Έλλειψη ύπνου – 9 σημάδια ότι δεν κοιμάστε όσο έχετε ανάγκη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Έλλειψη ύπνου – 9 σημάδια ότι δεν κοιμάστε όσο έχετε ανάγκη


Ο ύπνος είναι ζωή. Οι ενήλικες χρειαζόμαστε περίπου 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, προκειμένου το σώμα μας να μπορέσει επιδιορθωθεί και να εκτελέσει βασικές βιολογικές λειτουργίες. 

Αλλά μερικές φορές, η εργασία και ο τρόπος ζωής μπορεί να διαταράξουν την ικανότητά μας να κοιμηθούμε.

Η συχνή ή παρατεταμένη έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες να εμφανίσουμε χρόνιες ασθένειες.

Εάν δεν κοιμάστε αρκετά το σώμα σας θα σας το πει. Αυτά είναι τα σημάδια που σας λένε ότι οι ώρες που κοιμάστε, στην πραγματικότητα, δεν είναι αρκετές:

#1 Εμφανίσατε παντού σπυράκια

Ορισμένες μελέτες έχουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και της ακμής, η οποία πιθανώς σχετίζεται με το πώς ο ύπνος ελέγχει τις ορμόνες στο σώμα σας. Ακόμη, η έλλειψη ύπνου βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντάς σας ευπαθή σε διάφορες λοιμώξεις.

#2 Τα μάτια σας έχουν «κόψει»

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που στερούνται ύπνου τείνουν να εμφανίζουν περισσότερες ρυτίδες, πρήξιμο, μαύρους κύκλους και νωθρότητα. Γιατί; Ίσως το σώμα σας να χάνει τη δυνατότητά του να ελέγξει τις ορμόνες και να επιδιορθώσει τους ιστούς – κάτι το οποίο γίνεται στα βαθύτερα στάδια του ύπνου.

#3 Βάζετε βάρος

Όταν ξεκουράζεστε καλά, το σώμα σας μπορεί να ελέγξει σωστά τη γκρελίνη και τη λεπτίνη – τις ορμόνες που επηρεάζουν την πείνα σας. Χωρίς αυτές, μπορεί να αισθανθείτε την επιθυμία να φάτε περισσότερο από ό,τι χρειάζεστε, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να πάρετε βάρος.

#4 Λαχταράτε πρόχειρο φαγητό

Μετά από μια άγρυπνη νύχτα, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να επιλέξετε ένα cheeseburger με πατάτες αντί μία σαλάτα για το μεσημεριανό σας γεύμα. Ένας εγκέφαλος που στερείται ύπνου χάνει την ικανότητα λήψης αποφάσεων, γεγονός που διευκολύνει την ανάληψη άλλων επιθυμιών.

#5 Χρειάζεστε περισσότερη καφεΐνη

Εάν τα 2 φλιτζάνια καφέ που πίνετε συνήθως πλέον δεν αρκούν, ίσως να μην είστε τόσο ξεκούραστες όσο συνήθως. Αν και η καφεΐνη βραχυπρόθεσμα, μπορεί να σας κάνει πιο προσεκτικούς, μακροπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία ή άγχος.

#6 Έχετε τα νεύρα σας

Ο εκνευρισμός είναι αυτό που θα λέγαμε κλασικό σημάδι κακού ύπνου. Μια μελέτη που περιόρισε τους ανθρώπους σε 4,5 ώρες νυχτερινού ύπνου την εβδομάδα. Το αποτέλεσμα: Πιο αγχωμένοι, θυμωμένοι και ψυχικά εξουθενωμένοι άνθρωποι. Οι ίδιοι άνθρωποι ένιωσαν καλύτερα όταν επέστρεψαν στο κανονικό τους πρόγραμμα.

#7 Νιώθετε «πεσμένη»


Η κατάθλιψη και ο κακός ύπνος επίσης σχετίζονται στενά. Ακόμη χειρότερα, δημιουργούν φαύλο κύκλο καθώς και η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο ενώ μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο.

#8 Χάνετε τη συγκέντρωσή σας

Ακόμη και λίγο λιγότερος ύπνος – 6 ώρες αντί για 8 την ημέρα – μπορεί να σας κάνει να χάνετε τη συγκέντρωση σας και να ξεχνάτε με ευκολία. Κάτι που μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή σας στη δουλειά, ακόμα και την οδηγική σας ικανότητα. Πάνω από το 1/3 των ανθρώπων παραδέχονται ότι τους παίρνει ο ύπνος κατά την οδήγηση.

#9 Κάτι πάει πολύ λάθος το πρωί

Εάν ξυπνάτε με πονόλαιμο, ξηροστομία ή πονοκέφαλο αυτό μπορεί να υποδηλώνει υπνική άπνοια, ροχαλητό ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Και τα τρία φωνάζουν ότι δεν κοιμάστε σωστά. Εάν παρατηρήσετε έστω και ένα από αυτά τα συμπτώματα ξανά και ξανά, μιλήστε με το γιατρό σας. Υπάρχουν φάρμακα ή άλλες θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Κοιμηθείτε όσο έχετε ανάγκη

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 έως 9 ώρες ύπνου τη νύχτα. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά.

Τηρήστε ένα πρόγραμμα, που σημαίνει να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Κρατήστε το δωμάτιό σας δροσερό, ήσυχο και σκοτεινό.
Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας, επιλέγοντας ασκήσεις που τονώνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία, καθώς αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο βαθιά.

Ένας καλός νυχτερινός ύπνος επιδιορθώνει το σώμα και το μυαλό, πράγμα που σας βοηθά να λειτουργείτε στο μέγιστο.