, ενώ το στρες οδηγεί σε δυσκολίες ύπνου. Για να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο, πρέπει να υιοθετήσουμε τις σωστές συνήθειες.

Φροντίζουμε να τηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ξαπλώνοντας και ξυπνώντας κάθε ημέρα τις ίδιες ώρες, αποφεύγουμε την έκθεση στο τεχνητό φως και τις οθόνες πριν τον ύπνο και κάνουμε ένα χαλαρωτικό ντους που θα μας προετοιμάσει για έναν ποιοτικό ύπνο.

* Πίνουμε νερό αντί για καφέ

Μπορεί να πίνουμε περισσότερο καφέ προκειμένου να «ανεβάσουμε» τα επίπεδα ενέργειάς μας, αλλά αυτή δεν είναι μια έξυπνη επιλογή, σε περιόδους έντονου στρες. Δοκιμάζουμε λοιπόν να αντικαταστήσουμε τον καφέ με νερό, πράσινο τσάι, φρέσκους χυμούς για να καλύψουμε τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες και να μείνουμε ενυδατωμένοι.

* Ανακαλύπτουμε τη φύση γύρω μας

Σχετική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα διαπίστωσε ότι τα άτομα που συχνάζουν καθημερινά στα αστικά πάρκα για 20 λεπτά κατά μέσο όρο ανέφεραν σημαντική αύξηση στην ικανοποίησή τους από τη ζωή μετά τη βόλτα τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βελτίωση αυτή συνδέεται άμεσα με τη μείωση των επιπέδων άγχους που προσφέρει η επαφή με τη φύση. Τι καλύτερο λοιπόν από το να ανακαλύψουμε τους χώρους πρασίνου της περιοχής μας;

* Εστιάζουμε στο τώρα

Αντί να σκεφτόμαστε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, εστιάζουμε στο τι μας συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή. Προσπαθούμε να σταματήσουμε να ανησυχούμε για το μέλλον και να σκεφτούμε τι έχουμε τώρα. Κάνουμε μια παύση, δίνουμε προσοχή στο περιβάλλον γύρω μας και επικεντρωνόμαστε στη βελτίωση της δεδομένης στιγμής. Ετσι, όχι μόνο θα αποφορτιστούμε, αλλά θα είμαστε επίσης σε θέση να διαχειριστούμε καλύτερα την τρέχουσα κατάσταση.

* Ξεκινάμε τη γυμναστική

Τα ψυχικά οφέλη της γυμναστικής σχετίζονται με τη νευροχημεία. Η σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, ενώ παράλληλα διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, χημικών στον εγκέφαλο που λειτουργούν ως «φυσικά παυσίπονα» και ενισχυτικά της διάθεσης. Οι ενδορφίνες είναι αυτές που κρύβονται πίσω από τα αισθήματα χαλάρωσης και αισιοδοξίας που συνοδεύουν τις προπονήσεις μας. Μπορούμε λοιπόν είτε μόνοι μας είτε με τον σύντροφό μας είτε με τα παιδιά μας να κάνουμε τις αγαπημένες μας ασκήσεις.

* Το ρίχνουμε στο διάβασμα

Σε έναν κόσμο που οι οθόνες είναι κυρίαρχες, είναι εύκολο να ξεχάσουμε την ευχαρίστηση που μπορούμε να βρούμε στις σελίδες ενός βιβλίου. Ο,τι και να μας απασχολεί (και μας απασχολούν αρκετά) ένα βιβλίο αρκεί για να το βγάλουμε από το μυαλό μας, έστω για λίγο. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή το μυαλό αναγκάζεται να συγκεντρωθεί σε αυτό που διαβάζει και κάπως έτσι αποσπάται η προσοχή του από τους υπόλοιπους προβληματισμούς που το βασανίζουν. Μάλιστα, σημασία δεν έχει το τι είδους βιβλίο θα επιλέξουμε να διαβάσουμε, αλλά το να απορροφηθούμε από αυτό. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, ακόμη και 6 λεπτά ανάγνωσης την ημέρα αρκούν για να αποβάλουμε τα 2/3 του καθημερινού στρες που βιώνουμε.

* Μένουμε συνδεδεμένοι με τα αγαπημένα μας άτομα

Οταν αισθανόμαστε στρες, ένας καλός τρόπος να εκτονωθούμε είναι να μιλήσουμε με κάποιον φίλο μας. Σίγουρα, δεν θα έχει τις λύσεις στους προβληματισμούς μας, αλλά και μόνο που θα μοιραστούμε τις ανησυχίες μας, θα νιώσουμε καλύτερα.

* Επιλέγουμε έξυπνα τι βάζουμε στο πιάτο μας

Ενώ δεν υπάρχουν «μαγικές» τροφές που μπορούν να καταπολεμήσουν αυτόματα το άγχος, υπάρχουν τροφές που βοηθούν την ψυχολογία μας όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Ο σολομός, τα αβγά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η γαλοπούλα, η μπανάνα, η βρόμη, το χαμομήλι, η μαύρη σοκολάτα, ο κουρκουμάς και τα βατόμουρα είναι μερικές τροφές που φαίνεται να βοηθούν στη διαχείριση του στρες.

*Αναπνέουμε… σωστά


Οταν νιώθουμε στρες, τείνουμε να παίρνουμε μικρές, επιφανειακές αναπνοές στην περιοχή του θώρακα. Εστιάζουμε λοιπόν στην αναπνοή μας και φροντίζουμε να παίρνουμε αργές, ήρεμες και ελεγχόμενες αναπνοές, οι οποίες είναι πιο αποτελεσματικές στο να μας ηρεμήσουν.

*Ακούμε μουσική

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, η ακρόαση μουσικής αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για την καλύτερη διαχείριση του στρες. Αλλωστε, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι το αγαπημένο μας τραγούδι μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας από αρνητικές σκέψεις και ανησυχίες που όχι μόνο δεν μας βοηθούν, αλλά μπορεί και να εντείνουν τον πανικό μας.

* Ζητούμε τη βοήθεια ενός ειδικού

Όταν το στρες φτάνει σε σημείο να μειώνει τη λειτουργικότητά μας και να δυσκολεύει την καθημερινότητά μας, καλό θα ήταν να αναζητήσουμε τη βοήθεια ενός διαπιστευμένου ψυχοθεραπευτή.

imommy
https