Θα επιβιώσει η σοκολάτα από την κλιματική αλλαγή; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θα επιβιώσει η σοκολάτα από την κλιματική αλλαγή;Κακάο ονομάζεται τόσο ο κόκκος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σοκολάτας όσο και το ίδιο το φυτό.
Σε γενικές γραμμές το φυτό κακάο ευδοκιμεί στα δάση του Αμαζονίου, όπου οι ντόπιοι εκεί το είχαν ξεχωρίσει για Σήμερα, το κακάο είναι μια από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στις τροπικές περιοχές, όπου οι μικροκαλλιεργητές εργάζονται σκληρά για να τροφοδοτήσουν την παγκόσμια αγορά.


Κλιματική αλλαγή και κακάο

Οι μελέτες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την καλλιέργεια κακάο τείνουν να κυμαίνονται από το κακό στο χειρότερο. 

Πρόσφατη έρευνα στο Περού που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα οικολόγων, με επικεφαλής τη Viviana Ceccarelli, επιβεβαίωσε αυτό που ανέφεραν και προηγούμενες μελέτες: το καλλιεργημένο κακάο έχει αρχίσει να χάνει έδαφος, καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται κάτι που θα επιφέρει περίπου 10% λιγότερη καλλιεργήσιμη έκταση κακάο στο Περού. 

Ωστόσο, ενδιαφέρον είναι ότι διαπίστωσαν επίσης και κάτι θετικό, ότι το κακάο μπορεί να ευδοκιμήσει ακόμη και στα νέα δεδομένα, δηλαδή ακόμη και σε ένα πιο θερμό περιβάλλο.

«Οι εκτιμήσεις προβλέπουν ένα θετικό μέλλον για το κακάο στο Περού, καθώς η τρέχουσα περιοχή αναμένεται να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό κατάλληλη και να επεκταθεί περαιτέρω στο μέλλον», εξηγεί η Ceccarelli. 

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί ότι παρά τα θετικά ευρήματα, οι λάτρεις της σοκολάτας δεν πρέπει να το «γιορτάσουν» πολύ σύντομα. Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμη κι αν το κακάο τα πάει καλά στα δάση ενός θερμότερου κόσμου, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναπτυχθεί αρκετά το ίδιο καλά με τη μορφή που που το ξέρουμε τώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια