Πτήση πάνω από το ακατοίκητο νησάκι, όπου ο Σικελιανός έγραψε τον «Αλαφροΐσκιωτο». Ήταν το καταφύγιο του ποιητή όπου ζούσε σε μια σκηνή ... - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πτήση πάνω από το ακατοίκητο νησάκι, όπου ο Σικελιανός έγραψε τον «Αλαφροΐσκιωτο». Ήταν το καταφύγιο του ποιητή όπου ζούσε σε μια σκηνή ...



Ένα μικρό εκκλησάκι, απέραντη αμμουδιά και τριγύρω τα τιρκουάζ νερά του Ιονίου. Όταν ο Άγγελος Σικελιανός αντίκρυσε τον Άγιο Νικόλαο, συνειδητοποίησε ότι βρήκε τον επίγειο παράδεισο.
Πολλοί παρομοιάζουν την μορφολογία του με εξωτικούς προορισμούς όπως οι Μαλδίβες και η Ταϊλάνδη.

Στην πραγματικότητα, το μικροσκοπικό νησί βρίσκεται σε απόσταση λίγων ωρών από την Αθήνα, στην είσοδο της Λευκάδας. Από μακριά, το νησάκι θυμίζει εξωτικό τουριστικό προορισμό του εξωτερικού.

 Ο έλληνας ποιητής, Λευκαδίτης στην καταγωγή, βρήκε στον Άγιο Νικόλαο το ιδανικό ησυχαστήριο. Παρόλο που το μόνο κτίσμα μέχρι σήμερα παραμένει ένας ναός και οι μόνοι επισκέπτες ήταν οι ντόπιοι ψαράδες, ο Σικελιανός περνούσε μεγάλα χρονικά διαστήματα σε μία σκηνή με τη γυναίκα Αμερικανίδα Εύα Πάλμερ και το γιο του Γλαύκο.


Ο Άγγελος Σικελιανός (Λευκάδα, 14 Μαρτίου 1884 – Αθήνα, 19 Ιουνίου 1951)



Συνήθιζε να μιλά με τους ψαράδες και να ακούει τις ιστορίες τους. Τις υπόλοιπες ώρες ατένιζε την θάλασσα. Λέγεται ότι εκεί εμπνεύστηκε και έγραψε πολλές από τις ποιητικές συλλογές του. Μία από αυτές ήταν ο Αλαφροΐσκιωτος. Το πρώτο του έργο είναι ένας αληθινός ύμνος προς την ελληνική φύση, γραμμένος με ένταση και πρωτοτυπία.


Βοὴ τοῦ πελάου πλημμυρίζει τὶς φλέβες μου· ἀπάνω μου τρίζει σὰ μυλολίθαρο ὁ ἥλιος· γεμάτες χτυπάει τὶς φτεροῦγες ὁ ἀγέρας· ἀγκομαχάει τὸ ἄφαντο ἀξόνι. Δέ μου ἀκούγεται ἡ τρίσβαθη ἀνάσα. Γαληνεύει, ὡς στὸν ἄμμο, βαθιά μου καὶ ἁπλώνεται ἡ θάλασσα πᾶσα




Το μόνο κτίσμα πάνω στο νησί είναι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Ο ποιητής συνδέθηκε τόσο με την τοποθεσία, που το νησί έμεινε γνωστό με το όνομά του. Πλέον, το «νησάκι του Σικελιανού» είναι επισκέψιμο την πρώτη Κυριακή μετά τις 10 Μαΐου. Την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της διέλευσης του ιερού σκηνώματος του Αγίου Νικολάου από την Λευκάδα το 1087. 

Άλλωστε το εκκλησάκι στις όχθες του νησιού είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Κατά τ’ άλλα, μόνοι επισκέπτες κατά τη διάρκεια του χρόνου, πέρα από τους ψαράδες και τους προσκυνητές, είναι οι τολμηροί κολυμβητές. Καθώς η απόσταση από την παραλία Διαβασίδια είναι μικρή, ορισμένοι την διανύουν κολυμπώντας.

 Ο προορισμός φυσικά ανταμείβει την προσπάθειά τους. Δείτε από ψηλά το «νησάκι του Σικελιανού», όπως το κατέγραψε ο συνεργάτης μας n.p. production:...



ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ