Καρπούζι ή πεπόνι; Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία μας; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Καρπούζι ή πεπόνι; Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία μας;




Το καλοκαίρι είναι η εποχή που όλοι τρώμε πολύ καρπούζι και πεπόνι! Πρόκειται για το... απόλυτο ντέρμπι του καλοκαιριού! Ποιο από τα δύο σάς κάνει περισσότερο καλό όμως; Μία διατροφολόγος απαντά...


Το καλοκαίρι αρκετοί έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα «καρπούζι ή πεπόνι;». Να... σώσει την κατάσταση έρχεται Ρωσίδα διατροφολόγος που εξηγεί κατά πόσο διαφέρουν τα δύο φρούτα, ποιο έχει περισσότερες θερμίδες και ποιο είναι καλύτερο για την υγεία.

Ένα πεπόνι περιέχει 35 θερμίδες ανά 100 γραμμάτια, ενώ ένα καρπούζι περιέχει μόλις 25, σύμφωνα με την ειδικό Όλγα Κοράμπλεβα.

Άρα, το πρώτο φρούτο είναι πιο θρεπτικό, καθώς έχει περισσότερες φυτικές ίνες απαραίτητες για τη σταθερή λειτουργία του εντέρου.

Συγκεκριμένα, οι ίνες καθαρίζουν το σώμα και σταθεροποιούν το επίπεδο χοληστερόλης. Επίσης, 100 γραμμάρια πεπονιού έχουν περίπου 0,9 γραμμάρια ινών, ενώ ένα καρπούζι έχει περίπου 0,4 γραμμάρια, όπως εξηγεί η Κοράμπλεβα.




Περιεκτικότητα σε βιταμίνες

Το πεπόνι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C (36 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια) από το καρπούζι (8 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια), εξήγησε η διατροφολόγος.

Αυτό σημαίνει πως μόνο η κατανάλωση 200 γραμμαρίων πεπονιού είναι αρκετή για να καλύψει την καθημερινή ανάγκη για βιταμίνη C, που υπολογίζεται στα 70-100 χιλιοστόγραμμα για έναν ενήλικα.

Η βιταμίνη C δεν είναι μόνο σημαντική για το ανοσοποιητικό, αλλά βοηθά επίσης στην απορρόφηση του σιδήρου και έχει καλές επιπτώσεις στο δέρμα.

Το καρπούζι περιέχει λυκοπένιο, μια ουσία που του δίνει αυτό το έντονο κόκκινο χρώμα. Αυτό το αντιοξειδωτικό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μάλιστα, υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι η κατανάλωση λυκοπενίου μετριάζει την κατάθλιψη, το άγχος, ενώ μειώνει ακόμη και τον πόνο στις αρθρώσεις, σύμφωνα με την Κοράμπλεβα.



Άρα; Καρπούζι ή πεπόνι;

Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει τελικά σαφής απάντηση στο ερώτημα ποιο από τα δύο φρούτα, το καρπούζι ή το πεπόνι, είναι πιο ωφέλιμο για την υγεία.

Και τα δύο έχουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως το μαγνήσιο, το κάλιο και το μαγγάνιο, σύμφωνα με τη διατροφολόγο.

Αλλά, το σημαντικό είναι τα τρόφιμα να καταναλώνονται με μέτρο, δηλαδή, μία μερίδα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200 γραμμάρια.