SOS από τους κατοίκους του Ελαιορέματος στο Πανόραμα για ενδεχόμενη πυρκαγιά λόγω πυκνού δάσους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

SOS από τους κατοίκους του Ελαιορέματος στο Πανόραμα για ενδεχόμενη πυρκαγιά λόγω πυκνού δάσους



Δραματική «κατεπείγουσα» έκκληση απευθύνουν οι κάτοικοι του Ελαιορέματος του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, αφού όπως αναφέρουν η περιοχή στην οποία διαμένουν περιστοιχίζεται από πεύκα και πυκνή δασική βλάστηση, κάτι που όπως λένε μπορεί να αποβεί μοιραία σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Σε σχετική επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Περιβάλλοντος), αλλά και την Πολιτική Προστασία, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επισημαίνεται η επικινδυνότητα της κατάστασης.

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι το πευκόδασος έχει αναπτυχθεί κατόπιν υποχρεωτικών αναδασώσεων από το 1990 και μετά, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πυκνό δάσος. 

«Είμαστε ασφυκτικά εγκλωβισμένοι μέσα σε πυκνό πευκοδάσος, που αναπτύχθηκε εξ αιτίας της επιβολής αναδάσωσης στα κληροτεμάχια του Ελαιορέματος, το 1990, με απόφαση της τότε υπηρεσιακής Νομάρχη Ξηροτύρη. Η απόφαση αυτή, πρόχειρη, αντισυνταγματική και παράνομη, επιβλήθηκε αυθαίρετα, επικαλούμενη οικολογικούς λόγους, στην πραγματικότητα όμως για λόγους μικροπολιτικών, προεκλογικών και άλλων συμφερόντων. Διατηρήθηκε με θεμιτά και αθέμιτα μέσα τα τελευταία 30 χρόνια. Για να επιβληθεί, απέκρυψε επιμελώς την ύπαρξη κατοικιών στην περιοχή, δομημένων από την δεκαετία του 1970 και πριν», τονίζουν και προσθέτουν:

«Καμία από τις κατοικίες μας δεν είναι αυθαίρετη ή παράνομη. Είναι όλες χτισμένες νόμιμα, με άδειες της Πολεοδομίας με τους εκτός σχεδίου όρους δόμησης και με τις σχετικές απαραίτητες βεβαιώσεις των Δασικών Υπηρεσιών. Το γεγονός αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Τα κληροτεμάχιά μας είναι τμήμα της Οριστικής Διανομής του 1931, που δόθηκαν με τίτλους, από τη ανταλλάξιμη περιουσία, για γεωργική αποκατάσταση των προσφύγων, αυτών που εποίκησαν το Πανόραμα και έκτοτε καλλιεργήθηκαν ως μπαξέδες, με σημαντική οπωροκηπευτική παραγωγή, γνωστή στην ευρύτερη περιοχή».

Την ίδια ώρα, όπως υπογραμμίζουν, οι δίοδοι στην περιοχή είναι περιορισμένες, ενώ δεν υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί, που, σύμφωνα με τους ίδιους, σημαίνει ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς τα πραγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

Το καμπανάκι χτύπησε για μια ακόμα φορά με τη φωτιά στο Σέιχ Σου που ναι μεν αντιμετωπίστηκε άμεσα, ωστόσο η έλλειψη ανέμων απεδείχθη καθοριστική. «Πρέπει να σημειώσουμε ότι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε απαιτεί άμεσα εφαρμόσιμη λύση, με χαρακτήρα έκτακτης ανάγκης. Χρόνος δεν υπάρχει. 

Η φωτιά που άναψε πριν από 9 μέρες στο Περιαστικό Δάσος, θα έκαιγε το δάσος, παρ όλη την αδιαμφισβήτητη αυτοθυσία των Πυροσβεστών, εάν τύχαινε να φυσάει Βαρδάρης (συνήθως 7 μποφόρ), όπως φυσούσε τρεις ημέρες μετά. Θα έκαιγε πιθανόν και εμάς, που βρισκόμαστε στις παρυφές του Δάσους, στο στόχαστρο του Βαρδάρη. 

Η δύναμη πυρκαγιάς στο πυκνό πευκοδάσος με δυνατό αέρα, είναι ανυπολόγιστη και μη αντιμετωπίσιμη. Το ζήσαμε το 1997, στο Ελαιόρεμα, με πολύ αραιότερη και περιορισμένη δασική βλάστηση και, κυρίως, το ζήσαμε όλοι τραγικά, πριν τρία χρόνια, στο Μάτι. Αυτό μπορεί να συμβεί στο Ελαιόρεμα, την κάθε νέα μέρα, που ξημερώνει», επισημαίνουν οι κάτοικοι.

Όπως λένε οι κάτοικοι, με πολλά μποφόρ, η περιοχή στο Ελαιόρεμα θα γίνει παρανάλωμα, καθώς η καύσιμη ύλη που υπάρχει στην περιοχή είναι αρκετή για να οδηγήσει σε καταστροφή εφάμιλλη με αυτή στην Αττική πριν τρία χρόνια.

Την ανησυχία των κατοίκων ενισχύει και η πυροσβεστική, που σε αυτοψία που διενήργησε αναφέρει στο πόρισμά της ότι η περιοχή του Ελαιορέματος είναι πιθανό να εκτεθεί σε μεγάλο κίνδυνο καταστροφής εάν εκτεθεί σε πυρκαγιά, αναφέρουν μεταξύ άλλων.

«Το δικό μας μέλημα δεν είναι η απόδοση ευθυνών μετά από μια καταστροφή. Μπορεί τότε ακόμη και να μην υπάρχουμε. Αυτό που ζητούμε και απαιτούμε από την Πολιτεία είναι η πρόληψη της καταστροφής, που είναι πάρα πολύ πιθανό να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές», προειδοποιούν.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ