Η τοποθέτηση του Μετώπου Ρήξης-Ανατροπής για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2022 του Δήμου Θέρμης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4/8/2022 - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η τοποθέτηση του Μετώπου Ρήξης-Ανατροπής για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2022 του Δήμου Θέρμης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4/8/2022




Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, των τοπικών συμβουλίων. Οι τοπικοί σύμβουλοι δέχονται καθημερινά την πίεση των κατοίκων, των εργαζομένων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, της νεολαίας για τα τόσα κ τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, βιολογικός, παιδικές χαρές, οδικά δίκτυα, ασφαλτοστρώσεις, σχολική στέγη, αντιπυρικά- αντιπλημμυρικά έργα, πολιτιστικά κέντρα, χώροι αναψυχής, αναπλάσεις χώρων, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, και τόσα άλλα.

Φταίει η διοίκηση του δήμου; Ναι. Όχι μόνο αυτή βέβαια. Πολλά προβλήματα προϋπάρχουν του Καποδίστρια του Καλλικράτη ,του Κλεισθένη κ όλες τις πρόσφατες τροπολογίες της Ν.Δ.

Αυτή είναι εμπειρία βγαλμένη μέσα από την ζωή η οποία μας λέει ότι οι κυβερνήσεις που πέρασαν ποτέ δεν έβλεπαν την ύπαιθρο ,τώρα και το κέντρο. Πλάι στις κυβερνήσεις της εκμετάλλευσης και τής Ε.Ε. στέκονταν οι κοινοτάρχες, οι δήμαρχοι οι περιφερειάρχες

Υπάρχει κρατικό αντιπυρικό έργο; Κοιτάξτε τι γίνεται. Ολη η χώρα καίγεται. Δυο χώρες Ελλάδα κ Τουρκία καίγονται. Αγοράζουν δις ευρώ για σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό προκειμένου να εξυπηρετήσουν στο όνομα των Α.Ο.Ζ. τα μεγάλα ντόπια και ξένα συμφέροντα χωρίς να δίνουν ευρώ για πυροσβεστικά μέσα και δημιουργία υπηρεσιών κατάσβεσης. Υπάρχει κρατικό πρόγραμμα για αντιπλημμυρικά έργα; Πολλάκις έχουμε θρηνήσει μετά από πλημμύρες ανθρώπινα θύματα κ μεγάλες υλικές ζημιές. Υπάρχει πρόγραμμα για σχολική στέγη; Για δίκτυα ύδρευσης άρδευσης ,για Γ.Π.Σ.;, για έργα στον πολιτισμό ,αθλητισμό; κλπ.

Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία αναφέρει ο δήμαρχος. ποια; από το 2013-14 μειώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις στους δήμους κατά 60% ενώ στην ουσία καταργήθηκε η ΣΑΤΑ. Τωρα η κυβέρνηση καθιέρωσε το πλαφόν. Για το δήμο Θέρμης είναι 18 000.000.ευρω. Ενωσε το πρόγραμμα Φιλόδημος της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το νέο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Στο Φιλόδημος είχαν εγκριθεί 10 εκ. εύρω τα οποία μεταφέρονται στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Απο αυτά τα 18εκ τα 4.320.000 είναι ΦΠΑ και τα παίρνει πίσω. Απο τα 13.680.000 που μένουν οι εκπτώσεις των μεγαλοεργολαβων φτάνουν στο -45% . έτσι ο δήμος έχει για έργα μόνο 6.840.000. τουλάχιστον για διάρκεια εφτά χρόνιά. τα συμπεράσματα δικά σας.

Μπορεί η διοίκηση του δήμου να έχει άλλη πολιτική; Όχι. Μπορεί να είναι ενάντια στο Κλεισθένη στον Καλλικρατη στις νέες τροπολογίες της Ν.Δ.; Όχι .και όχι μόνο εσείς αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης συμφωνείτε ιδεολογικά και πολιτικά με αυτά τα προγράμματα κ τις πολιτικές των κυβερνήσεων οι οποίες δεν δίνουν καμία λύση στα προβλήματα αντίθετα τα οξύνουν.

Το ένα είναι αυτό. Το άλλο έχει να κάνει με την έμμισθη αυτοδιοίκηση. και εδώ υπάρχει η αντίφαση. Σέ σύνολο 122 αυτοδιοικήτων στο δήμο Θέρμης αμείβονται οι 19 της διοίκησης εκτός 3 οι οποίοι δήλωσαν άμισθοι κ οι 14 πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων οι οποίοι αμείβονται με αποζημιώσεις. Ο αιρετός ο οποίος αμείβεται δεν μπορεί να έρθει σε αντίθεση με την κεντρική διοίκηση δεν μπορεί να έρθει σε αντίθεση με το δήμαρχο απομακρύνεται από τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Αντί της έμμισθης αυτοδιοίκησης ,μπορεί να λειτουργήσει άνετα η άμισθη αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους υπαλλήλους των υπηρεσιών του δήμου, με τις συλλογικότητες, τους κατοίκους. Γιατί στην Περιστερά οι κάτοικοι εθελοντικά εργάζονται άμισθα και φτιάχνουν από μόνοι τους τα πεζοδρόμια τους παραδοσιακούς τοίχους από πέτρα και κάνουν γκράφιτι σε διάφορες όψεις από μπετόν; Γιατί οι εθελοντές στα Βασιλικά βάφουν τα πεζοδρόμια και κάνουν καθαριότητα σε διάφορους κοινόχρηστους χώρους ; Αλλά και σε άλλες κοινότητες οι κάτοικοι κάνουν διάφορες εργασίες εθελοντικά ενώ εσείς πρέπει να αμείβεσθε;. Η άμισθη αυτοδιοίκηση είναι πολιτική μας θέση και γενικότερα του κινήματος των αντικαπιταλιστικών κινήσεων στην Ελλάδα.

Στις μέρες της κλιματικής κρίσης ένα τεχνικό πρόγραμμα πρώτα πρέπει να ξεκινάει από την προστασία του περιβάλλοντος. Τι έχουμε. Πρόβλημα με τα λατομεία στους Ταγαράδες. Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στον Άγιο Αντώνιο όπου θα παράγεται το καρκινογόνο rdf. ΣΜΑ ΘΕΡΜΗΣ ο οποίος με την εγκατάσταση της ΜΕΑ θα γίνει κατά τη γνώμη μας ΣΜΑ ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η πρόταση μας είναι : Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποιηση, επαναχρησιμοποίηση με κοινωνικό έλεγχο.

Αγωνιζόμαστε πάνω από δύο χρόνια για να λειτουργήσει το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Λιβάδι. Ο δήμαρχος στο μνημόνιο συνεργασίας με τον γ.γ. του δια βίου μάθησης και νεολαίας ανέφερε ότι το Σεπτέμβριο ελπίζουμε να λειτουργήσει το κέντρο στο Λιβάδι. Δεν το λέει σιγουρα .Σημερα όπου η κα Κεραμεως υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση καταργούν το άσυλο στα πανεπιστήμια ,με την ΕΒΕ (ελάχιστη βάση επιτυχίας) πετσόκοψε 27.000 υποψηφίους από την εισαγωγή στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με πρόσφατο νόμο εφαρμόζει την ατομική αξιολόγηση στους εκπαιδευτικούς και καθιερώνει το αυτόνομο σχολείο όπου ο κύριος χορηγός θα είναι ο δήμος.

Για αυτό και εμείς ελπίζουμε για το ΚΠΕ στο λιβάδι αλλά συνεχίζουμε τον αγώνα και καλούμε τους κατοίκους και όλους τους φορείς του δήμου να διεκδικήσουμε μαζί για να πετύχουμε τη λειτουργία του.

Απολογιστικά για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου έχουμε να πούμε πως κάτω από την πίεση και την διεκδίκηση των κατοίκων και των φορέων στα βασιλικά, στην επέκταση της Θέρμης και σε άλλες περιοχές όπου πήρε διάφορες μορφές ,όπως υπογραφές, διαμαρτυρίες σε δημοτικά συμβούλια αλλά και το μήνυμα που έστειλαν στις δημοτικές εκλογές, έγιναν κ γίνονται κάποια έργα. Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης ,κόμβοι, αποχέτευση ,η ανακαίνιση της πλατείας Παραμάνα για τη Θερμη . οι αποχετεύσεις στους οικισμούς Αγίας Παρασκευής, Σουρωτής , Λακιας, το ρέμα στο Σχολάρι τα δύο σχολεία Τριάδι και Νέο Ρύσιο η γέφυρα στο Τρίλοφο-Πλαγιαρι, στα Βασιλικά οι δρόμοι Βασιλικά- Μονοπήγαδο ,Βασιλικά -Γαλαρινος και η παράπλευρη Ανθεμούντα. 

Βρίσκονται σε εξέλιξη η (μελέτη) ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Βασιλικών, ασφαλτόστρωση δύο αγροτικών δρόμων κατά μήκος του Ανθεμούντα. Ασφαλτοστρώσεις κ συντηρήσεις οδικού δικτυού. Οι αγώνες των κατοίκων και των φορέων δεν πάνε χαμένοι, αλλά αντίθετα φέρνουν αποτελέσματα. Μεγάλο πρόβλημα οι καθυστερήσεις των μεγαλοεργολαβων οι οποίοι διπλασιάζουν το συμβασιακό χρόνο ολοκλήρωσης των έργων .Για αυτό εμείς προτείνουμε να δημιουργηθεί ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ.

Σήμερα με το νέο τεχνικό πρόγραμμα για το 2022 προχωράμε και διεκδικούμε μαζικά συλλογικά σύμφωνα με τα αιτήματα των τοπικών συμβουλίων και των φορέων και απαιτούμε άμεσα την αντικατάσταση του δικτιού ύδρευσης στα βασιλικά το οποίο έχει καθημερινά βλάβες. Δίνουμε τα συγχαρητήρια στους εργαζομένους της ΔΕΥΑΘ οι οποίοι καθημερινά με αυτές τις μεγάλες θερμοκρασίες αποκαθιστούν τις βλάβες και μας τροφοδοτούν με νερό. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους της καθαριότητας όπου κρατούν όλο το δήμο καθαρό σε καθημερινή βάση.

Διεκδικούμε την κατασκευή της γέφυρας στον Ανθεμούντα στο ύψος των σφαγείων . Θα είναι ντροπή να τελειώσει η διαπλάτυνση της εθνικής οδού Θέρμης Βασιλικών Πολυγύρου και να μην κατασκευασθεί η γέφυρα . Η διέλευση των διερχομένων μέσα από το ποτάμι εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους.

Επιμένουμε στην οργάνωση των κατοίκων και των φορέων της κάθε περιοχής ,στη συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια ,για την ανάδειξη και διεκδίκηση λύσης στα διάφορα Μίκρα και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες.
Όπως.: Έργα ύδρευσης ,άρδευσης ,αποχέτευσης ,βιολογικός. Έργα στον πολιτισμό- αθλητισμό. αντιπυρικά-αντιπλημμυρικά έργα. Σχολική στέγη, παιδικές χαρές, αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, ηλεκτροφωτισμός, πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμοι κ.α.

Το τεχνικό πρόγραμμα είναι αναντιστοιχο των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών .

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2022 αλλά και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης η οποία εκφράζεται με μεγάλη έλλειψη χρηματοδότησης στους δήμους και στην κοινωνία

Τέλος για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της πανδημίας και των πολλών ανεμβολιαστων στην περιοχή μας ,προτείνουμε να γίνει μεγάλη καμπάνια από το δήμο σε συνεργασία με το κέντρο υγείας Θέρμης και το κέντρο covid 19 του δήμου Θέρμης.