Τι συμβαίνει όταν σβήνει η ερωτική επιθυμία; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι συμβαίνει όταν σβήνει η ερωτική επιθυμία;





Σε πολλά ζευγάρια έχει παρατηρηθεί σεξουαλική απομάκρυνση. Ενώ στη σχέση τους υπερισχύει η αγάπη, η συντροφικότητα και η ασφάλεια, το σεξ εξαλείφεται σταδιακά.

Υπάρχει σημαντική διαφορά στο συναίσθημα της αγάπης και στο συναίσθημα της ερωτικής έλξης και επιθυμίας.

ΤΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ;

Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή τη σεξουαλική απομάκρυνση είναι ποικίλοι. Η υπερβολική οικειότητα απομακρύνει το σεξουαλικό πόθο. Η υπερ-φροντίδα και η υπερ-προστασία, η παραμέληση του εαυτού και της εξωτερικής εμφάνισης και η χαλάρωση κάποιων προσωπικών ορίων αντιτίθενται στην ερωτική επιθυμία. Εμποδίζεται η ερωτική έκφραση του ενός συντρόφου από τον άλλον.

Η έντονη καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις, η σωματική και ψυχική κούραση, τα οικονομικά προβλήματα και άλλες δυσκολίες που προκύπτουν εξαιτίας κοινωνικών ή οικογενειακών λόγων προκαλούν τη μείωση του ερωτικού ενδιαφέροντος. Το σεξ μοιάζει σαν κάτι αδιάφορο και μη απαραίτητο στην καθημερινότητα του ζευγαριού. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που αναφέρονται σε σεξουαλική συνεύρεση με συχνότητα λίγες φορές μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Η ψυχική υγεία ενός ανθρώπου διαδραματίζει σημαντική επιρροή στην ερωτική διάθεση. Αν πάσχει από κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή, ή άλλες διαταραχές διάθεσης ή αν μέσα του κυριαρχούν αρνητικά συναισθήματα, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, φόβος αποτυχίας και απόρριψης , καθίσταται δυνατόν η σεξουαλική διάθεση να εμφανίζει χαμηλά ποσοστά και συνήθως η λίμπιντο είναι μειωμένη.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ;

Ένα ζευγάρι αλλάζει τη συχνότητα των σεξουαλικών του συνευρέσεων μόλις αποκτήσουν παιδιά. Αυτό φυσικά και έχει εξήγηση και δεν προκαλεί από μόνο του δυσλειτουργία. Όταν, όμως το ζευγάρι δεν προσπαθεί να συμπεριλάβει το σεξ μέσα στην ρουτίνα του, αυτό αυτόματα το απομακρύνει και χάνεται το ερωτικό ενδιαφέρον.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΣΕΞ

Η επικοινωνία που έχει ένα ζευγάρι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη σεξουαλική υγεία της σχέσης. Το πως έχει χτιστεί ανάμεσά τους αυτή η επικοινωνία, αν είναι καλή, αληθινή και σωστή ή από την άλλη αν είναι κακή, χειριστική ή ακόμα και ανύπαρκτη αυτό θα είναι που θα επηρεάσει αναλόγως και τη σεξουαλικότητα τους . Η αγάπη μπορεί να υπάρχει και συναισθηματικά να αισθάνεται ο ένας σύντροφος πλήρης, όμως αυτό δε συνεπάγεται και τη σεξουαλική έλξη για τον άλλον. 

Αρκετές είναι οι φορές που ένα άτομο συνειδητοποιεί την μειωμένη του ερωτική διάθεση και λόγω κακής επικοινωνίας, δεν το εκφράζει στο σύντροφό του και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθει ακόμα μεγαλύτερη πίεση και άγχος και να απομονώνεται ακόμα πιο πολύ.

 Σε αρκετές περιπτώσεις όταν βελτιώνεται η συναισθηματική επικοινωνία, βελτιώνεται και η σεξουαλική επιθυμία. Είναι απαραίτητη για μια σχέση τόσο η συναισθηματική επικοινωνία, όσο και η σεξουαλική έκφραση. Η σεξουαλική έκφραση εκδηλώνεται μέσα από τη γλώσσα του σώματος, τον κώδικα επικοινωνίας του κάθε ζευγαριού, το ερωτικό κάλεσμα, την ερωτική διεκδίκηση και το ερωτικό παιχνίδι.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΛΞΗ;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας, ώστε να καταφέρει κανείς να εμποδίσει το πρόβλημα που θα προκύψει στη σχέση. Αρχικά, θα πρέπει το ζευγάρι να βελτιώσει την επικοινωνία του και να παρατηρήσει τη δυναμική της σχέσης του. Ο άνθρωπος θα πρέπει να εντοπίσει, να κατανοήσει και να αποδεχτεί αυτά που επηρεάζουν αρνητικά την επικοινωνία του και δυσχεραίνουν τη σχέση του.

 Ύστερα, θα πρέπει να τα συζητήσει με τον σύντροφό του και να λειτουργήσουν αναλόγως προκειμένου να τα επιλύσουν. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσει το ζευγάρι ότι το σεξ είναι κάτι παραπάνω από απλή ευχαρίστηση και απόλαυση και πως προκαλεί θετικά συναισθήματα στον άνθρωπο. Δεν πρέπει να συγχέεται ως έννοια η ερωτική διάθεση με τα αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν από μια έντονη καθημερινότητα. 

Ο καθένας θα είναι φρόνιμο να προσπαθεί να αφιερώσει χρόνο και για ερωτικές συνευρέσεις με τον σύντροφό του και να επιμείνει στη σωματική επαφή με ένα χάδι, μια αγκαλιά, ένα άγγιγμα. Ενισχύεται έτσι το δέσιμο και η συναισθηματική εγγύτητα του ζευγαριού. Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιήσει και κάποια βοηθήματα για το σεξ, ή να εφεύρει νέους τρόπους ερωτικού καλέσματος, προκειμένου να ανεβάσει τη λίμπιντο.

Η σεξουαλική υγεία ενός ζευγαριού μέσα στη σχέση αποτελεί σημαντικό μέρος της. Η καλή σεξουαλική ζωή και η διατήρησή της απαιτεί προσπάθεια και θέληση και από τους δύο συντρόφους. Όσο καλύτερα γνωρίζει κανείς τον εαυτό του και τα συναισθήματά του, τόσο καλύτερα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και τυχόν δυσλειτουργία στη σεξουαλική του δραστηριότητα μέσα στη σχέση του.

EleftherosTypos.gr